En directe
Pressupostos catalans
14/03/2024

Aragonès veu "incompatible" governar amb el PSC i li agradaria que fos "possible" amb Junts

Segueix en directe totes les reaccions a la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya

Collboni xifra en 650 milions d'euros el cost per a Barcelona del fracàs dels pressupostos catalans

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha xifrat aquest dijous en 650 milions d'euros el cost que tindrà per a Barcelona el fet que no s'hagin aprovat els pressupostos de la Generalitat. En una declaració institucional des del consistori, Collboni ha lamentat que els comptes que els comuns van rebutjar ahir al Parlament incloïen partides clau per a la ciutat com ara 32 milions d'euros per a l'ampliació de l'Hospital del Mar; importants inversions per a la xarxa de metro; set nous jutjats a Barcelona per millorar la lluita contra la multireincidència, o millores en escoles i instituts públics de la ciutat. Per això, ha considerat "irresponsable i incoherent" la decisió del partit d'Ada Colau. Tot i les crítiques als comuns, Collboni els ha convidat a recapacitar i sí donar suport als pressupostos de Barcelona que s'han de votar la setmana que ve al ple.

Alamany expulsa els comuns d'un futur pacte a Barcelona: "Són un risc perquè la ciutadania avanci"

La líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, ha carregat aquest dijous contra els comuns per haver tombat els pressupostos de la Generalitat i, de retruc, els de l'Estat i els de la capital catalana. "La gent no entén com es poden reivindicar governs d'esquerres i tombar tots els seus comptes", ha lamentat. Per a Alamany, els comuns han entrat en una "deriva destructiva" arran de la "frustració" d'haver perdut l'alcaldia de Barcelona. Per això, ha dit, "són un obstacle per començar una nova etapa a la ciutat". Una sentència amb què els republicans fan evident que no volen que els d'Ada Colau formin part d'un hipotètic govern ampliat de Jaume Collboni.

Ponsatí i Graupera demanen voluntaris per preparar la seva candidatura

La formació independentista Alhora, impulsada per Clara Ponsatí i Jordi Graupera, busca voluntaris per preparar la seva candidatura de cara a la propera cita electoral. "La convocatòria d'eleccions del 12 de maig ens obliga a accelerar el pas", ha reconegut Ponsatí en un vídeo a la xarxa social X.

Per la seva banda, Graupera ha convidat els votants independentistes de sortir del "xantatge" dels partits i apostar pel seu nou projecte. "M'agradaria molt que ens hi acompanyessiu. Que ens ajudessiu. Que fessiu confiança al gest audaç de presentar-nos sense paracaigudes. Ni que sigui perquè no sigui dit que no vau permetre-us tenir esperança en qui se la volia jugar. Tothom s'equivoca, però no tothom s'alça", ha afirmat a X.

Albiach creu que la legislatura ja estava esgotada: "El president ha convocat quan més li ha convingut"

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha sostingut aquest dijous que la legislatura catalana ja estava esgotada i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "ha convocat quan més li ha convingut". Ho ha dit en dues entrevistes a Catalunya Ràdio i a Ondacero on ha defensat la decisió dels comuns de mantenir el veto al Hard Rock per l'elevat consum d'aigua del projecte i els problemes de ludopatia que podria comportar. També ha replicat a Aragonès "responsabilitat" i assumir els propis actes després que el president apuntés l'exalcaldessa Ada Colau per la decisió dels comuns de tombar els comptes.

A banda, Albiach ha criticat la decisió "unilateral" del PSOE de deixar caure els pressupostos generals de l'Estat, que no ha estat consensuada amb Sumar. "Em costa d'entendre. L'obligació d'un govern és intentar-ho", ha dit.

Montero i Bolaños asseguren que la legislatura espanyola no corre perill

"La legislatura durarà quatre anys". És el missatge que han traslladat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, als passadissos del Congrés l'endemà de l'anunci d'avançament electoral a Catalunya. Montero ha remarcat que el diàleg garantirà "l'estabilitat" i ha tret ferro al fet que no s'aprovaran uns pressupostos de l'Estat aquest 2024. "Vam veure clar que no era el moment adequat", ha justificat. La també número dos del PSOE ha opinat, a més, que els comicis del 12-M impliquen l'oportunitat d'obrir "un nou cicle polític a Catalunya".

