DEBAT POLÍTIC DRET A DECIDIR
Tema del dia18/09/2013

Compte enrere per al referèndum d'Escòcia

El no a la independència triomfa a les enquestes a un any de la consulta

Marc Vidal

Barcelona.En un dia com avui, d'aquí un any, els escocesos aniran a les urnes a decidir si volen independitzar-se del Regne Unit. El referèndum el van pactar la tardor passada el primer ministre britànic, David Cameron, i el seu homòleg escocès, Alex Salmond. Londres va autoritzar la consulta en una de les operacions polítiques més arriscades -i fascinants- d'aquest tombant de segle. Per ara, les enquestes apunten a una clara derrota dels independentistes, però el desenllaç no el sabrem fins d'aquí 365 dies.

El pla polític

La llei del referèndum ha passat el primer tràmit parlamentari

Cargando
No hay anuncios

Després que Cameron cedís als escocesos el dret a decidir, el Parlament d'Edimburg ja ha fet un primer debat de la llei que posarà les bases legals del referèndum. La seva aprovació definitiva, amb la majoria absoluta que el Partit Nacional Escocès (SNP) va obtenir el 2011 i que li ha permès impulsar una consulta prevista al seu programa electoral, s'espera per a l'octubre. El següent pas el farà el govern escocès, que publicarà al novembre l'informe del perquè de la independència i de com pensa administrar el futur estat -economia, serveis públics, recursos, presència internacional-. "Volem que sigui una guia exhaustiva que respongui a totes les qüestions que els escocesos es plantegin sobre la independència", deia fa uns dies Nicola Sturgeon, vice primera ministra, al seu blog.

El debat públic

Cargando
No hay anuncios

El sí denuncia l'estratègia de la por dels contraris a la secessió

L'informe que publicarà el govern escocès al novembre es vol que sigui la base per al debat públic dels pros i els contres de la independència. Però l'intercanvi de dictàmens jurídics sobre les conseqüències -a favor i en contra- d'una desintegració del Regne Unit fa mesos que circula. Els independentistes denuncien l'estratègia de la por que escampen els que volen seguir formant part del Regne Unit i estan convençuts que les amenaces de Londres-des de la renúncia obligada a la lliura esterlina i la imposició de l'euro fins a l'establiment del roaming per telefonar al Regne Unit- se'ls acabaran girant en contra.

Cargando
No hay anuncios

Però des de la campanya del no a la independència -que protagonitza una aliança heterogènia de tories , laboristes i liberals escocesos- el missatge es manté invariable: "La nostra feina, des d'avui i fins al dia del referèndum, és demostrar que quan diem que estem «Millor junts» no es tracta només d'un eslògan sinó que és la veritat. Desenes de milers de llocs de treball a Escòcia depenen del fet que guanyem aquesta batalla. Pel bé del país, dels nostres fills i néts, no podem perdre", va assegurar ahir mateix a la premsa escocesa Alistair Darling, exministre d'Economia a l'executiu laborista britànic de Gordon Brown i cara visible de la plataforma contra el trencament d'Escòcia amb el Regne Unit.

Però, pels independentistes escocesos, l'argumentari és molt més simple i té una arrel social: "El sistema de governança actual, el del Parlament de Westminster, està prenent recursos als ciutadans més vulnerables i ha acabat per crear un dels països [el Regne Unit] més desiguals del món desenvolupat", assegura Nicola Sturgeon al seu blog.

Cargando
No hay anuncios

Les enquestes

El no guanya fregant el 50% però el sí avança posicions

Cargando
No hay anuncios

"Tot està obert. Serà més ajustat del que la gent es pensa. Les enquestes poden induir a l'error", va alertar ahir des de la campanya del no Alistair Darling. I és que la independència serà derrotada a les urnes, segons els sondejos de diumenge, amb un suport que fregarà el 50%, però el gran nombre d'indecisos fa dubtar fins i tot els que, sobre el paper, ho tenen guanyat.

"Una de les grans bases de la campanya del no és que en una de les enquestes de diumenge, quan als indecisos se'ls deia que votar contra la independència no garantia més poders al Parlament d'Edimburg després del referèndum, aleshores estaven disposats a votar ", alerta John Curtice, politòleg a la Universitat de Strathclyde. "Això són bones notícies per als independentistes".

Cargando
No hay anuncios

"La clau és que la campanya del sí potser ha perdut la batalla als mitjans tradicionals, no qualla ni entre els grans diaris escocesos ni entre la classe política, però ens estem imposant a internet i en el boca-orella", explica Stephen Noon, ideòleg de la campanya Yes Scotland, que conclou: "L'èxit en aquests dos fronts ens donarà la victòria".

La mobilització

Cargando
No hay anuncios

Dissabte, prova de força a Edimburg dels independentistes

Edimburg viurà dissabte una manifestació independentista que vol ser una demostració de força a un any del referèndum. L'última mobilització, el setembre passat, va aplegar unes 5.000 persones, segons la BBC, i tot i que ara se n'esperen més el fervor pro independència -segons les enquestes- i les mostres de suport a la secessió als carrers són, ara per ara, molt limitats.