Universitat Catalana d'Estiu 2019
Política 18/08/2019

Vergés demana una resposta unitària a la sentència que inclogui els "no independentistes"

El rector de l'UCE, Jordi Cassasses, demana a ERC i JxCat que abandonin els tacticismes

Gerard Fageda
2 min
Vergés i Casasses en l'acte inaugural de l'UCE 2019 de Prada

Prada de ConflentEl clam independentista d'aquest estiu és la unitat estratègica, però cada sector sobiranista hi dona un significat diferent. La consellera de Salut, Alba Vergés (ERC), ha fet una crida en l'acte inaugural de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada 2019 a teixir una resposta unitària a la sentència del judici al Procés, incloent-hi "aquells que no són independentistes". En canvi, el president de l'UCE, Jordi Casasses, ha demanat als principals partits sobiranistes que no perdin de vista l'objectiu de la independència, ni que sigui "per respecte als presos polítics i exiliats". "Els d'«Eixamplem la base» i JxCat han arribat a un col·lapse estratègic i de desori comunicacional de ca l'ample. Tot era pura tàctica", ha lamentat el rector.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, Vergés està convençuda que la resposta a la sentència del judici a l'1-O, que preveu condemnatòria, no s'allunya del camí cap a la "constitució de la República catalana". També ha reclamat a l'executiu català i al país en general que estiguin "a l'altura de les circumstàncies" per "persistir" i no "desistir" davant de l'actuació de l'Estat.

La consellera de Salut també ha reivindicat l'activitat de l'executiu català i del seu departament, tot i que l'Estat espanyol "constreny i no deixa avançar". "És molt fàcil enviar cartetes exigint-nos que reduïm en despeses farmacèutiques i sanitàries. Però ells no volen aquesta responsabilitat, no la cedeixen, només es volen quedar amb la clau de la caixa", ha etzibat.

Casasses també ha remarcat "l'endèmica falta de recursos" de l'UCE –que se celebra com cada agost a l'Institut Charles Renouvier de Prada– però ha celebrat que any rere any la qualitat dels cursos, seminaris i conferències "augmenta". Enguany vindrà fins al poble del Conflent el president de la Generalitat, Quim Torra, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, entre altres dirigents independentistes.

Minut de silenci per les víctimes dels atemptats del 17-A

Amb motiu del segon aniversari dels atemptats del 17-A –que ara fa dos anys va alterar la normalitat l'UCE– s'ha fet un minut de silenci en record de les víctimes. I un grup de membres de la Universitat, amb pancartes amb el lema "Volem saber què hi ha al darrere dels atemptats" i "Volem saber la veritat" ha defensat el paper que hi van tenir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn: "La impecable gestió dels que són a la presó i a l'exili encara cou a l'Estat".

stats