La méteo

La méteo: noves tongades de xàfecs i tempestes

La tarda de dimecres serà la més moguda a diverses comarques, però ja es veu una treva de la pluja

3 min

BarcelonaEl temporal de pluges d’aquest dilluns ha sigut de primera categoria i ha regat tot el país. De fet, no plovia tant al conjunt de Catalunya des del 23 de novembre del 2021, fa més de dos anys, dada que evidencia la greu sequera que arrosseguem. Les quantitats més importants s’han registrat a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb autèntics aiguats que han deixat més de 100 l/m² i diverses incidències (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Les precipitacions més continuades aniran marxant dimarts, però no farà net i els pròxims dies s’esperen nous xàfecs i tronades en diverses comarques.

Dimarts: temps mogut

L'últim dia del mes d'abril començarà amb encara pluges més continuades i cel gris al matí a les comarques de Girona, part de les de Barcelona i zones del Pirineu. També cauran ruixats dispersos en altres zones del territori. No obstant això, el temporal anirà marxant i s’obriran clarianes en conjunt. Serà a la tarda quan creixeran noves nuvolades que deixaran xàfecs i tempestes molt irregulars sobretot a punts del Pirineu, Prepirineu, interior nord-est i al prelitoral. Més calma a la resta del país, sense descartar algun ruixat local. Cota de neu de 2.000-2.200 metres.

De nou, algun xàfec pot ser localment fort, anar acompanyat de calamarsa i deixar localment més de 20 l/m² en mitja hora. En aquest sentit, el Meteocat ha activat l’alerta per pluja forta a les comarques del Berguedà, el Ripollès, Osona i el Lluçanès.

Tot plegat amb temperatures fredes a primeres hores, però al migdia remuntaran. L’ascens de les màximes pot ser localment acusat a causa de l’obertura de clarianes. Molts valors es mouran entre els 15 °C i els 20 °C, amb més suavitat que no pas dilluns.

Dimecres: noves tempestes

El matí de dimecres, primer dia del mes de maig i festiu a tot el país, serà força tranquil en conjunt. No obstant això, ja arribaran alguns primers ruixats per Ponent i el Pirineu de Lleida que, a partir del migdia, s’estendran per més comarques. S’espera una tarda amb xàfecs i tempestes a pràcticament qualsevol punt, localment amb calamarsa. Els més forts cauran al Pirineu, al Prepirineu i a les comarques de Barcelona i de Girona. Les temperatures baixaran una mica amb una cota de neu per sota dels 1.800 m.

Dies vinents: més calma

Dijous encara cauran alguns ruixats de tarda, però seran més locals i menys intensos. Divendres sembla que ja no plouria enlloc, però entre el cap de setmana i l’inici de la setmana vinent arribarien nous canvis. No obstant això, hi ha molta incertesa encara en aquest sentit i tot plegat ho haurem d’anar confirmant. Les temperatures seran més suaus.

Balanç del temporal de pluges

L’episodi de pluges generals d’aquest dilluns (el més important dels últims dos anys i mig) ha afectat especialment el litoral i el prelitoral de Barcelona i punts de Girona. La pluja ha anat caient bé i sense fer mal fins a mitja tarda, però a partir de llavors el temporal ha empitjorat. La zona més perjudicada ha sigut l’àrea de Barcelona, on els aiguats han caigut durant hores i s’han acumulat més de 100 l/m² en alguns municipis, especialment al Vallès Occidental i al Baix Llobregat. Destaquen els 127 l/m² registrats a Terrassa i a Viladecans, els 120 l/m² de Sant Cugat del Vallès, els 105 l/m² de Sant Quirze del Vallès i de Molins de Rei o els 102 l/m² de Gavà.

A més, l’aigua torrencial també ha acumulat molts registres d’entre 50 l/m² i 100 l/m² a molts altres punts del Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Llobregat i l’extrem sud del Maresme. Hi ha hagut nombroses incidències. On també ha plogut força, sobretot al matí, ha sigut a les comarques de Girona, amb registres d’entre 40 l/m² i 60 l/m² en diversos municipis. Al Camp de Tarragona també ha caigut algun xàfec local que ha deixat fins a 40 l/m².

A la resta de comarques de Barcelona, Tarragona i del Pirineu i Prepirineu de Girona la majoria de registres es mouen entre els 20 l/m² i els 50 l/m². Una aigua molt benvinguda que ha caigut de manera continuada a les capçaleres dels principals rius de les conques internes. A l’interior de les Terres de l’Ebre i a les comarques de Lleida també hi ha plogut, però menys. Moltes dades es mouen entre els 10 l/m² i els 20 l/m² en aquestes zones.

stats