La meteo
previsions 12/11/2023

Entra l'estiuàs de Sant Martí

A partir d'avui les temperatures comencen a pujar i arribarem a màximes de 25 °C a la costa

2 min
Emili Vilamala / Pedraforca

BarcelonaAquest diumenge hem entrat directament al que s'anomena estiuet de Sant Martí, una franja de dies de novembre que popularment es diu que sempre pugen les temperatures i es torna a valors semblants a l'estiu a casa nostra. Si bé aquesta dita popular dona la llibertat que alguns anys passi i d'altres no, aquest 2023 no tindrem un estiuet, sinó un ple estiu.

Aquest diumenge ja s'està notant la pujada de temperatures. L'entrada de vent de ponent a Catalunya, juntament amb l'anticicló que comença a penetrar al nostre país, genera una massa d'aire relativament càlida que incrementa la temperatura com més ens aproximem a la costa. Recordem que l'aire de ponent travessa tota la península Ibèrica i arriba a Catalunya sobreescalfat i sec. A part, la isohipsa a 850 hPa mostra una entrada d'aire relativament càlid que ajuda a l'augment de les temperatures. Aquest còctel perfecte ajudarà a fer que tant avui com els pròxims dies, els termòmetres arribin de nou a valors de 25 °C o més a la costa catalana i la serralada Prelitoral. A l'interior els valors seran més moderats, però en molts punts de Catalunya se superaran els 20 °C al migdia a mig novembre. S'espera que, com a mínim, aquestes temperatures aguantin fins dimecres.

D'altra banda, avui el sol serà protagonista al llarg de tot el dia a excepció dels Pirineus, zona en què els núvols taparan el cel fins al migdia i fins i tot pot aparèixer algun ruixat dispers. A la plana de Vic i a les valls de l'interior de Catalunya les boires faran acte de presència al matí. A la tarda tindrem molta més tranquil·litat i sol arreu.

Dilluns i dimarts les coses no canviaran gaire. Principalment, tindrem molt de sol a tot el territori català i un aire sec que incrementarà moderadament el risc d'incendis. Dimarts serà el dia més càlid de la setmana i al migdia farà falta la samarreta curta. No obstant això, no ens n'hem de refiar perquè dijous el termòmetre baixarà dràsticament i aquest contrast tèrmic pot generar refredats.

A partir de dijous també tindrem un ambient més ennuvolat, i sembla que divendres podem tenir alguns ruixats a la costa central al matí, possiblement en forma de tempesta molt puntual. La resta de dies no hi ha pluja a la vista.

stats