previsions 18/10/2020

Una borrasca amb vent de sud girarà el temps a partir de dimarts

Aquest migdia l'ambient serà més càlid que ahir tot i que arribaran algunes bandes de núvols

Miquel Bernis
2 min
Albada aquest matí des de Sant Jaume d'Enveja

BarcelonaAquest diumenge la temperatura ha continuat pujant respecte els últims dies, però tot i així hi ha hagut encara molts termòmetres que no han passat dels 20 graus. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen (en ºC):

 • Aldover, 25
 • Tortosa, 24
 • Sitges, 23
 • Pantà de Siurana, 23
 • L'Ametlla de Mar, 23
 • Igualada, 22
 • Valls, 22
 • Barcelona, 20
 • Girona, 20
 • Tarragona, 20
 • Lleida, 20

El matí ha tornat a ser fred per ser a mitjans d'octubre, tot i que gairebé arreu les mínimes no han sigut tan baixes com ahir. El temps calmat i fred ha fet començar a aparèixer la inversió tèrmica: a Montserrat la mínima ha sigut de 9 graus, mentre al pla de Bages hi ha hagut mínimes de fins a 0 graus, per exemple a Sant Salvador de Guardiola. D'entre els valors més baixos d'aquesta matinada en destaquen (en ºC). D'entre les mínimes d'avui destaquen els -4 graus de Das, els -2 del Pont de Suert o els 3 graus de Girona i de Lleida. Al centre de Barcelona aquesta és la dotzena matinada d'aquest mes d'octubre en què la temperatura baixa dels 15 graus. En els últims anys ens havíem acostumat que n'hi hagués entre 4 i 6 en tot el mes.

Demà els canvis en el temps seran escassos, farà sol, hi haurà algunes bandes de núvols prims i la temperatura continuarà la lenta tendència a l'alça dels últims dies. Dimarts els núvols ja seran més espessos i taparan el cel en diversos moments, sobretot en comarques de l'oest. L'augment dels núvols frenarà la pujada de la temperatura al migdia, però en canvi l'accelerarà en les temperatures nocturnes.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de dimecres

La setmana que ve estarà marcada sens dubte per la sensació que el fred marxarà sobtadament, un canvi que es notarà especialment entre dimecres i dijous. Les temperatures nocturnes i de primera hora pujaran entre 3 i 8 graus respecte avui, al migdia el canvi també es notarà però no de manera tan contundent.

Entre dimecres i dijous ja no només hi haurà núvols, sinó que a més a més plourà poc o molt en moltes comarques. A la costa i al prelitoral en general aquestes pluges hi arribaran de manera molt tímida i puntual, a Ponent s'hi entreveuen més destacables i al Pirineu hi haurà acumulacions abundants, especialment al vessant sud de la serralada i en sectors com la Ribagorça i el Pallars. El fet que la borrasca entri de sud dispararà la cota de neu per sobre dels 2.500 metres, i en alguns moments fins i tot per sobre dels 3.000.

El més probable és que després d'això entrem en una fase de temperatures més normals per a l'època, ni amb tant de fred com els últims dies, ni tampoc amb temperatures tan altes com les que hi haurà al centre de la setmana. Encara hi ha incertesa sobre el temps del cap de setmana que ve, però un temps gaire mogut i amb pluges destacables no és l'escenari més probable.

Acumulacions de precipitació previstes entre dimecres i dijous
stats