previsions 28/11/2021

L'hivern arriba abans d'hora

Aquest diumenge serà especialment fred i les temperatures no es recuperaran abans de sis o set dies

3 min
Albada mig emboirada al nord de la Plana de Vic.
Escolta aquí la previsió del temps

Tot i que a l'Empordà i en algunes valls del Pirineu el vent ha frenat el descens del termòmetre, en conjunt la matinada d'aquest diumenge ha sigut més freda que l'anterior. El dia l'hem encetat amb glaçades generalitzades al terç nord del país (-5 ºC al Pont de Suert, -4 a Perafita, Sort i Puigcerdà, -3 a Olot, -2 ºC a Vic) però també amb ambient hivernal a la resta de comarques, amb mínimes de només 1 ºC a Girona, 2 a Lleida, 4 a Palamós, Canet de Mar i Sabadell i 5 a la ciutat de Barcelona. La glopada d'aire fred també s'ha fet evident a les cotes altes del Pirineu, amb temperatures inferiors als 10 graus sota zero a partir dels 2.000 metres d'altitud.

Mapa de temperatures diürnes previstes per a aquest diumenge.

I tot i que el diumenge, en conjunt, l'hem passat amb més sol que núvols, el fred s'ha mantingut viu durant tota la jornada i les màximes només han superat els 10 graus a prop de mar. A tall d'exemple, les temperatures més altes d'avui han sigut els 13 ºC d'Alcanar o els 12 del Prat de Llobregat, Torredembarra i Mataró. La matinada de demà dilluns serà la més freda d'aquest primer tastet d'hivern, però durant el tram inicial de la setmana semblarà que el termòmetre vulgui anar recuperant lentament els graus perduts aquests últims dies. Dijous, però, arribarà una nova entrada d'aire fred i divendres que ve l'ambient podria tornar a ser tan fred com el d'avui.

Ratxes màximes de vent previstes per dilluns al matí.

Mentrestant, el vent ha continuat bufant amb força a les comarques del sud, al nord del cap de Creus i a les cotes altes del Pirineu. Aquesta tarda s'han assolit ratxes de 129 km/h al Port del Comte i de 114 a la Sénia i s'han superat els 100 en indrets com el Perelló, Portbou, Mas de Barberans i l'Hospitalet de l'Infant. Fins dilluns al vespre no afluixarà d'una manera clara i, de fet, demà a primera hora encara es podrien registrar ratxes de fins a 120 km/h a l'extrem sud de Catalunya. Entre dimarts i dimecres tindrem una petita treva, però dijous tornarà a entrar el vent del nord, i la tramuntana i el mestral tornaran a deixar-se sentir amb força als indrets habituals.

Previsió de pluja o neu acumulada durant aquest diumenge.

Pel que fa a l'estat del cel, no esperem grans complicacions de cara als pròxims dies. Avui es mantindrà la nevada a qualsevol cota al vessant nord del Pirineu i, de cara a la tarda i el vespre, s'intensificarà i s'estendrà a la resta de la serralada. També es podria arribar a veure algun floc cap al massís dels Ports cap a partir d'uns 800 metres d'altitud. Demà encara nevarà a la Vall d’Aran, Andorra i al nord del Pallars, però aquest episodi de neu no s'allargarà més enllà de dilluns.

Cota de neu prevista per divendres que ve a mig matí.

A la resta del país el diumenge el passarem amb més sol que núvols i l'inici de la setmana estarà marcada pel cel bàsicament serè, nomésamb alguns bancs de boira matinals a la Catalunya Central i algunes pinzellades de núvols prims. El nou front que arribarà dimecres a la nit podria deixar alguns ruixats dispersos de cara a dijous i reactivar la nevada al vessant nord del Pirineu abans del cap de setmana vinent.

stats