CANVI DE CICLE LA NEGOCIACIÓ
Efímers  /  Tema del dia 11/12/2014

Francesc Homs: “Alguns ho volen tot alhora i volent-ho tot no s’aconsegueix res”

i
Antoni Bassas
3 min

BarcelonaOn som?

Estem enfilant l’etapa final d’un procés que fa dos anys que dura. Són dies d’intercanviar impressions i analitzar com fem efectiva l’etapa final. Compto que hi haurà acord. Fa un any també hi havia gent que creia que l’acord era impossible.

L’acord de la pregunta es va dir que seria per Nadal o per Cap d’Any i va ser abans (el 12-D). Se’n recorda?

A vegades encerto el calendari i a vegades no, però sempre he encertat que hi hauria acord. Hi ha qui oblida que el propòsit de les eleccions és fer el referèndum que no hem pogut fer. Per això és un error donar-los un aire d’eleccions normals. Han de ser diferents.

¿I l’única possibilitat és anar amb la llista unitària que promou Mas?

Els partits n’han de quedar al marge, fer-les especials perquè siguin la consulta. Fer que el que hi hagi damunt la taula sigui independència sí o no. I si el resultat és afirmatiu, implementar-ho: i en dos anys és possible.

¿La llista única és condició indispensable per avançar eleccions?

Així ho va plantejar el president.

I això és innegociable?

No vull plantejar-ho en termes de què es negociable, perquè faria un trist favor a la negociació, i jo he de contribuir a fer-la possible. Hi ha una única condició: l’aval del poble.

Mas té una posició i Junqueras una altra. Hauran de cedir.

No són les eleccions dels partits, són les eleccions per fer la consulta per la independència. Alguns ho volen aconseguir tot alhora, i volent-ho tot alhora no s’aconsegueix mai res.

Per tant, és molt difícil l’acord.

Això voldrà dir que són eleccions dels partits, normals i corrents, i no la consulta sobre la independència.

I si part del programa és en comú?

Si hi ha d’haver parts en comú i diferenciades estem dient que són una mica referèndum però també són una mica com les de sempre. No ens ajuda a clarificar ni a oferir un resultat que sigui llegible. Els partits tenim l’obligació de contestar si estem disposats a fer sacrificis.

Junqueras ha dit que és capaç de cedir la presidència a Mas.

No tinc la certesa que sigui un acte de generositat o un regal enverinat.

Per què?

Com vols que un president vagi pel món plantejant un procés d’independència si no ha guanyat? No seria seriós. Les coses no es fan així.

Duran i Lleida és el seu soci. Votar CDC serà votar independència?

CDC té un posicionament explícit.

I votar CiU ho serà?

Unió ha donat llibertat de vot i ja ho veurem. O assumim totes les conseqüències, fins i tot si afecten la identitat de partit, o no ens en sortirem.

Duran no compra aquest plantejament i vostè és soci de Duran.

Som socis d’ell i fins ara també d’ERC. Si ell no ho compra tampoc ho deixarem de fer, a més a Unió hi ha gent molt diversa.

¿Han trobat gent que els ha dit que voldrien que els hi demanés CiU i ERC i no un sol partit?

Esclar, perquè a la gent independentista l’empipa triar. Jo no sé si som conscients de què representa conquerir la independència. El principal repte que té l’independentisme aquest any 2015 li vindrà del món de les esquerres, que són els aires que vénen d’Espanya. Hi ha aires de canvi a Espanya i, automàticament, hi ha gent a Catalunya que ja veu unes altres prioritats en tot el debat polític. A mi algun dirigent del món de les esquerres m’ho ha dit, que hem de mirar a veure què passa, i els de Podem, que són diferents del PP i el PSOE... El debat esquerra-dreta ens espanyolitza i subordina.

Passa que és fàcil argumentar contra això posant en dubte que la independència sigui solució a tot.

És que ho és. No a tot de cop, no sóc tan ingenu, però li ben asseguro que tinc el convenciment íntim que la independència és la millor solució estructural, la revolució ordenada i tranquil·la per afrontar els problemes estructurals. Així de clar.

Baixem a nivell del mar. La llei de pressupostos del 2014 fixava que el salari màxim d’un alt càrrec seria el d’un conseller i disset d’ells no ho compleixen. Què faran?

La llei és respecte a la Generalitat, no al sector públic. Una altra cosa és si hi pot haver pujades de sou, que entenc que no. En el cas dels alts càrrecs de la Sanitat es va donar compte del que s’havia cobrat el 2013, i respecte al 2014 es va donar compte de la previsió. Hi ha hagut percepció visual d’increment.

stats