Societat 09/09/2015

Colau posa les primeres 12 multes a bancs per tenir pisos buits

L'import és de 5.000 euros per sanció. La mesura té com a objectiu incrementar el parc d'habitatge social a la ciutat

Maria Ortega
2 min
Ada Colau en una imatge d'arxiu /ARA

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat aquest dimecres el primer paquet de mesures per fer front a la sagnia dels desnonaments i ampliar el parc de lloguer social. Una d'aquestes mesures, enfocada a donar ús social a pisos buits, és la imposició de les primeres sancions a entitats financeres que mantenen habitatges buits. Ja s'han imposat 12 multes coercitives per un import de 5.000 euros a bancs després d'haver obert els pertinents expedients sancionadors i d'haver comprovat que els pisos portaven més de dos anys buits. Si els pisos continuen desocupats, l'alcaldessa ha deixat clar que les sancions continuaran creixent.

Les entitats sancionades són la Sareb, per set pisos buits; el Banc Sabadell, per un, i el BBVA, per quatre. Són les primeres multes que imposa Barcelona per aquest motiu i els expedients es van iniciar durant el mandat de Xavier Trias, que va realitzar un pla d'inspeccions als barris més afectats pels desnonaments per localitzar pisos buits en mans d'entitats bancàries. Fin ara, però, no s'havia arribat al punt de les sancions.

El govern municipal té 62 expedients més en incoació i l'import de les sancions augmenta, com preveu la llei de l'habitatge, si els pisos continuen buits. La primera sanció és de 5.000 euros, la segona ja puja fins als 10.000 i la tercera és de 15.000 o 18.000.

Colau ha valorat positivament la primera ronda de converses amb la entitats financeres per parlar de desnonaments, però ha remarcat que ara s'entra en una "segona fase, que és la dels fets concrets". Ha anunciat, en aquest sentit, que estan a punt de tancar un conveni amb la Sareb i que el primer objectiu és mobilitzar cent pisos. De moment, s'ha tancat l'acord per la cessió de tres immobles buits. En qualsevol cas, ha deixat clar que faran servir "tots els mecanismes" al seu abast per donar ús als pisos buits.

Una altra de les mesures d'aquest primer paquet d'actuacions d'emergència és destinar 3,5 milions d'euros a la compra i rehabilitació d'habitatges exercint el dret a tempteig i retracte, que permet a l'administració adquirir-los abans que arribin al mercat, per destinar-los a lloguer social. L'Ajuntament ha comunicat al Govern la seva voluntat d'exercir aquest dret sobre set pisos que es preveu que passin a ser de propietat municipal en el termini d'un mes. S'estima un pressupost màxim de 80.000 euros per a la compra i rehabilitació de cada pis. Aquests set, segons ha destacat l'alcaldessa, són els primers pisos d'un total de 17 sobre els quals el consistori ja ha manifestat la seva voluntat d'exercir el dret de tempteig i retracte.

En tercer lloc s'ha anunciat un increment del pressupost destinat a ajudes per pagar el lloguer i evitar, així, que s'arribi a l'extrem del desnonament. Aquesta línia d'ajudes era, inicialment, de sis milions i ara passarà a ser de set. I la novetat és que ara les famílies sense ingressos també poden rebre aquestes ajudes. Un pas que Colau ha titllat "necessari" per frenar desnonaments.

Tant Colau, com el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, han insistit que un dels seus objectius prioritaris és incrementar el parc públic d'habitatge i s'han refermat en el repte verbalitzat en campanya electoral de construir, durant aquest mandat, 4.000 habitatges nous. Han criticat, de fet, que durant el govern de CiU baixés el ritme de construcció de pisos socials de forma, diuen, "incomprensible" i es passés dels 1.000 que es començaven anualment a menys de 300.

stats