La méteo

La méteo: el temps es mantindrà mogut tota la Setmana Santa

Aniran creuant diversos fronts que deixaran un cel molt canviant amb nous ruixats, ventades i muntanya russa de temperatures

3 min

BarcelonaEl temps ha començat a mostrar signes de canvi en l'inici de la Setmana Santa. Diumenge de Rams va baixar la temperatura i els núvols del litoral i prelitoral han deixat alguns plugims. No obstant això, serà entre aquest dilluns i dimarts quan veurem un temps més mogut.

Els models indiquen l'entrada d'una primera borrasca, provinent del golf de Cadis, amb vents del sud i del sud-est, que afavoriran les precipitacions. Aquest front de pluja vindrà acompanyat d'aire fred a les capes altes de la troposfera, i la part més activa de la pertorbació arribarà entre la matinada i el matí de dimarts. Aquesta part més freda de la borrasca ens portarà ruixats, tronades, calamarsades i nevades al Pirineu.

Tot plegat farà que els xàfecs puguin estendre's per gran part del país, amb nevades que, si bé no seran generalitzades, sí que ajudaran a emblanquinar de nou les cotes altes del Pirineu. La refrescada notable del diumenge tindrà continuïtat. Per tant, deixarem enrere les màximes que es van registrar dies enrere, amb alguns rècords registrats al Prepirineu o a les Terres de l'Ebre.

En el conjunt de Catalunya, divendres passat va ser el dia més càlid de l'any fins ara, amb anomalies de gairebé 9 °C respecte a la mitjana.

Pluja, nevades i ambient més fred

Aquest dilluns tindrem un cel ben cobert, amb un ambient fred i humit. Els primers xàfecs seran, en general, febles, més probables al litoral, el prelitoral i el sud del país. La cota de neu es mantindrà per damunt dels 2.000 m. Arribarà més pols en suspensió i, per tant, l'aigua anirà acompanyada de fang.

Dimarts ens creuarà el gruix de la pertorbació, i l'aire fred que portarà farà créixer grans nuvolades arreu del país. Podrà caure algun aiguat en forma de tempesta i veurem alguna calamarsada al nord-est. Les quantitats més destacades es concentrarien al Pirineu i el Prepirineu.

A la resta del país, la precipitació no seria tan destacada, sobretot a prop de la costa, tot i que localment podria caurà algun xàfec intens i es podrien acumular de 10 a 20 l/m² en poca estona.

La nevada al Pirineu anirà baixant de cota i entre aquest dimarts i aquest dimecres se situarà al voltant dels 1.400 m. A l'Aran i al nord del Pallars Sobirà se situarà en els 1.100 m i, en alguns moments, arribarà a fons de vall. Podran acumular-se de 15 a 20 centímetres de neu nova al Pirineu lleidatà (Aran-Franja Nord de la Pallaresa). Al sector oriental de la serralada, la nevada serà més minsa. En tot cas, serà bona notícia per a les estacions d'esquí, perquè amb el descens tèrmic podran engegar els canons.

Cota de neu prevista.

Ambient més hivernal entre dimarts i dimecres

La refrescada més sensible es notarà a partir de dimarts, amb valors a l'interior i al Pirineu uns 10 graus, en general, per sota dels de dies enrere. A partir de dijous el termòmetre es recuperarà i amb l'entrada de vents del sud-oest la temperatura remuntarà, sobretot a les comarques gironines.

A partir de dimecres tornaran a venir nous fronts i la part principal de la Setmana Santa serà insegura, amb xàfecs més probables a Ponent i al Pirineu. Divendres Sant a la tarda tindríem una nova tongada de pluges i, de nou, arribaria un nou front actiu de cara a Diumenge de Pasqua. En tot cas, la previsió encara és una mica incerta i caldrà anar-la seguint amb detall.

Rècord de temperatura de l'aigua del mar

Els últims dies de calor, amb la forta insolació i una mar molt calmada, amb poc moviment d'aigua, van afavorir que les temperatures de l'aigua del mar batessin alguns rècords. Per exemple, a l'Estartit no registraven una temperatura tan alta des del març del 2014.

A la platja de Barcelona, dijous passat es van mesurar 15,5 °C, el valor més alt d'aquesta setmana de març des que es prenen dades (des del 2006) i 1,6 °C per sobre de la mitjana climàtica del període 2006-2023.

El desgel de l'última nevada ha fet pujar lleugerament les reserves hídriques

L'increment de les reserves de les conques internes després del desgel de l'última nevada ha estat d'una mica més d'un punt percentual i se situa en el 15,58%. Recordem que caldrien moltes nevades o diverses borrasques actives per notar un increment més sensible en la recuperació del nivell hídric dels embassaments de les conques internes. En tot cas, aquest increment és molt benvingut.

stats