La méteo

La méteo: últims xàfecs abans de l'adeu a l'atípica fresca

Dijous encara amb xàfecs de tarda, però clara millora a partir de divendres amb temperatures cap amunt

3 min

BarcelonaEntre dimecres i la matinada de dijous, els ruixats han descarregat en moltes comarques de la meitat nord del país i han sumat més aigua a les abundants pluges de dilluns, dimarts i dies enrere (trobareu el balanç complet de tot l’episodi al final d’aquesta informació). El temps tendirà a estabilitzar-se sobretot a partir de divendres amb una clara pujada de les temperatures, però avui encara cauran alguns xàfecs localment intensos en algunes zones.

Dijous: temps partit en dos

Serà una jornada ben diferent segons la zona del país on ens trobem. Com més al sud i a Ponent, més dominaran el sol i la calma, i bufarà vent d’entre mestral i ponent. En canvi, al Pirineu, al Prepirineu i al nord-est es mantindran les nuvolades amb risc de ruixats. Seran més dispersos i no tan intensos com els de dimecres, però encara amb alguna tronada localment forta. Els termòmetres experimentaran pocs canvis, tot i que a primera hora del matí l'ambient serà fred i ens haurem d'abrigar, amb moltes mínimes d'entre 2 i 8 °C a l'interior i entre 9 i 11 °C a la costa. Les màximes baixaran al Pirineu i al nord-est, i en conjunt es mouran entre els 15 i els 20 °C, més altes al sud i a Ponent.

Cap de setmana: més calma i calor

De cara a divendres encara cauran alguns ruixats residuals al nord del país, però poca cosa, i el cap de setmana serà força tranquil, sense pràcticament risc de precipitacions enlloc. Les temperatures pujaran clarament. De fet, l’ambient serà més càlid al centre del dia i se superaran els 25 °C a les zones més caloroses. Deixarem enrere l'ambient fresc i pràcticament prehivernal dels últims dies del mes d'abril i entrarem de ple en l'ambient propi de la primera setmana de maig, quan tradicionalment ja s'ensumen les primeres calorades abans dels mesos estiuencs. Entre diumenge i l'inici de la setmana vinent poden arribar nous xàfecs.

Balanç de la pluja dels últims dies

Els ruixats han tornat a descarregar amb intensitat aquestes últimes hores, tot i que amb menys extensió que en dies anteriors i afectant sobretot el nord-est i el Pirineu. Localment han anat acompanyats de calamarsa, i han deixat 30 l/m² a la Tallada d'Empordà (Baix Empordà), 18 a Ulldecona (Montsià), 17 a Serinyà (Pla de l'Estany) i 16 a Fornells de la Selva (Gironès).

Aquestes pluges s'han sumat a les dels últims dies, quan van ser especialment generals i generoses. Dilluns va ser el dia més plujós en el conjunt de Catalunya dels últims dos anys i mig (des del 23 de novembre del 2021 que no plovia tant a tot arreu).

Una de les zones on més va ploure va ser l’àrea de Barcelona, on els aiguats de dilluns van deixar fins a 100 l/m² o més en punts del Baix Llobregat i del Vallès Occidental. En alguns municipis del Baix Llobregat no plovia tant des de feia més de vint anys. Destaquen els 126 l/m² caiguts a Viladecans i al barri de Sant Pere de Terrassa, els 124 de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès) i els 123 de Molins de Rei. Dimarts les pluges van tornar a afectar les comarques gironines, amb 44 l/m² a Núria, 31 a Anglès (Selva) i 23 a Font-rubí (Alt Penedès). En totes les capçaleres dels principals rius pirinencs (també de les conques internes) s’han superat els 100 o 150 l/m² durant tot l'episodi. Destaquen els 229 l/m² d’Espot (2.519 m) i els 182 l/m² de Salòria (2.451 m, Pallars Sobirà), o els 154 l/m² de Núria i els 150 d’Ulldeter (Ripollès). A aquestes xifres s'hi han de sumar els fins a 50 l/m² de dimarts al Pirineu oriental.

Una aigua molt benvinguda a les capçaleres dels rius, que baixen ben plens i estan fent augmentar ràpidament les reserves dels embassaments.

stats