Els veïns avisen: "Encara queden narcopisos i consumidors"

Els Mossos escorcollen quatre locals més i busquen 18 persones

Una cadena metàl·lica amb un cadenat daurat uneix les reixes que protegeixen un local buit del Raval. Aquest sistema de tancament, que no s'allunya gaire del que es fa servir amb les motos i les bicis, no és el primer cop que s’utilitza en aquest local del carrer Sant Climent –propietat d’un banc–, que abans de la macrobatuda policial d'ahir era un narcopís. Els veïns consideren que la protecció és tan fràgil que “d’aquí una setmana tornarà a estar ocupat”. Ho explica Rosa Fernández, que recorre el barri mentre treballa. “Ara hi ha policies però després se n’obliden”, lamenta Fernández, que dona per fet que molts dels 26 narcopisos del Raval i del Barri Gòtic que els Mossos i la Guàrdia Urbana van escorcollar durant el macrooperatiu no tardaran a recuperar la seva activitat.

L’endemà del dispositiu policial, Fernández percep una mica més de tranquil·litat al Raval. En canvi, el portaveu d’Acció Riera Baixa, Santi González, assegura que la tranquil·litat “és més psicològica” que real. El representant d’aquest grup de veïns, que fa una setmana va tallar el carrer Hospital amb cadires i taules per protestar contra la violència al barri, valora que l’actuació policial d'ahir “és un principi perquè ha aturat una xarxa, però al Raval queden narcopisos i els seus consumidors”. González pronostica que encara es poden trobar una desena de narcopisos en funcionament i que la seva activitat ha augmentat des d'ahir, perquè l’afluència dels toxicòmans s’ha concentrat en els locals que continuen oberts.

“Narcopisos de l’entresol i del tercer primera tancats per intervenció policial” és el cartell que es pot llegir a la porta d’entrada d’un dels blocs on van entrar els agents. La fórmula s’ha repetit en altres edificis on també es van tancar narcopisos per intentar que els consumidors deixin de trucar al timbre de manera insistent. González recorda que aquest fenomen va néixer “per l’especulació, perquè el barri és ple de pisos que van buidar els bancs i els fons inversors”. “Els narcopisos es mantindran fins que no els omplim de veïns”, diu González, que afegeix: “Més que la droga, el drama del Raval és l’habitatge”.

Macrobatuda contra la distribució de droga als narcopisos del Raval

Dos detinguts més

L’Ajuntament de Barcelona insisteix que ofereix als propietaris dels locals i els pisos buits l’opció de posar-los a la borsa de lloguer o cedir-los al consistori per evitar que els tornin a ocupar. Malgrat tot, fonts municipals admeten que a vegades és complicat localitzar els propietaris dels immobles buits. De fet, en la macrobatuda d'ahir la policia va entrar en 40 locals –26 narcopisos i 14 domicilis–. D’aquests, 13 els van recuperar els propietaris legítims i cinc els van precintar a l’espera de trobar els propietaris. Mentrestant, els Mossos han detingut aquest vespre dos integrants més de la xarxa de distribució de droga als narcopisos que es va desarticular ahir. Per tant, la xifra de detinguts puja a 57 persones.

Tot i això, la policia ha emès ordres de cerca i captura per a 18 membres més de l’organització que encara no s’han localitzat. L’actuació contra aquest grup de traficants, principalment d’origen dominicà, també ha implicat quatre escorcolls més aquest matí en locals de Barcelona. Els Mossos han entrat en un bar i en una perruqueria del Raval i en dos immobles del Poble-sec. Segons la policia, són punts on havien detectat indicis o tenien sospites que estaven relacionats amb el tràfic de droga.

Un efecte del macrooperatiu ha sigut que la narcosala Baluard del Raval va atendre ahir a la nit 77 consumidors, una xifra superior als últims dies, però que es manté en els registres de l’estiu. L’Ajuntament recorda que ha reforçat el nombre d'educadors als llocs on s’han tancat narcopisos.

Jardineria per desconnectar de les drogues