PRIMAVERA ÀRAB
Internacional 12/06/2014

Egipte empresona un símbol de la revolució

El bloguer Alaa Abdelfattah, condemnat a 15 anys per haver participat en una protesta

Ricard G. Samaranch
2 min
Egipte empresona un símbol de la revolució

El CaireSi les autoritats egípcies continuen amb la campanya repressora, aviat no quedarà en llibertat cap dels activistes polítics que van jugar un paper clau en la revolució del 2011 contra la dictadura de Hosni Mubàrak. Un dels joves revolucionaris més coneguts, el bloguer Alaa Abdelfattah, va ser condemnat ahir a quinze anys de presó per haver participat en una manifestació il·legal al novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’escandalosa sentència arriba només tres dies després de la investidura com a president d’Egipte d’Abdel Fattah al-Sissi, el líder militar que va executar el cop d’estat de l’estiu passat.

A més de participar en una manifestació no autoritzada, el cèlebre bloguer, de 32 anys, va ser acusat de destruir mobiliari públic, de tallar el trànsit i d’agredir un oficial de policia, unes acusacions que ell sempre ha negat.

Limitació a les protestes

La mateixa sentència van rebre 24 activistes més, tots presents a la protesta que es va fer davant del Senat contra l’aprovació d’una llei draconiana que atorga al ministeri de l’Interior la capacitat de prohibir qualsevol manifestació.

Aquesta és la sentència més dura en aplicació d’aquesta controvertida norma, per la qual també va ser empresonat fa mig any Ahmed Maher, fundador del moviment revolucionari 6 d’Abril i considerat una altra de les principals icones de la revolta del 2011.

L’anomenada llei de manifestacions va ser un dels temes centrals de la campanya electoral de les eleccions presidencials recents, en les quals Al-Sissi va guanyar amb més d’un 93% dels vots. Llavors el flamant rais va defensar la legislació com un element clau en la croada antiterrorista que lliura l’estat egipci.

Tot apunta que Al-Sissi adoptarà una política continuista pel que fa a la repressió de l’oposició, ja que en el seu primer discurs va rebutjar una reconciliació amb els Germans Musulmans, el moviment islamista del president deposat Mohammed Mursi. De moment ha encarregat a l’actual primer ministre, Ibrahim Mahlab, que continuï al càrrec.

El judici s’ha vist envoltat per la polèmica, ja que la defensa assegura que no es van complir les garanties processals mínimes i per això recorrerà la sentència i demanarà la repetició del procés.

En rebel·lia

Ahir cap dels acusats van ser a la vista i, per tant, van ser jutjats en rebel·lia. La germana del bloguer, la també activista Mona Seif, va explicar al seu Facebook que Abdelfattah i dos processats més havien estat arrestats a la porta del jutjat, mentre esperaven el permís del jutge per entrar a la sala. “El jutge volia jutjar-los en rebel·lia per no [escoltar] els seus arguments, ni haver-se d’enfrontar als testimonis”, va escriure Seif.

Des que un tribunal de la província de Minya va condemnar a pena de mort més de mil persones, el sistema judicial egipci ha rebut una pluja de crítiques, sobretot exteriors. Durant l’última setmana s’han emès noves sentències polèmiques. Mentre deu islamistes eren condemnats a mort per càrrecs menors com incitar a la violència, un oficial de policia responsable de la mort de 37 manifestants sota custòdia policial va veure com la seva condemna de deu anys de presó era anul·lada.

stats