SOCIETAT
Societat 22/05/2011

En directe #acampadabcn: Els indignats proposen una vaga general

Oficialment, la mobilització continua fins diumenge i l'assemblea adverteix els polítics que la reivindicació va per llarg

Marta Català
4 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { } 00.00

L'organització calcula que un miler de persones passaran la nit a plaça Catalunya, però de moment la gent encara no dorm i continua el torn obert de paraules de l'assemblea. Es manté l'ambient distès, la tònica de tota la jornada de diumenge.

23.15

En paral·lel a l'assemblea, la nit deixa imatges curioses: un grup de tres noies seuen en un dels bancs, sota la pancarta "aquest és el teu banc i serà el de més gent". Han sopat a la plaça i, tot i que no poden acampar per obligacions familiars, se sumen als indignats quan poden perquè creuen que és una bona iniciativa. L'assemblea ha acordat mantenir l'acampada fins diumenge, quan s'acordarà una nova decisió. Se segueix discutint sobre la possibilitat d'una vaga general (en alguns moments els espontanis han cridat a la vaga) i es proposen noves dates per la manifestació, que podria ser el 15 o el 19 de juny.

22.30

L'assemblea continua i, oficialment, la mobilització també. Els indignats dormiran a plaça Catalunya de forma indefinida. Una de les propostes ha parlat de convocar una nova assemblea diumenge que ve, per decidir com continua l'acció reivindicativa. Una altra de les iniciatives ha estat la d'una vaga general; els assistents l'han aplaudit aixecant les mans. Els indignats també han advertit als polítics que l'acampada no era una qüestió electoral (tampoc es comenten els resultats) i que la mobilització va per llarg, fins a aconseguir els drets i les garanties d'una vida millor. Per això han fet crides a no rebaixar els nivells d'assistència i donar veu a les propostes d'aquests dies a través de la xarxa. Serà un procés lent, asseguren i no només és important el que faran sinó com ho faran. Els indignats busquen idees per canviar el món.

21.45

Molta gent ha fet cap a plaça Cataluya per participar a la cassolada. S'hi han afegit grups de tambors, per fer encara més soroll, i l'ambient continua sent festiu. Tot és a punt per l'assemblea.

20.30

Els portaveus de les comissions s'han reunit a les 20 h per posar en comú els punts que es presentaran a l'assemblea, on un dels temes que es debatrà és la continuïtat de l'acampada. La sensació general és que la gent vol mantenir-la fins a obtenir una resposta de la classe política. Una altra de les activitats que s'han organitzat és un taller "espontani" de reparació de bicicletes. A les 21 h, s'esperen cassoles.

19.30

La música d'una batucada i d'un grup de gospel animen la tarda a l'espera de la cassolada de les 21 h i l'assemblea, a les 21.30 h. A la plaça continuen arribant-hi curiosos que s'aturen a llegir les proclames. La comissió està satisfeta que la plaça s'hagi convertit en un punt de referència pels ciutadants indignats. "Mai hi havia hagut una plaça del poble i per fi la tenim". A més, es continuen recollint signatures a favor del moviment i podrien arribar a les 60.000, ja.

18.30

Dues-centes persones han participat a la "botació" alternativa, però enlloc de botar les pilotes han optat per saltar (tot i que també s'ha vist alguna pilota a l'aire). La reivindicació ha durat prop d'un quart d'hora i s'ha alternat amb càntics com "boti, boti, boti, polític qui no boti!". L'acció ha servit per reivindicar els immigrants que no poden votar i la gent que creu que el sistema electoral no els representa, com ha explicat l'organització.

18.00

De moment no bota ningú, a plaça Catalunya. Una desena de persones han començat a fer soroll, però no s'hi ha sumat ningú més. Hi ha una comissió molt nombrosa debatent temes per a l'assemblea, que se celebrarà a les 22.30 h, una altra que ha rebut una donació d'ordinadors vells (i mira de fer-los funcionar) i parades de llibres i de pancartes. Una de les àrees amb més moviment és la infantil: una vintena de nens juguen, una mostra més de l'ambient festiu-reivindicatiu que es viu a la plaça.

17.00

Comença a arribar gent armada amb pilotes per participar a la "botació". Les comissions segueixen treballant amb les idees que faran arribar a l'assemblea. Una de les novetats a la plaça és el castell de cartró, on els assistents poden deixar plasmats els seus desitjos.

16.00

Després del dinar, la plaça Catalunya continua plena de gent que manté la protesta, i de curiosos que passegen i fan fotografies. Comença el compte enrere per l'acció central de la tarda, l'anomenada botació, en la qual es faran botar pilotes, per parodiar la cita amb les urnes. Els indignats expressen la seva satisfacció per haver-se convertits en protagonistes de la jornada electoral d'aquest diumenge.

13.00

La comissió de cuina treballa de valent amb el menú del dinar. Per avui preparen arròs, llenties, amanida de patata i sopa. La canalla es refugia sota l'ombra central de la plaça, on té lloc un concert d'animació. Mentrestant, les comissions segueixen treballant en l'ordre del dia que proposaran a l'assemblea. La mobilització de la gent, que avui té un perfil molt familiar, no perd força (la mobilització no va de baixa, com apuntava el Ministeri). Una de les activitats que més es publicita per megafonia és la 'botació' de la tarda, que vol fer soroll i donar visibilitat al moviment indignats.

12.00

Ja han començat els debats de grup i les subcomissions dedicades a tractar els temes que al vespre es traslladaran a l'assemblea. Avui, com a novetat, se celebrarà a les 22.30 h, enlloc de les 18.30 h.

stats