BARÇA, EL FUTUR DEL CAMP NOU
Tema del dia21/01/2014

Els socis del Barça votaran si volen un nou estadi a les Corts

La junta vol inaugurar el 2021 una nova llar sobre l'actual camp que costaria 600 milions

A. Llimós / T. Padilla

Barcelona.La casa del barcelonisme seguirà sent les Corts. Després d'una breu reunió de la directiva, el president Sandro Rosell va anunciar ahir la voluntat de la junta de construir un nou estadi on actualment hi ha el Camp Nou. Un nou camp -i totes les instal·lacions addicionals que conformarien l'Espai Barça- que costaria 600 milions d'euros i que es duria a terme entre el maig del 2017 i el febrer de l'any 2021. Un projecte que dependrà dels socis, que tindran l'última paraula en un referèndum que l'entitat barcelonista preveu celebrar el 5 o 6 d'abril, coincidint amb un partit de Lliga a casa.

La Diagonal, massa cara

L'opció de traslladar el club a la Diagonal, que implicaria una inversió de 1.200 milions, es va descartar perquè "el cost final de l'operació podria hipotecar el club i lligar de mans futures juntes directives", va explicar Sandro Rosell, que va llegir un comunicat per traslladar a l'opinió pública la decisió que la junta feia dies que havia pres. El Barça va destacar que l'opció de la Diagonal es descartava sobretot pel cost total i la complexitat d'una obra que implicava dos ajuntaments, el de Barcelona i el de l'Hospitalet, i 10 propietaris diferents, entre els quals la Universitat de Barcelona, que sempre s'ha oposat a aquesta iniciativa de la cúpula blaugrana.

Cargando
No hay anuncios

A més, a banda dels dos grans arguments que va esgrimir Rosell, hi ha dos motius més que han aparcat definitivament el projecte de la Diagonal: el debat intern i les enquestes. Dins de la junta no es veia gens clara l'opció d'abandonar les Corts i aventurar-se a un projecte que alguns directius creien temerari. Precisament, Rosell va ser qui va posar més èmfasi a analitzar fins al final la possibilitat de canviar d'ubicació, però tot i la insistència, el debat intern i la complexitat de l'operació va fer-lo desistir d'aquesta opció, i la junta va decidir per "unanimitat" -segons el mateix president- fer un nou estadi on actualment hi ha el Camp Nou. Cal afegir també que la directiva sempre ha tingut presents les enquestes que es van fent periòdicament. L'opinió pública, fins ara, s'ha mostrat contrària a canviar de casa i tirar endavant un projecte tan ambiciós com el de la Diagonal, i això, als despatxos d'Aristides Maillol també s'ha tingut en compte.

Aparcada l'opció de la Diagonal, com també tres projectes més que el club ha analitzat durant els últims 18 mesos i que ha descartat per diferents motius, el Barça se centra ara en la consulta sobre el nou camp, la decisió "més seriosa dels pròxims 50 anys", com va ressaltar Rosell. El cost total serà de 600 milions, 420 dels quals aniran destinats a aixecar el futur camp. Primer, però, el soci haurà de donar llum verda a la iniciativa. El 5 o 6 d'abril es farà un referèndum per copsar l'opinió de la massa social. Serà un pregunta amb una resposta simple -sí o no- que es traslladarà al soci el primer cap de setmana d'abril, coincidint amb un partit del primer equip a l'estadi. Fins llavors, el club intentarà recopilar i facilitar al soci tota la informació possible perquè pugui votar amb total coneixement de causa. Si guanya el no, Rosell va dir que seguiria al capdavant del club i no dimitiria.

Cargando
No hay anuncios

El projecte més important

El nou estadi que vol impulsar la junta, conegut com a ENEA (estadi nou amb estructura actual), serà cobert i tindrà 105.000 localitats. La voluntat del club és construir de nou la primera graderia, fer-la més vertical i amb més visibilitat. La segona graderia es mantindria, mentre que la tercera es completaria per la part de la tribuna. "Només en quedarà l'esquelet", va sentenciar Rosell, que va remarcar que és un projecte que "no serà fàcil" i "requerirà esforços de tots".

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest nou estadi, el Barça tindria més llotges i zones reservades per a empreses, així com espais per a serveis i millors accessos. Tot destinat a fer un estadi modern i competitiu. La nova llar del barcelonisme, que s'acabaria el 2021, seria la peça central d'una remodelació profunda de tot l'espai que té el Barça a les Corts. On actualment hi ha el Miniestadi s'hi aixecaria un Palau amb capacitat per a 10.000 persones i una grada addicional de 2.000 localitats. La nova casa de les seccions s'edificaria entre l'estiu del 2017 i la tardor del 2019. A més, l'Espai Barça que va presentar ahir Rosell -recuperant el projecte que tenia abans d'arribar al poder- inclou la construcció d'un pavelló annex per a 2.000 aficionats, un pàrquing per a 5.000 vehicles més i altres equipaments que se situarien entre el nou Palau i el nou estadi: oficines, restaurants, la botiga del Barça i l'Auditori 1899, entre molts altres.

D'on surten els diners

Cargando
No hay anuncios

El cost total de l'estadi superarà els 400 milions, mentre que el nou Palau costarà 90 milions. 40 milions aniran destinats a millorar els aparcaments, 30 a l'Espai Barça i 20 milions a qüestions urbanístiques i el nou Miniestadi, que s'aixecarà a la Ciutat Esportiva. "No hipotecarem una generació de barcelonistes amb el nou estadi", va sentenciar Javier Faus, el vicepresident econòmic i l'home encarregat d'explicar d'on sortiran els diners per emprendre una iniciativa d'aquesta magnitud. El Barça preveu pagar els 600 milions en 8 anys (2016-2024) i fer-ho sobretot gràcies a "recursos propis". Gràcies als recursos que genera el club s'haurien d'aconseguir 200 milions. La mateixa xifra que el Barça obtindrà a través d'un nou crèdit sindicat, és a dir, a través d'un endeutament. La resta de diners provindran dels recursos que generarà l'Espai Barça, que Faus va calcular en 50 milions, i dels titles rights. El nou estadi tindrà un cognom comercial que aportarà 150 milions, i que implicarà cedir part del nom del futur estadi a una marca comercial entre 20 i 25 anys. Faus va explicar que si el projecte és una realitat, el club ingressarà 30 milions més, 8 gràcies als nous seients que s'aconseguiran en fer més gran l'estadi.

Tant el directiu Jordi Moix, responsable de l'àrea patrimonial, com Rosell van posar molt èmfasi en el fet que les obres del nou camp no afectaran l'equip. Això sí, un 10% dels abonats patiran canvis per les obres, que s'espera que s'allarguin tres anys i mig.

Cargando
No hay anuncios

La junta de Rosell ja s'ha decidit. El full de ruta està marcat. Ara s'ha d'obrir un concurs per decidir la millor opció, la que votarà el soci a l'abril per decidir si cal una nova casa per al barcelonisme o si tot segueix igual.