La méteo
previsions 06/09/2023

La méteo: cap a un cap de setmana llarg plenament d'estiu

La temperatura recularà una mica més aquest dijous però el cap de setmana el termòmetre tornarà a arribar als 35 graus

3 min

BarcelonaLa calor segueix afluixant una mica, però encara són lluny les temperatures que hi va haver a finals d'agost. Avui de mitjana les màximes han sigut més de 2 graus i mig més altes del que tocaria per a l'època, temperatures més de mitjans d'agost que de principis de setembre. D'entre les màximes més altes destaquen els 33,6 °C de Castellnou de Seana, els 33 de Tremp, els 32,8 de Mollerussa o els 32,5 de Lleida.

Continuem en aquesta situació de bloqueig amb una falca anticiclònica perfectament situada des del Mediterrani occidental fins al nord d'Europa i dues zones d'inestabilitat a banda i banda, una de les quals causa grans inundacions a Grècia. Aquesta configuració de llibre, anomenada bloqueig en omega perquè és la forma que es dibuixa si es ressegueix la falca anticiclònica de punta a punta, durarà uns quants dies i evitarà que arribin canvis a curt o a mitjà termini. La inestabilitat continuarà centrada entre Grècia i el mar Jònic.

El vent encara bufarà humit, però cada cop serà més feble. Els últims dies havien sovintejat les banderes grogues i vermelles a les platges, però avui ja s'ha invertit la tendència i de cara al cap de setmana cal esperar que la manca de vent afavoreixi que les banderes verdes i la mar tranquil·la predominin.

S'acosta un cap de setmana llarg i no hi ha perspectives que les coses hagin de canviar gaire. Difícilment el temps s'embolicarà o canviarà gaire abans de dimarts. A poc a poc es van esvaint els dubtes sobre el temps de dissabte, diumenge i dilluns i dia a dia baixen les possibilitats que arribin girs de guió. El més probable fins a la Diada és un temps de sol, amb nuvolades de tarda al Pirineu però fins i tot sense ruixats a la serralada, o en tot cas amb xàfecs molt aïllats.

La temperatura baixarà una mica més de cara a demà, però es va confirmant que el cap de setmana el termòmetre encara repuntarà una altra vegada fins a valors similars als de dilluns o d'ahir. Encara hi haurà una nova situació de calor de ple estiu, tot i que tots aquests canvis no siguin bruscos ni especialment notoris. No hi ha indicis d'una situació de temperatures com les de final d'agost ben bé fins passat el 15 de setembre.

Un estiu molt càlid

Fa alguns dies us explicàvem que l'estiu climàtic (juny, juliol i agost) havia estat molt càlid i que des del 2009 l'únic amb una temperatura mitjana més alta a Catalunya havia estat l'anterior. Ahir el Meteocat va publicar un resum de l'estiu i el qualifica d'un dels quatre més càlids a Catalunya per darrere del de l'any passat i també el del 2003.

Com sol passar, la pluja ha estat molt irregular: així com en alguns indrets del pla de Lleida l'estiu ha estat marcadament plujós, tot i la mala ratxa de l'agost, en alguns sectors de la costa la sequera s'ha agreujat encara més. El mapa d'anomalia de precipitació dels mesos d'estiu dibuixa clarament aquest escenari.

També val la pena destacar que en general aquest estiu hi ha hagut una mica menys de sol del que acostuma a haver-hi. Les anomalies negatives més marcades s’han donat en llocs de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Priorat, el Montsià, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Gironès, on hi ha hagut fins a un 7% menys de llum de sol del que és habitual.

Anomalia de precipitació durant els mesos d'estiu a Catalunya
stats