previsions 07/01/2018

Balanç d'un diumenge molt complicat pel que fa a la meteorologia

Les tempestes, un possible tornado, la mala mar o les nevades n'han estat elements destacats

Manel Cascante
3 min
Imatge del Collet de les Barraques (Planoles), diumenge a la tarda

BarcelonaLa gestació i l'aprofundiment d'una pertorbació davant les costes valencianes aquest dissabte va implicar precipitacions intenses a l'extrem sud del país a partir de la tarda de Reis. D'aquest dissabte cal ressaltar els 87 l/m² fins a última hora a Horta de Sant Joan (Terra Alta), on bona part de la precipitació va caure en forma de calamarsa.

Els xàfecs, acompanyats de fang i de llamps i trons, es van estendre per diversos sectors de l'interior i l'oest del país a última hora d'aquest dissabte, i el vent de xaloc i llevant també va començar a alterar la situació marítima de forma notable.

El plat fort, però, l'hem viscut aquest diumenge. El dia s'ha aixecat amb nuclis de tempesta actius cap a la Costa Brava i l'interior de les comarques gironines. En despuntar el dia una intensa tempesta ha afectat el nord de l'Alt Empordà i ha generat un possible tornado entre les poblacions de Cistella i Terrades. El seu pas ha generat nombroses incidències i desperfectes. El temporal també ha provocat un tall de subministrament elèctric a les dues localitats. A primera hora de la tarda encara no s'havia pogut restablir a 163 abonats de Terrades.

Aquest matí, un altre tornado ha afectat diversos municipis del Vallespir i Aspres, a la Catalunya del Nord. Els municipis més afectats han estat Forcas i Morellàs, on més de 300 abonats s'han quedat sense subministrament elèctric i s'han malmès un centenar de teulades.

Tornado o esclafit?

Els tècnics han començat a fer avui treball de camp al sector de Cistella i Terrades per determinar si s'ha tractat d'un tornado o bé d'un esclafit. Sovint no és senzill saber si ha sigut un fenomen o l'altre, tots dos associats a potents núvols de tempesta.

Cal recordar que un tornado és una columna d'aire que gira ràpidament i violentament sobre ella mateixa, amb un fort moviment rotatori que arriba a la superfície. El seu pas pel terreny sol deixar rastres en una trajectòria irregular, amb arbres trencats –o arrencats– en sentits oposats a causa de la rotació de l'aire associada a l'embut del tornado.

Un esclafit, en canvi, es un corrent sobtat i breu d'aire descendent que impacta amb la superfície i sol deixar arbres, o objectes, trencats en un mateix sentit, alineats a causa de la direcció del corrent de vent descendent.

Incidències, però també molts beneficis associats a les precipitacions

Les fortes ràfegues de vent també han causat destrosses a una trentena de granges i en alguns terrats de Cardona (Bages). Els bombers han atès una quarantena de serveis arreu de Catalunya entre les 10.00 i les 14.00 hores a causa d'incidències relacionades amb les tempestes.

Malgrat les nombroses incidències, cal ressaltar els beneficis d'aquest episodi de pluja més o menys general, sobretot tenint present el context de sequera que afecta Catalunya. La pluja ha regat de forma irregular el territori. Les comarques que han rebut més precipitació són les del nord-est, el Pirineu i Prepirineu, i també alguns punts del litoral i el prelitoral central.

Aquests són alguns dels registres acumulats des que es va iniciar l'episodi el dia de Reis i fins a les 18.00 hores d'aquest diumenge (font: Meteocat):

  • Alins-Salòria (2.451 m), 113 l/m²
  • Horta de Sant Joan, 93
  • Vall de Boí (2.500 m), 89
  • Cadí Nord (Prat d'Aguiló), 67
  • Guardiola de Berguedà, 47
  • Fígols i Alinyà, 46
  • Viladrau, 36
  • Prades, 30
  • Òdena, 24
  • Puigcerdà, 18
  • Lleida,12
  • Cervera, 8
  • Barcelona, 6

Més de 50 centímetres de neu a cotes altes

La nevada ha estat molt remarcable aquest cap de setmana, sobretot a cotes mitjanes i altes, tot i que aquest diumenge a la tarda s'han arribat a veure flocs de neu, o nevar feblement, al fons d'algunes valls del Pirineu i el Prepirineu, en alguns casos per sota dels 800 metres.

Fins a les 17.00 hores s'havien totalitzat fins a 74 centímetres de neu nova al Lac Redon, 53 a Ulldeter, 39 a la cota 2.500 d'Espot, 30 a Certascan, 22 a la cota 2.300 del Port del Comte o 21 al santuari de Núria.

Els xàfecs han anat de baixa a la meitat sud del país i a l'interior i aquest vespre es restringiran cap a l'extrem nord-est i el Pirineu oriental. Aquest dilluns no acabarà de fer net i a la tarda s'espera un nou episodi de precipitació cap al nord-est de Catalunya i sobretot al Rosselló.

stats