Societat 03/09/2011

Desenterren una vil·la romana a la Sagrera

La vil·la romana, que va créixer fora de les muralles de Barcino, va ser desocupada entre els segles IV i V dC. El jaciment, localitzat al subsòl de la nova estació de la Sagrera, no aturarà les obres de l'AVE.

Sílvia Marimon
2 min
Els arqueòlegs treballen des del desembre en el jaciment de la vil·la romana localitzada al pont del Treball Digne, a la Sagrera.

Barcelona.Que a la Sagrera hi havia una vil·la romana no ha estat cap sorpresa per la majoria d'arqueòlegs. La probable existència d'una vila en aquesta zona ja s'assenyala en un sondatge arqueològic del 2007. No gaire lluny del pont del Treball Digne, en el qual s'ha localitzat el jaciment, darrere l'església de Sant Andreu i sota l'estació d'aquest barri de Barcelona, també s'havien trobat restes que evidenciaven el passat romà d'aquesta part de la ciutat.

Sigui com sigui, la troballa d'aquesta vil·la romana, de 1.100 metres quadrats, no aturarà les obres del tren d'alta velocitat: "Estem trobant fonaments, no pas murs, els béns mobles es restauraran i es museïtzaran", argumenta el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. Pel que fa als "béns immobles, l'únic element que val la pena preservar és un mosaic que hem localitzat i que traslladarem al centre de restauració del Museu d'Història de Barcelona", continua el regidor. El mosaic, força malmès, era una combinació de peces cúbiques de petites dimensions i diferents materials que dibuixaven formes geomètriques i figurades. L'objectiu de l'Ajuntament és poder-lo exposar en un futur.

Termes romanes

La vil·la va tenir diferents usos durant l'època romana. Se sap quan es va desocupar, entre els segles IV i V dC. I malgrat que no es pot precisar quan es va construir, sí que es pot afirmar que devia ser en algun moment de l'Alt Imperi, que va començar amb la dinastia de cinc emperadors romans amb destí tràgic -Cèsar August, Tiberi, Calígula, Claudi i Neró al 27 aC-, ja que s'hi han trobat restes de ceràmica d'aquest període.

Una part de la vil·la estava destinada a la residència i una altra a la producció agrícola i industrial. A l'extrem sud de la vil·la s'hi ha localitzat una zona termal i s'ha pogut documentar l'existència d'una piscina, probablement destinada als banys freds i el fons d'un hipocaust, una cambra subterrània utilitzada per escalfar el terra.

Un equip de set arqueòlegs i mig centenar d'auxiliars treballen des del desembre en aquest jaciment. No ha estat fins a l'estiu, però, que s'ha pogut excavar tota la vil·la.

A l'entorn de Barcino, una ciutat petita i poc important a l'època romana, sobretot si se la compara amb Tarraco, hi van créixer moltes vil·les romanes. El pla de Barcelona era força atractiu per als romans que s'hi establien, sobretot per la seva explotació agrícola i les vinyes. En el passat es van documentar les vil·les romanes de Can Cortada, a Horta, Can Batllorí -on ara hi ha l'Illa Diagonal- i al subsòl de l'edifici de La Campana, entre d'altres.

stats