La méteo
previsions 09/04/2023

Diumenge de Pasqua primaveral, a l'espera de canvis a finals de la setmana vinent

Les temperatures fregaran els 27 ºC al pla de Lleida

4 min
Cirrus i esteles de condensació des de Mont-roig del Camp (Baix Camp)

La primavera no ens està portant la pluja desitjada, malgrat que aquests dies de Setmana Santa s'agraeix la bonança, i tot sembla indicar que no han de venir canvis significatius a mitjà termini. Els models van confirmant alguns xàfecs per a la setmana vinent, però ni de bon tros estem parlant de precipitacions generals o abundants. Ara mateix els mapes auguren l'entrada d'una pertorbació que podrà deixar ruixats al Pirineu i a l'interior de les comarques gironines. També, de manera més local, podrà regar algunes comarques del litoral o el prelitoral central o sud, però seran xàfecs que no han d'acumular grans quantitats.

Amb l'entrada d'aire fred en altura sí que podrà reactivar-se la nuvolositat i cap al nord-est podrà caure alguna tronada, que podrà acumular de 20 a 30 mm en poca estona, de cara a dijous a la tarda o al vespre. En el mapa de sota podem veure el canvi previst, en forma de tàlveg o borrasca despenjada, amb temperatures a 5.500 m de -28 ºC (suficient per generar inestabilitat i núvols potents).

Pressió en superfície i temperatura a 500 hPa, prevista per dijous vinent.

De moment, però, continuem amb la bonança i l'ambient plàcid. Avui, Diumenge de Pasqua, l'ambient de matinada i de bon matí ha estat més fred a l'interior, amb mínimes que han fregat els 0 ºC en algunes fondalades del Pirineu o de la serralada Transversal. A la Catalunya Central s'han mogut entre els 2 ºC i els 4 ºC i a la costa al voltant dels 10 ºC. Destaquem alguns valors mínims d'aquest diumenge al matí:

  • Fornells de la Selva: -1 ºC
  • Puigcerdà: 0 ºC
  • Seròs: 1 ºC
  • Cardona: 2 ºC
  • Alcarràs: 3 ºC
  • Gandesa: 6 ºC

Avui la dinàmica tornarà a estar marcada per l'ambient assolellat o, en tot cas, per la presència d'alguns núvols prims que generaran tonalitats ataronjades, tant a l'albada com a la posta de sol. Predominarà el sol, però aniran passant bandes de núvols alts i mitjans que deixaran el cel enteranyinat o mig enterbolit a estones. Apareixerà també algun núvol a la Costa Daurada o al delta de l'Ebre i durant la tarda creixeran núvols d'evolució al Pirineu, el Prepirineu i la serralada Transversal, sense esperar-ne precipitacions.

El termòmetre es mourà entre els 24 °C i els 27 °C, amb valors més baixos a la costa a causa de la marinada, que aportarà més frescor a la línia costanera, amb màximes que no passaran dels 19 °C o 20 °C.

Temperatura màxima prevista.
Nuvolositat prevista (en % de cel cobert).

Les mínimes nocturnes es mantindran baixes, sobretot a l’interior, on es notarà més el fort contrast entre el dia i la nit (compte amb els constipats!). El fet que els pròxims dies circulin alguns núvols evitarà tantes glaçades de nit, però caldrà continuar abrigant-se a primera hora. Durant la matinada de dilluns les mínimes baixaran fins als 7 ºC a l'interior, i a les valls pirinenques quedaran al voltant dels 2 ºC o 3 ºC. Al litoral la mínima tornarà a baixar fins als 12 ºC.

Temperatura mínima prevista.

Avui i demà, Dilluns de Pasqua, seran els dies més càlids de la Setmana Santa, amb termòmetres que tocaran sostre. Aquest diumenge arribaran fins als 28 ºC a les Terres de l’Ebre i a Ponent (pla de Lleida). Serà una jornada més pròpia del mes de maig que no pas de principis d’abril i molt probablement registrarem els valors més elevats d’aquest 2023. Si observem els mapes de diferència de temperatura màxima prevista per als pròxims dies podem veure tonalitats vermelles, sobretot a partir de dilluns, la qual cosa confirma aquesta previsió d’ascens marcat del termòmetre.

Demà, Dilluns de Pasqua, acabarem la Setmana Santa amb un augment dels núvols prims que, a estones, podran deixar el cel més gris. Aquesta nuvolositat deixarà entreveure el sol i la radiació farà pujar el termòmetre fins als 28 ºC, localment, fins als 29 ºC a Ponent. A les Terres de l'Ebre o al prelitoral sud es mourà el termòmetre entre els 25 ºC i els 28 ºC i a la costa, un dia més, la màxima no passarà dels 20 ºC.

Temperatura màxima prevista.

Com hem comentat, a mitjà termini els models van confirmant que hi haurà un canvi en la dinàmica meteorològica a partir de dijous vinent. La retirada temporal de l'anticicló permetrà un passadís per on arribarà una borrasca atlàntica. Sembla probable que aquest gir en el temps provoqui ruixats i tronades al Pirineu, inicialment al sector occidental de la serralada, però amb l'entrada d'aire fred en altura es generaran nuvolades potents que provocaran ruixats també al nord-est i al litoral. Amb sort podran acumular-se entre 20 i 40 mm allà on els xàfecs es reactivin i siguin de més durada. Les quantitats més abundants podran caure a les Guilleries-Collsacabra o al Pirineu, però també podran caure xàfecs al prelitoral central o sud. No seran pluges que solucionin la greu sequera, però qualsevol aportació hídrica serà benvinguda i, sobretot, la humitat afavorirà que baixi una mica el risc d'incendi als nostres boscos.

L'ambient refrescarà, amb una davallada de fins a 7 ºC pel que fa a les màximes (entre dijous i divendres), i les mínimes quedaran uns 5 °C més baixos respecte a les actuals.

stats