Illa sobre Puigdemont com a candidat: "Hi ha persones que representen el passat"

"Hi ha persones que representen el passat". Així ha reaccionat el líder del PSC, Salvador Illa, al fet que Junts aposti perquè l'expresident Carles Puigdemont torni a ser el seu candidat a la Presidència de la Generalitat. En una entrevista a Onda Cero, ha defensat que Catalunya necessita institucions que estiguin "en allò que cal estar". "El PSC està preparat i jo estic preparat", ha reiterat Illa, que ha defensat que cal un nou president capaç a dirigir-se "al conjunt de la societat catalana".

Per altra banda, ha defensat que el projecte del Hard Rock durà "prosperitat" al territori i que els alcaldes i representants dels municipis de la zona el veuen amb bons ulls. Segons Illa, els comuns s'han agafat a aquest macroprojecte com una "excusa" per tombar els pressupostos "pensant en les eleccions".

Díaz critica la decisió de Sánchez de renunciar als pressupostos de 2024

Yolanda Díaz no comparteix la decisió de Pedro Sánchez de renunciar als pressupostos generals de l'Estat de 2024 per l'avançament electoral a Catalunya. La vicepresidenta segona i líder de Sumar ho ha expressat aquest dijous als passadissos del Congrés, abans del ple que aprovarà la llei d'amnistia. Segons ha relatat Díaz, els equips del PSOE i Sumar estaven reunits negociant el contingut dels comptes espanyols quan es van assabentar que el líder de l'executiu espanyol i dels socialistes descartava aprovar-los aquest any.

"Cal continuar governant", ha argumentat Díaz. La part socialista de la coalició l'assenyala com a responsable d'aquesta situació pel fet que els comuns tombessin els comptes catalans. La líder de Sumar ha passat la pilota al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha tancat files amb els comuns. "És qui governa qui té la responsabilitat de negociar fins al final quan hi ha projectes no compartits", ha reblat, en referència al Hard Rock.

Aragonès, sobre el paper de Colau en la decisió dels comuns: "Segur que ajudar perquè s'aprovessin els pressupostos, no s'ha fet"

¿Com ha influït el fet que els comuns no estiguin al govern municipal de Barcelona a l'hora de tombar els pressupostos de la Generalitat? Pel Govern és un dels factors que ha incidit en la decisió del grup de Jéssica Albiach. De fet, la resposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a RAC1, sobre quin paper hi ha tingut l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anat en aquesta línia: "Segur que ajudar perquè s'aprovessin els pressupostos, no s'ha fet". El president ha insistit que el Hard Rock era "l'excusa" i que els comuns ja havien pres la "decisió política" de no aprovar els pressupostos perquè volien "marcar perfil" de cara les eleccions previstes per l'any vinent (i que Aragonès ara ha avançat al 12 de maig). "Ha acabat pitjor del que pensaven", ha afegit.

Vilagrà carrega contra el "tacticisme" de comuns i Junts en els pressupostos mentre reclama "reforçar les institucions"

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha lamentat en una entrevista a Catalunya Ràdio el "tacticisme" dels comuns i Junts per no haver aprovat el pressupost de la Generalitat. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern volia aprovar els comptes, però que, davant el rebuig, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha optat per la sortida més viable. Ha advertit que Catalunya "ha perdut una part dels recursos que no es recuperaran" i ha demanat "més confiança per poder reforçar les institucions", centrant-se en la convocatòria dels comicis per al 12-M.

També ha criticat Junts per "abandonar el vaixell" del Govern i sentir-se "molt còmodes a l'oposició". En el plantejament de les eleccions, ha fixat com una prioritat el debat sobre el model de país en què ERC vol potenciar la indústria i "l'economia productiva, basada en la petita i mitjana empresa, i la captació estrangera". Ara bé, ha recalcat que conserva "bona part d'objectius compartits" amb Junts i ha insistit que Carles Puigdemont podrà presentar-se, a diferència d'Oriol Junqueras, perquè està inhabilitat i cal tancar les llistes a principis d'abril sense que l'amnistia estigui en vigor.

