Publicitat
Publicitat

La història escrita a les pedres: Cardona

El racó de Catalunya peferit per la cantant Maika Makovski

La cantant Maika Makovski, musa del pop més alternatiu, ha escollit la ciutat de Cardona com el seu racó preferit de Catalunya. Makovski, nascuda a Mallorca, té arrels sèrbies i andaluses i ha voltat molt per tot el territori català fent concerts en pobles i ciutats d'arreu.

Ara comença a assaborir l'èxit, i el reconeixement de la seva música ja ha traspassat fronteres. Ens explica els motius pels quals ha triat Cardona des de Londres, on està presentant el seu últim treball -el cinquè de la seva carrera-, Thank you for the boots .

"Cardona és un lloc que és molt maco de veure i està ple de bona gent", explica Makovski, que destaca, per sobre de tot, "el castell, els carrers de pedra, l'olor que fa la terra" a part dels "bons records que hi tinc i que m'han fet triar aquesta ciutat". Cardona és un dels llocs on la història de Catalunya es respira a cada pedra: la vila medieval, el castell o les mines de sal són només alguns exemples del llegat que el passat ha anat deixant en aquest indret de Catalunya i que bé valen una visita. Cardona, que ha estat habitada des de l'època dels ibers, durant molts segles va tenir un gran protagonisme en la vida política, econòmica i social del país.

Makovski recomana especialment la visita al castell, construït sobre una muntanya que domina la conca del Cardener. La visita permet recórrer la fortalesa moderna i també les parts més antigues del castell comtal, com la col·legiata de Sant Vicenç, una obra espectacular del segle XI, i la torre de la Minyona. El castell de Cardona destaca no només per la seva bellesa imponent i espectacular i les vistes que ofereix sinó per la seva importància històrica, ja que va ser l'última fortalesa que es va rendir a les tropes de Felip V durant la Guerra de Successió.

Un cop a Cardona val la pena perdre's pels seus carrerons medievals i deixar-se impregnar per la història que transmeten les seves pedres, dins de la ciutat murada. Aquest entorn urbà es va estructurar a cavall dels segles X i XI, quan la vila tenia un gran protagonisme sociopolític, sobretot per la seva situació estratègica. Val la pena aturar-se a visitar el portal major de Capdevila o de Sant Miquel, el de Graells o de Santa Maria, l'església parroquial de Sant Miquel, la plaça i capella de Santa Eulàlia, la plaça i la font del Vall o la plaça del Mercat.

Els que tinguin ganes d'aprendre més coses sobre el naixement i el creixement d'aquesta vila poden aturar-se al Centre Cardona Medieval, situat a la plaça de la Fira, just al davant de l'ajuntament.

I més enllà de la visita medieval, el turista no pot deixar Cardona sense acostar-se a les famoses mines de sal, que van centrar l'activitat econòmica de la vila durant molts anys. La visita que es pot fer avui en dia a la Muntanya de Sal permet endinsar-se, en el sentit literal de la paraula, en les mines. Es pot visitar l'antic pou d'extracció del mineral i es pot fer un recorregut guiat a 86 metres de profunditat a l'interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des del 1997, on es poden veure les vetes del jaciment i la diversitat de minerals.

Concerts al Mercat del Blat

Maika Makovski va conèixer aquesta vila de la comarca del Bages l'any 2003. "Vam anar a tocar el Mercat del Blat, que era molt acollidor", recorda. La cantant fa referència a l'espai de l'entitat Mercat del Blat, que és una casa que data d'entre els segles XIV i XV i que està formada per diversos espais polivalents on es fan concerts. Makovski la recorda d'una manera molt especial. "La gent va ser extraordinària amb nosaltres i molt acollidora des del primer dia", destaca la cantant, que explica que ha tornat a la ciutat a tocar-hi "tres o quatre vegades més" i sempre se n'ha anat amb molt bon regust de boca i a més hi ha fet "molt bons amics". Per a ella, els concerts que es feien al Mercat del Blat "van generar coses molt maques". "Molta gent vivia la música d'una manera molt especial i intensa -explica-. Es van crear molts lligams a Cardona".

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT