BELLESA
Diumenge Ara Tu 27/04/2014

La bellesa comença per una pell sana

Com passa amb la resta del cos, la pell també necessita cures per mantenir-se sana i bonica. Ara que arriba la temporada d'estiu cal preparar-la per protegir-la de les agressions que comporten l'exposició al sol, a l'aigua de mar o al vent

Aure Farran
3 min

Arriba el temps d’estirar-se al sol, per gaudir dels beneficis que l’astre rei pot aportar a la nostra salut. Però fer el llangardaix no és una bona idea. Per exposar-se al sol cal prendre precaucions i saber que la nostra pell necessita protecció i cures. De fet, n’hi calen tot l’any, però molt especialment en una època en què passem molt més temps a l’aire lliure, exposant-la a factors com el sol, l’aigua salada o el vent.

El professor Pablo Umbert, dermatòleg i director de l’Institut de Dermatologia Dr. Pablo Umbert (www.pabloumbert.com), alerta que hauríem de cuidar-nos la pell tot l’any, “no només quan anem a la neu o a la muntanya”. “Hem de conèixer bé com és la nostra pell i fins a quin punt admetem el sol. Ara bé, el risc principal és en nens i en persones grans, que tenen la pell molt més sensible”.

Primer, una pell sana

Per aconseguir que la nostra pell es mantingui saludable i bonica cal implantar una rutina d’hàbits diaris. “El més important -recorda el professor Umbert-és que la pell no es posi vermella, ja que té memòria, i totes les agressions que pateix les va emmagatzemant. És evident que és bo prendre el sol, té beneficis interessants per a la salut, però hem d’evitar, de totes totes, les cremades”. Però no protegir-se bé del sol, o no actuar bé amb la suor, per exemple, pot portar problemes a la pell i generar, fins i tot, una reacció en cadena amb l’aparició de fongs i èczemes.

Per evitar-ho, el doctor Umbert recomana “portar roba fresca, que transpiri, i, al matí, incloure en la nostra rutina el fet de posar-nos el filtre adequat”. “És tan important posar-nos la quantitat de crema necessària com anar repetint l’operació quan calgui i triar la textura més adequada a la nostra pell. I en el cas de les persones amb la pell més clara, el millor és que evitin l’exposició al sol i es protegeixin, per exemple, amb barrets”, explica el dermatòleg. Els consells són els habituals, com evitar prendre el sol entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda i anar fent banys de sol progressivament per permetre que la pell es vagi pigmentant de manera natural. Una visita al dermatòleg abans de començar la temporada de sol per comprovar l’estat de la nostra pell o revisar les pigues completaria una bona preparació.

Però també una pell bonica

L’hivern pot haver deixat la pell seca i deshidratada, si no l’hem cuidat prou. Així doncs, el primer pas serà rehidratar-la, per exemple, amb l’ús de cremes riques en nutrients reparadors. L’alimentació també ajudarà a mantenir una pell correctament hidratada. Com apunta el doctor Umbert, és molt important menjar fruita i seguir la dieta mediterrània, que inclou aliments rics en antioxidants i vitamines: “Això serà bo per hidratar la nostra pell, però també per frenar-ne l’envelliment”.

Netejar la pell també és molt important. El sol demana que la protegim més amb cremes, i això implica que n’hem de fer una neteja diària completa. El clima més càlid pot suposar que la pell més greixosa o mixta brilli més. Per evitar-ho podem recórrer a tònics astringents però respectuosos amb la pell. I s’han d’aplicar amb suavitat i evitant les zones més sensibles, com el voltant dels ulls. També caldrà que fem una bona exfoliació, amb el producte adequat i amb suavitat, per evitar irritacions.

La farmaciola d’estiu

Per garantir que la pell es matingui sana tot l’estiu, al nostre necesser hi hem d’incloure sempre, com apunta el professor Umbert, “el filtre solar, una bona crema hidratant, un antihistamínic per a possibles picades i una crema amb corticoides per si tenim alguna reacció”. I cal recordar que l’ús de colònies i perfums a l’estiu no està gaire indicat, ja que atreuen els insectes.

stats