Tema del dia27/11/2014

El Parlament aprova la llei que fonamenta la diplomàcia catalana

Laia Vicens

BarcelonaCatalunya ja té llei d’acció exterior. El Parlament va aprovar ahir per àmplia majoria la llei que regula “la projecció exterior de Catalunya i dels seus interessos”, així com el posicionament “davant la UE i la participació en les seves institucions”. La llei d’acció exterior i relacions amb la UE és l’embrió de la diplomàcia catalana, fins ara a l’aixopluc del Diplocat, una xarxa de caràcter informal. El text va rebre els 99 vots de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA i va ser rebutjada pels 29 vots del PP i C’s, perquè hi veuen “interessos independentistes”. La CUP va abstenir-se en considerar-la “insuficient”.

Es tracta d’un projecte pioner: és dels primers Parlaments autonòmics a legislar sobre una qüestió en què l’Estat ostenta les principals competències. La llei del País Basc, per exemple, està recorreguda pel Constitucional. La catalana desplega les competències de l’Estatut, i està avalada pel Consell de Garanties Estatutàries, que va resoldre un recurs del PP de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Què planteja la llei? L’objectiu és definir les línies mestres de l’acció exterior i ordenar els organismes existents. Ordenar i redefinir, perquè en crea dos de nous: la Comissió Interdepartamental i el Consell Català d’Acció Exterior. El text també reclama que les empreses o organismes catalans a l’estranger respectin els drets humans i defensin la sostenibilitat ecològica, tot i que no especifica sancions si no es compleix.

La llei no agrada als partits unionistes. De fet, C’s i el PP van desmarcar-s’hi perquè hi veuen una “clara intencionalitat política”. El diputat popular Juan Milián va criticar durament la proposta i va demanar al Govern que “aprofiti” les oficines del ministeri d’Exteriors. Ciutadans, que no ha participat en la ponència de la llei, també va apel·lar al departament que dirigeix José Manuel García-Margallo. “Catalunya és Espanya i ja té un servei exterior”, va manifestar el diputat José María Espejo-Saavedra.

Cargando
No hay anuncios

Els partits que van donar-hi suport van matisar el seu vot. CiU i ERC van posar-hi poques pegues, tot i que els republicans van puntualitzar que, tot i el “pas endavant”, la llei està “limitada” pel marc polític actual, que “talla les ales”, segons Jordi Solé. El PSC i ICV-EUiA van deplorar que el text s’hagi fet “a corre-cuita”. La diputada socialista Rocío Martínez-Sampere va recordar que, en un eventual escenari d’independència, aquesta llei quedaria en “paper mullat”. Tot i donar-hi suport, la diputada d’ICV-EUiA Sara Vilà va lamentar algunes inconcrecions de la llei. Precisament, la CUP va exposar motius semblants als ecosocialistes per justificar la seva abstenció. El diputat Quim Arrufat va queixar-se de la falta d’“ambició” del text, que consideren insuficient.

El text inicial del Govern ha patit moltes modificacions en el tràmit. Tot i això, pel conseller de la Presidència, Francesc Homs, la llei manté el mateix esperit amb què la va impulsar el Govern.