Aragonès, sobre un pacte postelectoral amb Junts o PSC: "El meu model i el del PSC són incompatibles"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegura que surt a guanyar les eleccions del 12 de maig, però els pactes postelectorals seran inevitables. ¿Amb qui prefereix pactar ERC, amb el PSC o Junts? "El meu model i el del PSC són incompatibles", ha afirmat Aragonès en una entrevista a RAC1. El president ha recordat que, per exemple, els socialistes no són favorables a un referèndum per decidir sobre la independència de Catalunya. Ara bé, el PSC ha estat l'únic suport que ha tingut Esquerra per aprovar els pressupostos i els republicans governen en altres institucions del país com la Diputació de Barcelona o diversos ajuntaments.

"Amb Puigdemont coincidim amb els objectius de país", ha admès, tot i que també divergeixen en altres qüestions. "Tant de bo fos possible", ha afegit sobre un possible pacte amb Junts, tot i que ha demanat preguntar als juntaires si estarien disposats a governar amb ERC. En aquest sentit, Aragonès ha subratllat que els republicans sempre han donat suport a un candidat de Convergència sempre que ha guanyat les eleccions: "Quan han canviat les tornes no ha estat així".

El PSC avisa que el veto de Junts i ERC a Illa pot ser paper mullat: "Governem junts en moltes institucions"

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha avisat en una entrevista de Catalunya Ràdio que el veto de Junts i ERC a fer president Salvador Illa després de les eleccions del 12-M pot convertir-se en paper mullat: "Governem amb ERC i Junts en molts ajuntaments, diputacions i moltes institucions", ha reblat. En aquest sentit, ha recalcat que "posar vetos no té cap sentit" i ha afegit que ja "han acabat pactant" en molts àmbits en aquesta legislatura com en la renovació d'òrgans estatutaris com el Síndic de Greuges o la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. "Els ciutadans ens demanen que ens puguem posar d'acord", ha afirmat.

D'aquesta manera, ha defensat que cal esperar després de les eleccions per veure com acaba anant tot plegat despréss d'una campanya que diu afrontar amb "ganes". D'altra banda, ha reiterat que se sent "sorpresa" per la votació dels comuns dels comptes, a diferència de l'any passat.

L'extrema dreta d'Aliança Catalana dona a ententre que es presentarà a les eleccions

Si bé encara no és oficial, cada vegada sembla més clar que Aliança Catalana, partit liderat per l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, es presentarà a les pròximes eleccions del 12 de maig. De fet, si la batlle d'extrema dreta ja qualificava ahir a X de "presagi" que els comicis coincidissin amb la Festa Major de Ripoll, aquest matí ha difós un vídeo del partit sota el lema "Salvem Catalunya". De moment, però, el partit no s'ha pronunciat sobre les eleccions ni ha difós l'espot.

Junts ja presenta el 12-M com una "cruïlla" entre Illa o Puigdemont: "Optar per una cosa híbrida és perdre quatre anys"

Junts ha activat el mode precampanya i ja llença els primers missatges de cara a les urnes del 12 de maig. Tot i que no ha volgut confirmar explícitament que Carles Puigdemont sigui el candidat del partit, el secretari general, Jordi Turull, ho ha tornat a donar per fet en una entrevista a Catalunya Ràdio.

De fet, ha presentat les urnes com una "cruïlla" entre Salvador Illa (PSC), a qui ha atribuït mentalitat de "delegat del govern espanyol" o de "governador civil", i l'expresident a l'exili: "Optar per una cosa híbrida porta a perdre quatre anys", ha dit en referència a Pere Aragonès.

Turull també ha deixat clar que "un vot a Junts no servirà segur per fer Salvador Illa president de la Generalitat", tot i admetre que també havien promès no investir Pedro Sánchez, com finalment van acabar fent. "Treballarem per un govern d'ampli espectre independentista", ha dit.

