Extrema dreta
Política 27/11/2022

Vox clama per il·legalitzar l'independentisme

Abascal manté l'espiral d'insults davant 25.000 persones a Colón

3 min
Santiago Abascal, intervenint en la concentració convocada per Vox contra el govern espanyol i la reforma de la sedició

MadridSantiago Abascal ha tret tota la seva ràbia contra Pedro Sánchez aquest diumenge a la ja simbòlica plaça de Colón de Madrid, davant 25.000 persones, segons la Delegació del govern espanyol. El votant d’extrema dreta ha obeït la convocatòria, tot i que, lluny de la indignació desfermada d'altres ocasions, aquest cop ha semblat que simplement complia l'expedient. Uns tímids “Sánchez a presó” i “Sánchez dimissió” han precedit les intervencions del líder de Solidaridad, el sindicat de Vox, i el president del partit, per culminar una setmana marcada pels atacs de l’extrema dreta a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i el primer pas del Congrés per eliminar el delicte de sedició. En un discurs molt encès, Abascal ha apostat per crear un delicte de traïció i il·legalitzar les formacions independentistes, i ha negat que dir “les veritats” sigui “violència”. Abascal mira de recuperar el protagonisme que les enquestes li neguen a través de l’eix ideològic davant un PP que no aconsegueix desestabilitzar el PSOE.

Concentració a la plaça Colón de Madrid contra el govern de Pedro Sánchez

Mai ha abandonat el to crispat, però aquesta vegada ha sigut especialment agressiu en la seva macedònia d’insults contra l’executiu de l’Estat i els seus socis "colpistes i terroristes" i en la denúncia d'un suposat trencament d’Espanya, del qual el PP també va alertar en un míting aquest dissabte. “La unitat nacional no està garantida”, ha assegurat el líder de Vox.

I si encara algú es pensava que Vox demanaria disculpes pels insults a la ministra d'Igualtat, ràpidament s'haurà desenganyat. Abascal ha acusat Montero de “muntar un numeret” i fer “apologia de la pederàstia” i ha alertat que el “totalitarisme de gènere” hagi "obert la porta de les presons als violadors". “Fora! Fora!”, es podia sentir entre els assistents quan s’ha esmentat el nom de Montero. Segons el relat apocalíptic de Vox, tot està en perill per culpa del govern de Sánchez: “la llibertat, el benestar, la seguretat, la propietat, unes institucions sòlides i independents, la sobirania i la democràcia de veritat”. 

En defensa dels referèndums

En més d’una ocasió, Abascal s’ha referit a la defensa i respecte de la Constitució i, fins i tot, ha recordat que preveu eines com els referèndums per consultar la ciutadania. Ho ha fet per recuperar, com ja feia en els seus inicis, el discurs contra els partits polítics. “¿Quan ens han preguntat si els separatistes han de ser legals o il·legals?”, s’ha preguntat. Abascal no ha volgut deixar cap dels seus sense satisfer i també ha sortit en defensa del Valle de los Caídos, recordant com a la Cadena SER un dia es va plantejar “dinamitar-lo un diumenge”. “El Valle no es toca!”, ha replicat una part del públic.

A diferència d’Alberto Núñez Feijóo, que sense renunciar a la batalla ideològica dedica esforços al debat econòmic, Vox ho fia tot a remoure els intestins de la dreta espanyolista amb la bandera –el “ressorgir patriòtic”, ha demanat–, el masclisme i el classisme. Aquesta setmana l’extrema dreta no ha defensat cap esmena als pressupostos de l’Estat al Congrés perquè no en va presentar, i no va participar en la majoria de votacions. En canvi, ha portat al límit la tensió dialèctica a la cambra baixa amb Montero en la diana. Abascal s’ha queixat que El País aquest diumenge li atribueixi la culpa de la “degradació” del Congrés, adduint que és Vox qui treballa perquè no sigui així. “Els uixers i policies van decentment vestits, excepte alguns diputats que van de males maneres i qui sap si dutxats. Com s’atreveixen! No estaria malament un control d’estupefaents a l’entrada”, ha etzibat.

stats