CORRUPCIÓ, RESPOSTA JUDICIAL I POLÍTICA
Dossier 29/01/2013

Presó sense fiança per al cap de la màfia russa de Lloret

L'operació Clotilde pren forma. El jutge Eloy Velasco va decretar presó sense fiança per al cap de la màfia russa de Lloret, Andrei Petrov, i va deixar en llibertat amb càrrecs el president del club d'hoquei de la població.

Laura Díaz-roig
3 min
SET DETINGUTS, TRES A LA PRESÓ  01. La Guàrdia Civil ha detingut set persones en el marc de l'operació Clotilde. 02. Andrei Petrov, el cap de la màfia russa de Lloret.

BARCELONA.Tres persones a la presó sense fiança i quatre en llibertat amb càrrecs. Aquest és el balanç, de moment, de l'operació de l'Audiència Nacional contra la màfia russa establerta a Lloret de Mar. El jutge Eloy Velasco va decretar ahir presó incondicional per al cap de la trama, Andrei Petrov; el seu cunyat, Konstantin Mischanin -considerat la seva mà dreta-, i l'arquitecta Pilar Gimeno, que es va negar a declarar i que, segons les investigacions, hauria fet de pont entre la màfia russa i l'Ajuntament de Lloret quan l'actual diputat de CiU Xavier Crespo n'era alcalde. L'organització criminal, desarticulada divendres, hauria blanquejat fons a la Costa Brava per valor de 56 milions d'euros en dos anys amb diversos negocis. La xarxa d'empreses implicades podria estar relacionada amb un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI, Semion Mogilevich.

Els tres detinguts van declarar ahir al matí davant del jutge Velasco, que acusa Petrov de delictes de pertinença a organització criminal -pels seus vincles amb la màfia russa-, blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal, falsedat en document mercantil i suborn. El cunyat de Petrova i l'arquitecta estan acusats dels mateixos delictes, a excepció de pertinença a organització criminal.

El jutge va deixar en llibertat amb càrrecs els altres tres detinguts que faltaven per declarar: el president del club d'hoquei de Lloret, Joan Perarnau -a qui acusa d'un delicte de suborn-; el pare del suposat cap de la trama, Boris Petrov, i la germana de l'arquitecta Pilar Gimeno, Teresa Gimeno, aquests dos últims acusats de blanqueig de diners i falsedat de document mercantil. La detenció de Gimeno -que gestionava una cinquantena de pisos, a més de locals comercials i places d'aparcament- va tenir lloc després que ella mateixa es dirigís a la Guàrdia Civil per prestar declaració, i que demanés fer-ho directament a Madrid i no a Girona. Tots tres van declarar ahir a la tarda, mentre que la secretària de Petrov, Jessica Olguin, va declarar dissabte i va ser posada en llibertat sota vigilància policial perquè té un fill d'un mes a qui està alletant -a més, se li va retirar el passaport-. Fonts de la investigació no descarten noves detencions en les pròximes hores. La investigació manté en el punt de mira l'exalcalde de Lloret i mira d'esbrinar la relació entre la màfia i el consistori.

Viatges a Moscou

Petrov va declarar ahir durant més de dues hores i va reconèixer que va pagar dos viatges a Rússia a l'exalcalde Xavier Crespo. El diputat, segons el cap de la trama, va viatjar a Moscou dos cops amb les despeses costejades per ell: l'un, acompanyat de la seva família, i l'altre per assistir a una fira turística. Crespo va reconèixer ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio un d'aquests dos viatges i va explicar que abans que fes una gran inversió al municipi Petrov el va convidar a Rússia a visitar la seva empresa.

Diners a canvi de tracte de favor

Segons fonts pròximes a la investigació, l'exalcalde de Lloret estaria en nòmina de la màfia russa i cobraria uns 30.000 euros cada tres mesos a canvi de tractes de favor a les empreses del grup de Petrov. L'exalcalde de Lloret va negar ahir les acusacions i va assegurar que mai no va rebre cap sobre. "Vivia millor i em guanyava millor la vida quan era metge -abans de ser alcalde de Lloret de Mar-, però ara defensaré tot el que hagi de defensar. Em defensaré fins al final de tots els que em volen tirar merda a sobre", va assegurar Crespo, que va insistir que mai no va cobrar "ni un euro" ni de Petrov ni de ningú més.

Petrov hauria pogut fer arribar els diners a Crespo a través del club d'hoquei, que l'exalcalde va presidir entre el 1999 i el 2003. El club va estar patrocinat diversos anys per la principal empresa que la màfia russa feia servir per blanquejar diners, Development Diagnostic Company, i de la qual Petrov és administrador. La marca apareixia impresa a les samarretes dels jugadors.

El jutge investiga si el patrocini coincideix amb l'adjudicació a aquesta empresa de la reconversió de l'antiga plaça de toros en un centre comercial. Tot i que d'entrada havia de ser una zona esportiva, el consistori i Development Diagnostic Company van arribar a un acord per reconvertir l'espai per a usos comercials, una decisió molt criticada per l'oposició.

Petrov va reconèixer ahir davant del jutge que va pagar per esponsoritzar l'equip, però va defensar que ho va fer dins de la legalitat. Per la seva banda, Crespo va voler recordar ahir que Petrov va convertir els terrenys en un centre comercial i equipaments públics, i va defensar que el negoci ocupava el 35% de l'espai i els equipaments el 65%, per la qual cosa va ser una bona operació per a Lloret de Mar.

Crespo, que té el suport de CiU -ahir mateix el president de la Generalitat, Artur Mas, el va defensar-, va assegurar que posa "tot el cos" per l'actual president del club, Joan Perarnau, que va ser detingut dissabte i va quedar en llibertat ahir, imputat per un delicte de suborn, però sense cap mesura cautelar.

stats