Eleccions municipals
Política 31/08/2022

Marc Castells: “Vam ser un espòiler del que va passar a Catalunya durant la pandèmia”

Alcalde d'Igualada

3 min
Marc Castells, alcalde igualada en una imatge d'arxiu

BarcelonaMarc Castells (Igualada, 1972) és l’alcalde d’Igualada des del 2011. Després d’un mandat convuls per la gestió de la crisi sanitària, encara no ha anunciat formalment si es tornarà a presentar a les eleccions, encara que se sent “molt estimat”.

Governen amb la col·laboració del PSC, que es va abstenir en els pressupostos. 

— No tenim cap pacte. Vull agrair que és un partit que, en haver estat molts anys al govern, té sentit de la responsabilitat. Hem posat al davant els interessos de la ciutat. En l’àmbit local es produeixen sinergies molt diferents de l’àmbit nacional. Els alcaldes tenim l’obligació d’arribar a consensos.

Com valora el de la Diputació de Barcelona?

— Com a alcalde n’estic satisfet, perquè quan vam estar tancats en la pandèmia, en una situació extraordinària, va ser una de les administracions que més va ajudar els alcaldes de la Conca d’Òdena. Només tinc paraules d’agraïment a la institució i a la presidenta, Núria Marín.

Quin va ser el repte més gros quan es va confinar Igualada?

— El fet de desconèixer absolutament quin era aquest virus, i sobretot gestionar l’altíssima mortalitat i capacitat d’encomanar-se, atès que el nucli principal d’aquest focus va ser l’hospital. Per sort vam aconseguir erradicar-ho. Vam ser un espòiler del que va passar a Catalunya.

Si es presenta a les pròximes eleccions serà amb Junts, després del trencament amb el PDECat?

— En un acte fa cinc anys a Montjuïc vaig dir: “Cal que suspenguem la nostra militància política per militar per Catalunya”. En aquest cas jo m’ho aplico a Igualada. És una ciutat que m’estimo, i ara mateix soc el president de Junts per Igualada.

Alba Vergés serà la candidata d’ERC. Li preocupa?

— No m’ha sorprès, atesa la tradició que té ERC a Igualada de canviar de candidat. Des que jo soc alcalde han canviat quatre vegades. Tinc ganes de conèixer el seu projecte de ciutat.

L’ajuntament es va personar en el cas d’una agressió sexual molt violenta contra una menor. 

— Sí, amb la voluntat inequívoca de tots els grups. Exigirem la màxima condemna a aquesta persona. Veiem als mitjans un augment de les agressions sexuals a tot Catalunya. Hem treballat en l’àmbit de la seguretat amb la instal·lació d’una trentena de càmeres de vigilància al municipi. Estem redactant el pla local de seguretat. A més, incorporem vuit nous agents a la ciutat.

Podrien perdre la connexió de tren directe dels ferrocarrils entre Barcelona i Igualada i que els ciutadans hagin de fer transbord a Martorell?

— La presidenta de FGC, Marta Subirà, ens ha dit que totes les accions han de comptar amb el consens de les administracions afectades. Mentre jo sigui alcalde, aquest transbordament no es farà.

L’oposició denuncia que l’IBI és molt alt a Igualada.

— L’any 2011 ens vam trobar tots els semàfors dels indicadors economicofinancers en vermell, tots. Hem capgirat la situació. Hem fet un gran esforç per retornar el deute i alhora no hem deixat de fer inversions de futur, però la màgia no existeix. Hem fet una política de contenció i alguna reducció d’impostos.

Quines inversions destaca?

— El campus universitari, on el curs 25-26 tindrem mil estudiants. Tindrem acabada l’Anella Verda, hem construït un nou centre cívic, un tercer camp de gespa, ampliem el Parc Central... Malgrat la pandèmia, que ha costat molt, s’ha fet una bona gestió.

stats