REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 18/07/2013

El 97% de propietaris de preferents es venen els títols de CatalunyaCaixa

El Fons de Garantia es convertirà en el propietari del 25% de Novagalicia

i
Toni Garganté
2 min

BarcelonaTal com es preveia, els propietaris de participacions preferents i deute subordinat de CatalunyaCaixa han optat per vendre de manera massiva i ràpida les accions que han tingut en les seves mans pocs dies. Així, un 97,1% dels petits accionistes s'han desfet de les accions de l'entitat tot i patir unes pèrdues superiors al 66% sobre la inversió inicial. Tot i aquesta quitança rellevant, els inversors podran recuperar tots els diners via arbitratge o a través del jutjat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts de CatalunyaCaixa han confirmat que demà mateix els antics titulars de preferents i deute subordinat rebran les quantitats venudes per part del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme format pels mateixos bancs i que ha estat forçat pel ministeri d'Economia perquè es converteixi en el comprador de les noves accions.

D'aquesta manera, els tenidors de preferents i altres productes híbrids han fet cas de les recomanacions que va fer el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que fa dies va avisar que les accions emeses per bescanviar les preferents tindrien un elevat grau d'"il·liquiditat", tenint en compte que el banc no cotitza a borsa, a diferència de Bankia. De fet, el 2,9% del capital de CatalunyaCaixa que ha decidit mantenir els títols haurà d'esperar una hipotètica subhasta de l'entitat i esperar que se li ofereixi un preu igual al del comprador final. Tal com està la situació de l'entitat, és poc probable que CatalunyaCaixa rebi ofertes positives, cosa que pot suposar que el preu de compra del nou accionista de referència pot ser residual, van explicar fonts del sector.

El FROB redueix el pes al 66%

En tot cas, el FROB ha reduït la seva presència al capital de l'entitat que ara presideix José Carlos Pla fins al 66% del capital un cop fets els bescanvis amb els preferentistes. El FROB va entrar a l'accionariat de CatalunyaCaixa controlant el 89,90% del capital. La resta la controlava l'obra social fins que es van capitalitzar tots els préstecs el desembre passat.

Ara el 44% del capital de la fusió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa quedarà per al FGD, menys el petit percentatge que ha estat capitalitzat pels propietaris de deute subordinat.

CatalunyaCaixa encara no ha concretat el càlcul de la participació que mantindrà el FGD, a diferència de Novagalicia, l'altra entitat no cotitzada propietat del FROB, que també ha acabat el procés de bescanvi de preferents i que ahir sí que va enviar un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb la informació del resultat dels bescanvis. Així, i després de la liquidació de l'oferta realitzada pel FGD, aquesta entitat passarà a ser la titular d'un total de 603,1 milions d'accions representatives del 25,57% del capital de l'entitat gallega.

Bankia: 2.095 laudes favorables

D'altra banda, Bankia ha rebut 182.666 sol·licituds d'arbitratge de participacions preferents i deute subordinat per part dels seus clients, el 76,4% de les 238.967 que podien presentar en el termini que va acabar dilluns. Segons les dades actualitzades ahir per l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri, la junta nacional arbitral de consum ha dictat 2.095 laudes favorables als gairebé 3.000 clients.

Bankia, que inclou les reclamacions de l'antiga Caixa Laietana i les altres sis caixes que la van formar, ha rebut 182.666 demandes d'arbitratge, de les quals 47.695 s'han tramitat a través de les oficines del banc, segons informa Efe. La consultora KPMG analitza 126.887 sol·licituds més.

stats