La méteo

El maig comença amb un raig: nous xàfecs i tempestes

Els ruixats cauran a la tarda en diverses comarques i seran localment forts, fins i tot acompanyats de pedra o calamarsa

3 min
Les reserves dels embassaments de les conques internes ja s'apropen al 21%.

Els ruixats es van repetir en alguns indrets dimarts, sobretot al nord-est, on es van acumular fins a 50 l/m² més localment. Les precipitacions se sumen a les abundants pluges de dilluns i de dies enrere, que feia dos anys i mig que no queien a casa nostra (trobareu el balanç complet de tot l’episodi al final d’aquesta informació). No obstant això, el temps continuarà mogut aquest Primer de Maig, amb una nova tongada de xàfecs i tempestes en diverses comarques que poden ser forts.

Dimecres: nous xàfecs i tempestes

Al matí plourà ben poc i dominarà el cel canviant per la presència d’intervals de núvols. No es descarta alguna gotellada local al nord-est i algun primer ruixat pel Pirineu de Lleida i Ponent. Serà a partir de migdia quan ens creuarà un front fred que reactivarà la inestabilitat amb el ràpid creixement de nuvolades.

S’espera una tarda de xàfecs i tempestes que seran localment forts i poden anar acompanyats de fort aparat elèctric, pedra o calamarsa i ratxes de vent. Cauran sobretot en llocs del Pirineu, del Prepirineu, del nord-est, del Prelitoral i dels Ports. A la resta del país poca aigua s’espera, però no es descarta algun ruixat dispers. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya té actius avisos de nivell groc i taronja per la possibilitat d'aiguats localment intensos a les comarques de Girona, Osona, Moianès i Vallès Oriental.

Tot plegat amb l’entrada de vent d’entre ponent i mestral que bufarà al centre i sud del país. Les temperatures es mantindran a ratlla, però baixaran a alta muntanya amb una cota de neu que passarà inicialment dels 2.000 o 1.800 metres als 1.600 metres al Pirineu oriental i als 1.400 metres a l’occidental. Una jornada més, anirem sumant litres i centímetres a les capçaleres dels principals rius.

Dijous: temps partit en dos

Serà una jornada ben diferent segons la zona del país on ens trobem. Com més al sud i a Ponent, el sol dominarà amb calma i tan sols vent d’entre mestral i ponent. En canvi, al Pirineu, al Prepirineu i al nord-est es mantindran les nuvolades amb risc de ruixats. Seran més dispersos i no tan intensos com els de dimecres. Els termòmetres experimentaran pocs canvis.

Cap de setmana: més calma i calor

De cara a divendres encara cauran alguns xàfecs al nord del país, però el cap de setmana serà força tranquil, sense pràcticament risc de precipitacions enlloc, i les temperatures pujaran clarament. De fet, l’ambient serà més càlid al centre del dia i se superaran els 25 °C a les zones més caloroses.

Balanç del temporal de pluges

Les pluges que han caigut els últims dies han deixat registres molt importants. Les precipitacions van ser especialment generals i generoses dilluns, el dia més plujós en el conjunt de Catalunya dels últims dos anys i mig (des del 23 de novembre del 2021 que no plovia tant a tot arreu).

Una de les zones on més va ploure va ser a l’àrea de Barcelona, on els aiguats de dilluns van deixar fins a 100 l/m² o més en llocs del Baix Llobregat i del Vallès Occidental. En alguns municipis del Baix Llobregat no plovia tant des de feia més de vint anys. Destaquen els 126 l/m² caiguts a Viladecans i al barri de Sant Pere de Terrassa, els 124 de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès) i els 123 de Molins de Rei. Dimarts les pluges van tornar a afectar les comarques gironines, amb 44 l/m² a Núria, 31 a Anglès (Selva) i 23 a Font-rubí (Alt Penedès).

No obstant això, la xifra més important és la del còmput general de la pluja caiguda entre divendres passat i dilluns. En totes les capçaleres dels principals rius pirinencs (també de les conques internes) s’han superat els 100 o 150 l/m². Destaquen els 229 l/m² d’Espot (2.519 m) i els 182 l/m² de Salòria (2.451m, Pallars Sobirà), o els 154 l/m² de Núria i els 150 d’Ulldeter (Ripollès). A aquestes xifres s'hi han de sumar els fins a 50 l/m² de dimarts al Pirineu oriental.

Una aigua molt benvinguda a les capçaleres dels rius i, a més, a les cotes altes hi ha reserves noves de neu d’entre 20 i 90 centímetres. Una gran notícia. A la resta del país, molts registres es mouen entre els 20 i els 60 l/m², localment més.

stats