Efímers Tema del dia 11/12/2014

L’esquerra exigeix vincular el procés sobiranista al debat social

Laia Vicens
2 min

Barcelona“Uns parlen d’independència per no parlar de crisi i els altres parlen de crisi per no parlar d’independència. Nosaltres volem parlar de tot”. La frase que va pronunciar ahir el diputat de la CUP David Fernàndez serveix per resumir el debat que la capçalera Crític va organitzar amb representants de les formacions d’esquerra. El denominador comú va ser clar: la reclamació unànime que el debat sobiranista no eclipsi ni es desvinculi del debat social. Així ho va manifestar la coordinadora nacional d’ICV-EUiA, Dolors Camats. “Un procés que planteja la sobirania no es pot entendre sense una càrrega de model de país”, va afirmar Camats, que va deplorar que a Catalunya s’estigui obviant el debat social.

Per tal que el bloc de l’esquerra passi de ser “l’alternativa” a ser la força “hegemònica”, Fernàndez va manifestar la “complicitat” de la CUP a forjar sinergies amb altres formacions, però va refusar “esperar un canvi a Espanya per canviar després Catalunya”. Des de Podem, Gemma Ubasart va replicar que el seu partit defensa el dret a decidir “tant a Barcelona com a Sevilla”, però va esquivar donar suport a la llei de consultes, aprovada per convocar el 9-N. “Podem no opina perquè no érem al Parlament”, va justificar. Ubasart va preferir parlar “d’interessos de la majoria i de la minoria” i no de l’eix esquerra-dreta, que “no identifica” una part de la població.

El diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà va sumar-se a la crida per assolir una “majoria d’esquerres i sobiranista” que garanteixi que el procés avança paral·lelament al debat social. Tardà va subratllar que ERC s’ha “menjat gripaus” durant dos anys a canvi d’empènyer CiU a “encarar-se amb l’Estat”. “Estem orgullosos i satisfets d’aquesta tàctica que només ERC podia fer, perquè som els menys d’esquerres d’aquí”, va ironitzar.

stats