previsions 14/11/2021

Poc fred i poca pluja a set dies vista

L'inici de setmana serà ventós, fred i insegur, però ràpidament tornaran el sol i l'ambient suau per a l'època de l'any

3 min
Posta de sol d'aquest dissabte des de Sant Quintí de Mediona.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem encetat el diumenge amb núvols baixos a la Catalunya Central i en alguns sectors de la plana d'Urgell, però aquests bancs de boira s'aniran desfent lentament a mesura que avanci el matí i, en conjunt, la jornada la passarem amb moltes hores de sol a la majoria de comarques. Havent dinat, però, creixeran nuvolades en punts de la costa i del prelitoral central –a l'entorn del Montseny, el Montnegre, Sant Llorenç o les Guilleries– i fins i tot s'escaparan alguns ruixats aïllats i de curta durada en aquests sectors.

Imatge del radar meteorològic a dos quarts de sis de la tarda.
Previsió de pluja acumulada per a aquest diumenge.

Aquests xàfecs sobtats guanyaran intensitat de cara al vespre i no seria estrany que cap al Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès el Penedès o el Camp de Tarragona s'acumulessin més de 15 o 20 litres en poca estona de nit o matinada. El temps més insegur es concentrarà a prop de la costa, però al vessant nord del Pirineu avui també tocarà obrir el paraigua, amb precipitacions febles però més o menys continuades i amb una cota de neu que anirà baixant progressivament dels 1.900 als 1.400 metres d'altitud.

Cota de neu prevista per dilluns al matí.

Independentment, el vent de nord es deixarà sentir a l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i a les cotes altes del Pirineu, amb ratxes que ja hi han superat els 50 km/h de matinada i que podran arribar als 80 km/h al nord del cap de Creus durant les pròximes hores. I a les illes Balears hi continuarà plovent: ahir es van acumular 66 l/m² més a Escorca, a Son Torrella, un observatori que des que va començar la setmana ja en suma més de 500 i que aquest diumenge n'afegirà uns quants més. De fet, fins dimecres, les precipitacions estaran a l'ordre del dia a l'arxipèlag.

Diferència de temperatura diürna prevista entre ahir i avui.

I el que també començarem a notar avui és el descens de les temperatures. La matinada ha sigut força més freda a les comarques del nord-est i al migdia els termòmetres quedaran més frenats que ahir i ja no superaran els 20 ºC enlloc. Demà dilluns les màximes recularan 1 o 2 graus més i fins dimecres l'ambient serà el que pertoca per l'època de l'any. A partir de dijous, però, s'estroncarà l'entrada de vent del nord i els termòmetres ràpidament tornaran a recuperar els graus perduts entre avui i demà.

Previsió de pluja acumulada per a aquest dilluns.

Pel que fa a l'estat del cel, l'inici de setmana serà insegur i variable, amb un dilluns amb més sol cap a Ponent i el sud però amb més núvols a la meitat oriental de Catalunya i fins i tot algunes gotes a la Costa Brava o quatre flocs de neu al Pirineu oriental a partir d'uns 1.500 metres d'altitud. I al vessant nord de la serralada la nevada serà feble però continuada per sobre de la cota 1.200. A partir de dimarts, en tot cas, el sol recuperarà protagonisme i, molt probablement, el paraigua ja no s'haurà de tornar a obrir enlloc durant la resta de la setmana.

stats