La méteo

La méteo: una tongada de nevades i ruixats farà tornar el fred dimecres

Aquest podria ser l'últim canvi de temps destacable abans de Nadal

3 min

BarcelonaCom ja va passar ahir, aquesta tarda el termòmetre s'ha disparat molt per sobre del que tocaria per a l'època. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha pujat algunes dècimes més que ahir, però no a tot arreu el termòmetre s'ha enfilat de la mateixa manera.

Les temperatures més altes s'han tornat a donar al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, destaquen els 24,8 °C de l'Observatori de l'Ebre, que són la segona temperatura més alta en un mes desembre en aquest centenari observatori de Roquetes on només una vegada s'han superat els 25 °C en l'últim mes de l'any: va ser el 13 de desembre del 1978 quan es va arribar a 25,6. També destaquen els 23,4 °C d'Aldover o els 23 de Tarragona.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Demà les màximes encara seran tan altes com avui, i només en algunes fondalades de la Catalunya Central i de l'altiplà central la temperatura quedarà més frenada per les boires matinals. Però la boira, que en els últims anys és cada cop menys protagonista, sobretot a la tardor, durarà pocs dies. El canvi de temps de dimecres remourà un altre cop l'atmosfera i esvairà la mala visibilitat. Demà el sol seguirà predominant, amb algunes pinzellades de núvols prims i bancs de boira matinals en fondalades de Ponent, de l'altiplà central i de la Catalunya Central.

El pròxim canvi de temps cal esperar-lo entre dimecres i dijous. El gir de guió que arribarà a mitjans de setmana pot deixar una nevada destacable al Pirineu occidental. La cota de neu començarà en nivells molt alts, però, a mesura que avanci, dimecres ja baixarà per sota dels 1.500 metres, i dijous al vessant nord de la serralada pot arribar a nevar per sota dels 1.000 metres.

Més enllà de la serralada és possible que dimecres, en punts de l'Empordà i la Garrotxa, entre el migdia i la tarda s'escapin ruixats molt irregulars però intensos, que en algun cas podrien acumular més de 5 o 10 l/m². En general, però, la pertorbació passarà sense deixar precipitació o mullant tímidament el terra.

El canvi de temps obrirà un altre cop la porta a l'ambient normal de principi d'hivern. La temperatura farà una baixada notable a partir de dimecres i, durant la segona part de la setmana que ve, l'ambient tornarà a ser més d'hivern que de tardor. El termòmetre tocarà fons a l'inici del cap de setmana.

És incert si aquestes temperatures més normals s'allargaran gaire. La previsió a llarg termini encara és poc clara, però es pot dir que, amb algunes pujades i baixades del termòmetre, el més probable és que fins Nadal l'ambient sigui relativament normal per a l'època. No sembla que les altes temperatures dels pròxims tres dies hagin de ser una tònica de la part central del mes de desembre.

Les previsions per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un escenari en el qual la setmana que ve serà molt càlida per ser desembre, però, en canvi, la setmana prèvia a Nadal apunta a temperatures molt més normals o fins i tot una mica baixes. Caldrà seguir-ho.

Més enllà del canvi de temps de dimecres i dijous, no hi ha gaires més perspectives de pluja a llarg termini. Sembla difícil que abans de Nadal hi hagi cap altre canvi de temps destacable, i a hores d'ara els mapes de probabilitat que arribi a ploure amb una mica de ganes a llarg termini són un desert.

Albirament nítid de Mallorca

Aquesta setmana ha començat amb un albirament de la serra de Tramuntana de Mallorca des de Catalunya, un fet que en aquesta època de l'any té certa freqüència. Com que ara el sol surt més directament per darrere d'aquesta serralada, això afavoreix per contrast que el perfil de muntanyes com el Puig Major es dibuixi a l'horitzó a trenc d'alba.

El perfil de la serra de Tramuntana ben clar aquest matí des del Tibidabo
stats