La méteo

La méteo: es van confirmant més pluges a partir del cap de setmana

Un embossament d'aire fred provocarà una regada força general entre dissabte i dilluns amb neu al Pirineu

3 min

BarcelonaLa calma de les últimes hores no es repetirà i tindrem canvis a partir d'aquest dijous. No obstant això, la notícia dels últims dies segueixen sent les fortes i extenses glaçades de la nit que han afectat alguns cultius. Un ambient de ple hivern fora de lloc per trobar-nos a finals d’abril que ja s'acaba (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Les temperatures mínimes pujaran les pròximes nits i ja no es repetiran les fortes gebrades en zones agrícoles, però el temps es complicarà una altra vegada. Els pròxims dies arribaran nous xàfecs i, fins i tot, pluges més generals.

Dijous: canvi de temps

Els intervals de núvols aniran a més i ja al matí no es descarta alguna gotellada o ruixat molt local entre les comarques del litoral i del prelitoral de Barcelona i de Girona. Serà a la tarda quan s’esperen xàfecs irregulars i alguna tronada a punts del Pirineu, del Prepirineu, dels Ports i del nord de la demarcació de Girona. No es descarta alguna tempesta intensa acompanyada de calamarsa. La cota de neu pujarà i se situarà entre els 1.600 i els 1.800 metres. No es descarten gotellades a la resta del país i a última hora també arribaran alguns ruixats per Ponent.

Tot plegat, amb temperatures mínimes que han pujat sense pràcticament glaçades fora del Pirineu. Tot i això, l’ambient de primera hora continuarà sent més fred del que s’esperaria d’un dia de finals d’abril. En canvi, les màximes baixaran una mica, amb fresca tot el dia. Moltes màximes es mouran entre els 12 °C i els 17 °C, més altes al sud i a Ponent.

Divendres: segueix el temps mogut

El matí serà de cel variable amb alguns intervals de núvols, però no s’esperen precipitacions. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan s’esperen nous ruixats molt irregulars. Cauran principalment al Pirineu i al Prepirineu, així com en zones properes. Les temperatures pujaran una mica més i la cota de neu voltarà els 1.800 metres.

Cap de setmana: més pluges

Els mapes no s’acaben de posar d’acord amb l’abast de les precipitacions a partir del cap de setmana. Entre dissabte i sobretot diumenge les precipitacions guanyaran extensió. Sembla que el dia més plujós seria dilluns, quan ens afectaria de ple una borrasca mediterrània amb llevant. Una situació encara incerta que haurem d’anar confirmant, però que seria una gran notícia enmig de la greu sequera que vivim, ja que les zones més regades serien les capçaleres de les conques internes.

Balanç del fred extraordinari

La matinada el dimecres va ser molt freda, amb les glaçades més intenses i tardanes dels últims anys fora del Pirineu. En punts de l'interior i del prelitoral de Girona es van assolir mínimes d'entre -2 °C i -6 °C amb algun rècord de fred a finals d'abril. Per exemple, a l'estació del Meteocat a Anglès (Selva) mai abans, en els 22 anys que porten prenent dades, s'havia registrat una temperatura mínima tan baixa en un mes d'abril (-1,5 °C). Als cims del Pirineu es va tornar a baixar dels -10 °C. Fortes gebrades més pròpies de l'hivern que no pas de primavera, que van durar hores i que van provocar danys en alguns cultius, sobretot d'arbres fruiters, que es troben ara mateix en plena floració. A continuació podeu llegir la notícia de les afectacions de les recents gebrades a l'agricultura.

stats