Política29/12/2017

Urkullu diu a Puigdemont que "per dirigir un país, cal ser-hi present"

El lehendakari admet que va fer de mediador entre Catalunya i Espanya perquè l'hi van demanar a l'estiu

Europa Press

BilbaoEl lehendakari, Iñigo Urkullu, creu que "per fer política, cal ser-hi present", perquè "no es pot dirigir un país només des de l'acció telemàtica o via internet".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista concedida a Radio Euskadi, Urkullu ha fet una crida a restituir la situació catalana, "si més no, a com era abans del 6 de setembre", i a abordar la solució per "vies polítiques, no penals ni judicials".

Cargando
No hay anuncios

El president del govern basc ha considerat que el que han ratificat els comicis del 21-D és que "no per una major participació, com així s'ha demostrat a Catalunya amb gairebé un 82%, hi ha hagut variació en els resultats" respecte a les anteriors eleccions.

Per això, ha demanat que no hi hagi "una política de blocs i de fronts". "Això és el que jo plantejava també en campanya electoral en les eleccions basques: que no hem d'entendre la política com un exercici de bloqueig que estigui basat en l'enfrontament entre blocs consolidats", ha manifestat. Segons Urkullu, "aquesta realitat de Catalunya suposa també la necessitat de trencar la política de blocs i la necessitat de ponts d'enteniment".

Cargando
No hay anuncios

Dirigir un país a distància

"Jo he tingut una experiència que ha coincidit amb viatges a l'exterior en la qual he dirigit una reunió de consell de govern per internet, però és diferent dirigir una reunió d'un consell de govern que dirigir un país. No es pot pensar en l'acció política, que és dirigir un país o un govern amb responsabilitat de dirigir un país, tan sols des d'una acció telemàtica o via internet", ha asseverat.

Cargando
No hay anuncios

Mediador?

El lehendakari ha assenyalat que no s'ha "apartat" de Catalunya perquè ja no fa tanta al·lusió en els seus discursos a la situació d'aquesta comunitat, sinó perquè ja no intervé en el conflicte, com va passar a la tardor, després que se li reclamés que "hi intervingués des de l'estiu".

Cargando
No hay anuncios

"Si hi ha hagut una major presència de Catalunya en les meves intervencions potser és perquè jo també estava intervenint, malgrat que fos el més discreta possible. En aquest moment, segueixo amb molta atenció tot el que està passant a Catalunya, però jo no hi tinc cap intervenció", ha apuntat.

Així mateix, creu que "la qüestió de Catalunya correspon, primer, als mateixos catalans". "Jo crec que estem en un temps en el qual, com a Euskadi, hi ha una necessitat d'assentar les bases d'una normalització en la convivència política i això passa perquè ha un diàleg amb voluntat d'acord".