previsions 16/11/2021

La méteo: obertura de clarianes, nits més fredes i encara tramuntana

Demà caldrà abrigar-se més a primera hora però els pròxims migdies seran més agradables

4 min

BarcelonaA poc a poc s'han anat desfent els plugims que encara aquesta tarda han afectat algunes comarques centrals i del sud. Avui les precipitacions més abundants han descarregat al matí en sectors del Vallès i del Maresme. Cal destacar els 7 l/m² acumulats al Puig Sesolles, al Montseny, els 6 del PN Montnegre-Corredor i de Santa Susanna, i els 5 de Granollers, Malgrat de Mar i Arenys de Mar. Aquest migdia ha sigut el més fred de la tardor fins ara. La mitjana de les màximes al conjunt de Catalunya ha quedat igualada amb la de dimecres passat en 11,5 graus, un valor al voltant de 2,5 graus inferior a la mitjana dels últims anys en aquesta data.

Diferència entre la temperatura d'avui a dos quarts de cinc de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Algunes comarques de l'est acumulen un dèficit de llum del sol destacable des de fa alguns dies. Sense comptar les dades d'avui, a Barcelona els últims dies han arribat a ser un 40% més grisos que la mitjana dels últims dotze anys. Són els dies més anormalment grisos des de principis d'abril. Seguint aquests càlculs, el grup de cinc dies amb més dèficit de sol va ser el que va anar de dimecres a diumenge passat, però les dades d'avui poden representar un nou mínim.

Anomalia diària de llum del sol a Barcelona en tant per cent

Com ha anat passant en gairebé totes les situacions de pluja dels últims dies, a les Balears és on més ha plogut aquest dimarts. Fins a les cinc de la tarda cal destacar els 50 l/m² de Serra d'Alfàbia, els 22 de Maó i els 17 d'Artà. A Serra d'Alfàbia en total aquest mes ja s'han acumulat 494 l/m², una dada que no té precedents des del 1995. La sèrie de dades de l'Aemet d'aquest indret de la serra de Tramuntana té bastants forats, però fins ara el mes més plujós que hi consta són els 389 l/m² del desembre del 2016, molt per sota de l'acumulació dels últims dies. A Maó el total de pluja del mes de novembre ja arriba als 220 l/m², cosa que fa d'aquest mes el més plujós des de fa vint anys. Amb dades des del 1970 només hi ha hagut tres mesos més plujosos que aquest a l'aeroport de Maó. El rècord continuen sent els 251 l/m² acumulats el novembre del 2001.

Demà la tramuntana continuarà bufant amb ratxes de fins a 60 o 70 km/h en molts indrets. Al matí encara s'enfortirà una mica més, però dijous ja minvarà clarament. La situació marítima continuarà sent complicada. El Meteocat manté un avís de perill alt per mala mar a la Costa Brava, una situació que s'allargarà fins demà. A les Balears l'Aemet alerta avui d'onades de més de 4 metres a Menorca i al nord de Mallorca.

Cops de vent màxims previstos per demà al matí

Les pluges d'avui seran les últimes d'aquesta setmana. A partir de demà entrarem en una fase de temps molt més estable. Demà encara serà un dia mig ennuvolat en moltes comarques de Girona i de Barcelona, també a les Balears i al vessant nord del Pirineu. A la resta hi farà sol, i aquesta serà la tònica del temps fins diumenge. Després de molts dies de nuvolositat destacable, de dijous a diumenge predominarà el sol, amb permís dels bancs de boira matinals en fondalades interiors.

Les pròximes nits seran una mica més fredes, sobretot en fondalades interiors, on moltes mínimes baixaran per sota dels cinc graus. Al migdia, en canvi, la temperatura es recuperarà bé, sobretot el cap de setmana, i s'acostarà als 20 graus.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui la de dissabte

La setmana que ve començarà amb un altre gir del temps que pot ser molt interessant. Encara hi ha molta incertea, però és probable una entrada d'aire més fred que generi més sensació d'hivern i que pugui anar acompanyada d'alguns ruixats. És possible que dilluns nevi al Pirineu i que es puguin escapar alguns ruixats a la costa central i a les Balears.

De cara a dimarts alguns models de previsió fins i tot apunten a una tongada de precipitacions més extensa que podria deixar neu a cotes relativament baixes. Ara mateix és poc probable una nevada gaire extensa. Tampoc és probable un fred especialment dur o de ple hivern. En els pròxims dies s'anirà definint si el canvi de temps estarà més marcat pel fred o per les precipitacions, i fins a quin punt es poden barrejar les dues coses.

Probabilitat en tant per cent que dilluns arribi a ploure o nevar
stats