Política 25/05/2018

Eduardo Zaplana passa la primera nit a la presó a l'àrea d'infermeria

La defensa de l'expresident valencià recorrerà la interlocutòria d'ingrés al centre penitenciari

Efe / Ara / Europa Press
2 min
Un furgó i un cotxe patrulla de la Guàrdia Civil en el moment de la seva arribada a la presó de Picassent des de la Ciutat de la Justícia de València amb l'expresident Eduardo Zaplana

ValènciaL'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, que va ingressar ahir a la nit a la presó per ordre de la titular del jutjat d'instrucció número 8 de València, que investiga el cas Erial, ha passat la seva primera nit a la presó a l'àrea d'infermeria del centre penitenciari de Picassent (l'Horta).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han relatat a Efe fonts penitenciàries, l'excap del Consell va arribar a la presó a les 21.02 de la nit en un furgó de la Guàrdia Civil procedent de la Ciutat de la Justícia de València i, després de completar els tràmits d'ingrés corresponents, va ingressar a l'ala d'infermeria a les 01.17 de la matinada.

La seva presència a infermeria no es deuria al fet que l'expresident, per al qual la jutge ha decretat presó pel risc de fuga i de destrucció de proves, s'hagi trobat especialment indisposat, sinó que "és el procés que se segueix quan ingressa al centre un intern amb una patologia acreditada", han apuntat les mateixes fonts. "Els interns que ingressen que són de primer nivell o que tenen una malaltia acreditada passen les primeres nits a infermeria, i Eduardo Zaplana suma les dues circumstàncies", han explicat aquestes fonts.

10 delictes

L'expresident valencià està acusat per una desena de delictes com són suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, frau en la contractació, tràfic d'influències, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita per delinquir, grup criminal i delicte fiscal pel presumpte cobrament de fins a 10 milions en comissions il·legals. D'aquests, 6,4 milions, els haurien abonat suposadament empreses de la família Cotino a canvi d'adjudicacions del servei d'ITV i del pla de Parcs Eòlics del País Valencià.

Ingrés a presó "innecessari, desproporcionat i injust"

La defensa de l'expresident de la Generalitat Valenciana ha anunciat que recorrerà la interlocutòria de la titular del jutjat d'instrucció número 8 de València. El representant legal de l'expresident ha indicat a Efe que l'ingrés a la presó és "innecessari, desproporcionat i injust" per a la continuïtat de la instrucció de la causa. Les mateixes fonts no han precisat quan presentaran el recurs ni han volgut fer més valoracions de la interlocutòria.

A més de Zaplana, la jutge ha dictat presó per a l'advocat i assessor fiscal Francisco Grau i l'ex alt càrrec de l'Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica Joaquín Barceló. De la resta de detinguts dimarts per aquest cas, han quedat en llibertat amb mesures cautelars els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de l'ex director general de la policia espanyola i expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, també investigat per aquest assumpte; l'excap de gabinet de Zaplana a la Generalitat Valenciana, Juan Francisco García, i Felisa López, dona de Joaquín Barceló.

Juan Cotino, Rosa Barceló, dona de l'expresident, i l'exsecretària del cap del Consell, Mitsouko Henríquez, hauran de declarar com a imputats la setmana que ve davant la jutge, que encara no ha fixat la data.

stats