Agricultura

Les gelades al Segrià i la Noguera afecten al voltant del 15% de la producció de fruita a Catalunya

Les finques més afectades han registrat temperatures de fins a -4 graus la matinada passada

2 min
Les conseqüències de la gelada de l'última matinada.

Lleida / BarcelonaLes últimes gelades han sorprès els pagesos de Lleida. Acostumats a afrontar baixes temperatures durant el mes de març, a molts els ha agafat ara, a l'abril, amb el peu canviat. Gran part dels arbres ja havien format fruits (de la mida d'una ungla) que, en estar compostos d'un 99% d'aigua, han acabat congelant-se i fent-se malbé completament amb les gelades de la passada matinada. A més, en alguns indrets, les grans quantitats de gel dipositades sobre les fulles ha acabat destruint branques i arbres sencers.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Desenes de municipis situats a la ribera dels rius Segre i Noguera Ribagorçana, entre l'embassament de Santa Anna i Balaguer, han quedat afectats per dues nits seguides de baixes temperatures. La més crua de totes, aquesta matinada passada. La massa d'aire molt fred d'origen continental que afecta Catalunya aquests dies ha provocat una situació totalment atípica, i algunes fondalades han registrat 4 graus negatius durant més de tres hores.

A l'espera de fer un balanç acurat de les afectacions durant els pròxims dies, organitzacions agràries calculen que s'ha perdut entre el 15% i el 20% de tota la producció fruitera catalana (sobretot de préssec, nectarina i paraguaians, a més de poma i pera). Ivars de Noguera, Algerri, Alfarràs, Corbins, Térmens, Albesa, Torrelameu i Almenar han estat alguns dels municipis més afectats. “Prop de la meitat de les finques en aquests pobles no disposen de sistemes de protecció”, calcula Jaume Gardenyes, responsable de la fruita dolça d'Unió de Pagesos. “Tot i que en aquests llocs estan acostumats a afrontar baixes temperatures i disposen de mesures, ha estat una gelada massa tardana”, apunta Sergi Balué, cap sectorial de fruita dolça del sindicat JARC.

Ivars de Noguera ha estat un dels municipis més castigats de Ponent. “Aquí s'han perdut més de 150 hectàrees de fruiters”, assegura l'alcalde, Josep Magrí. La major part de les finques afectades, de paraguaians i nectarines, es troben en el que ells anomenen l'horta vella, prop del Barranc de la Vall. “Això no ha estat gens normal”, lamenta Ramon Gasol, un pagès d'Ivars de Noguera que ha perdut el 70% de tota la seva producció de préssecs, peres i pomes. Gasol disposa de trenta hectàrees i reconeix que, tot i viure en una zona “on estem acostumats a les gelades, aquesta ens ha destruït la plantació dels arbres més joves”. A més d'això, altres zones del Pla d'Urgell, com Bell-lloc, van quedar afectades dimarts per una pedregada que ha malmès alguns cultius.  

Continuarà el fred

Aquests dies s'han registrat les glaçades intenses més tardanes dels últims anys fora del Pirineu. En diversos punts de l'interior i en alguns del prelitoral s'han assolit mínimes d'entre -2 i -6 °C. Gebrades fortes que han durat hores i que han afectat zones agrícoles. La bona notícia és que els termòmetres pujaran clarament les pròximes nits. Continuarà fent fred, però ja sense les glaçades intenses de les últimes hores en zones agrícoles. Els pròxims dies arribarà més aire fred provinent del nord-oest de l'Atlàntic que provocarà un augment dels núvols i de la inestabilitat amb temperatures que es mantindran a ratlla i fresques, però sense gebrades.

stats