Pluges

Nombroses incidències pel temporal de pluges més important des del 2021

Els Bombers han rebut més de 500 avisos i 300 persones han hagut de ser evacuades d'un poliesportiu

3 min
Un agent rescata una conductora a Sant Vicenç dels Horts.

BarcelonaCatalunya ha registrat aquest dilluns el dia més plujós al país des de fa més de dos anys. Segons les dades recollides per l'ARA, no plovia tant des del 23 de novembre del 2021. Tant és així que Protecció Civil va alertar del risc de desbordament dels trams finals dels rius Llobregat i Besòs a causa dels forts aiguats de dilluns al vespre a l'àrea metropolitana de Barcelona. Per aquest motiu es va aconsellar a la ciutadania que no s'apropés a les zones inundables ni caminant ni amb vehicle. Ara ja ha desactivat l'avís, tot i que es manté en prealerta.

L’episodi de pluges generals d’aquest dilluns ha afectat especialment el litoral i el prelitoral de Barcelona i punts de Girona. La pluja va anar caient bé i sense fer mal fins a mitja tarda, però a partir de llavors el temporal va empitjorar. Les zones més perjudicades van ser les comarques del Vallès Occidental i el Baix Llobregat, on els aiguats van caure durant hores i es van acumular més de 100 l/m² en alguns municipis. Destaquen els més de 125 l/m² de Terrassa, els 123 l/m² de Viladecans i els més de 100 l/m² recollits de Sant Cugat del Vallès, a Sant Quirze del Vallès i a Molins de Rei, entre d'altres.

Després de tants mesos de sequera persistent, els Bombers de la Generalitat van atendre més de 500 avisos relacionats amb l'episodi de pluja durant tot el dilluns, segons l'últim balanç del cos d'emergències. En les hores més crítiques del vespre, en què van caure els aiguats més importants, es van atendre al voltant de 250 avisos, especialment a la regió d'emergències metropolitana sud (301), seguida de la nord (167), la central (353), la de Lleida (19) i a Girona (29) i Tarragona (18). En la majoria de casos van ser problemes per acumulació d'aigua, caiguda de branques o arbres, sanejaments o per incidències amb el cablejat a la via pública. El cos afirma que no hi ha hagut cap servei amb afectacions destacades, tot i que a Terrassa es van haver d'evacuar 300 persones d'un pavelló esportiu pel col·lapse de la coberta de l'edifici, que no va provocar cap ferit.

Durant tota l'alerta, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 1.233 trucades, de les quals 452 s'han fet des del Vallès Occidental, 391 del Baix Llobregat, 210 del Barcelonès, 22 del Vallès Oriental i 25 del Moianès 25.

Pel que fa als rius, el cabal del Llobregat a partir de Sant Vicenç dels Horts va assolir el llindar d'alerta del pla Inuncat: va passar de 2,5 metres cúbics per segon a 225 metres cúbics per segon. També al Besòs les precipitacions van fer augmentar el cabal, i a Santa Coloma de Gramenet es va trobar al límit de vessament.

L’aigua que va caure de manera torrencial també va acumular molts registres d’entre 50 l/m² i 100 l/m² en molts altres punts del Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Llobregat i l’extrem sud del Maresme. On també va ploure força, sobretot al matí, va ser a les comarques de Girona, amb registres d’entre 40 l/m² i 60 l/m² en diversos municipis. Al Camp de Tarragona també hi va caure algun xàfec local que va deixar fins a 40 l/m².

A la resta de comarques de Barcelona, Tarragona i del Pirineu i Prepirineu de Girona la majoria de registres es van moure entre els 20 l/m² i els 50 l/m². Una aigua molt benvinguda que també va caure de manera continuada a les capçaleres dels principals rius de les conques internes. A l’interior de les Terres de l’Ebre i a les comarques de Lleida també hi va ploure, però menys. Moltes dades finals es mouen entre els 10 l/m² i els 20 l/m² en aquestes zones. La neu també ha fet acte de presència als punts alts del Pirineu, i en estacions com la de Certascan, a 2.400 metres d'altitud, s'acumulen gruixos de més d'un metre. A partir d'aquest dimarts marxaran les pluges continuades, però els pròxims dies seguiran caient xàfecs i tronades. Aigua a dojo que ja ha començat a fer pujar amb ganes els pantans de les conques internes.

stats