La "irresponsabilitat" de l'oposició: el mantra d'ERC després de l'avançament electoral

El dia després que el Pere Aragonès convoqués eleccions, ERC insisteix en el missatge que el president va donar per justificar la seva decisió i defineix quin serà el seu discurs durant els primers compassos de la precampanya: negar el "fracàs" dels pressupostos assenyalar la "irresponsabilitat" de l'oposició per haver-los tombat. Aquest mateix matí ja ho ha fet la portaveu dels republicans al Parlament, Marta Vilalta, que ha parlat de "manca de voluntat" dels partits de negociar, especialment en el cas dels comuns i de Junts.

Sobre els primers, Vilalta ha repetit que van posar la condició d'aturar el Hard Rock quan el projecte no compta amb partides als comptes (tot i que sí que formava part de l'acord Govern-PSC), mentre que als de Carles Puigdemont els ha retret "manca de voluntat" de pacte. "No hi ha res que puguin criticar d'aquest pressupost. Segur que els agraden totes les mesures", ha dit, titllant d'excusa la seva demanda d'eliminar l'impost de successions.

Borràs: "Puigdemont seria el millor candidat per Junts i el pitjor per la resta de forces polítiques"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha mostrat convençuda que Puigdemont seria "el millor candidat per Junts i el pitjor per la resta de forces polítiques" de cara a les eleccions anticipades del 12 maig. Ho ha dit en una entrevista a Ser Catalunya, des d'on ha allunyat la possibilitat que l'expresident sigui candidat als comicis catalans i també als europeus, que se celebren el 9 de juny.

"No es poden agafar totes dues responsabilitats. No pots ser alhora eurodiputat i president de la Generalitat", ha argumentat Borràs. Sense necessitat de ser president, tampoc es pot ser a la vegada diputat al Parlament i a l'Eurocambra.

Qui hi guanya i qui hi perd amb l'avançament de les eleccions?

Per què un president capficat en acabar la legislatura arriba a la conclusió que el millor és avançar les eleccions? En primer lloc, perquè pensa que té el millor relat possible en les actuals circumstàncies, però també perquè la derrota dels pressupostos abocava el Govern a viure deu mesos agònics. Ara bé, si el moment és propici per a les urnes és per la debilitat, entenen a Esquerra, dels seus dos principals rivals.

Ho explica el cap de Política, Aleix Moldes, en aquest anàlisi: 'Qui hi guanya i qui hi perd amb l'avançament de les eleccions'.

Bon dia!

Reprenem la informació en directe per recollir totes les reaccions a l'avançament electoral a Catalunya, la decisió del president Pere Aragonès després que el Parlament tombés ahir els pressupostos del Govern.

La data dels comicis serà el 12 de maig i els partits ja corren a activar la maquinària electoral i proclamar els primers missatges de precampanya.

13 Mar 2024

Sánchez descarta aprovar els pressupostos del 2024 per l'avançament electoral a Catalunya

Andrea Zamorano
13 Mar 2024| Última hora

Pedro Sánchez renuncia a aprovar els pressupostos generals de l'Estat del 2024

No hi haurà pressupostos generals de l'Estat el 2024. Pedro Sánchez ho ha descartat per l'avançament electoral a Catalunya i ja ha ordenat centrar-se en els del 2025, segons fonts del govern espanyol. Ho ha manifestat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la Cadena SER. Ja ho havia apuntat en una atenció als mitjans a la tarda i, un parell d'hores més tard, ha defensat que l'opció més "sensata" i realista és continuar amb els pressupostos de 2023 prorrogats durant aquest any i "aprofitar la feina" feta fins ara de cara a aprovar els de l'any vinent.

Sumar defensa la decisió dels comuns de fer caure els pressupostos

Sumar ha tancat files amb els comuns després que hagin fet caure els pressupostos catalans i això hagi provocat l'avançament electoral. "A Sumar no només respectem sinó que compartim la decisió dels comuns", sostenen fonts de la formació liderada per Yolanda Díaz, que aquest matí ja s'ha desvinculat de la decisió, que ha circumscrit a Catalunya. Sumar atribueix el bloqueig dels comptes catalans a la "incapacitat d'arribar a un acord" del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i carrega contra el Hard Rock.