Dimiteix la directora de Salut Pública de Madrid per la decisió del govern de passar a la fase 1

El vicepresident Aguado va guanyar el pols a Ayuso per avançar en la desescalada

Turbulències a la Comunitat de Madrid pel desconfinament. La directora general de Salut Pública de la regió, Yolanda Fuentes, ha dimitit aquest dijous, l'endemà que es comuniqués la petició de passar a la fase 1. Una decisió que va comportar dimecres discrepàncies dins del govern entre la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, i el vicepresident, Ignacio Aguado, de Cs. Ayuso era partidària de la cautela i va avisar de l'elevada ocupació dels llits d'UCI en una entrevista al matí, mentre que Aguado creia que era necessari fer-ho per anar reactivant l'activitat econòmica. En declaracions a Cuatro, Ayuso ha justificat les diferències internes advertint que hi ha hagut "moltes víctimes mortals" arreu de l'Estat i a la capital espanyola. "Hem viscut escenes difícils i els professionals sanitaris han estat sotmesos a una tasca intensa", ha apuntat la presidenta madrilenya.

Aquest dimecres a última hora la Comunitat de Madrid va informar amb brevetat que finalment sí que demanaria el pas a la fase 1. Tanmateix, aquest dijous tant el ministre de Sanitat, Salvador Illa, com el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, han assegurat que encara no havien rebut la petició. No ha sigut fins a aquesta tarda que s'han reunit Illa i el conseller madrileny de Salut, Enrique Ruiz Escudero, que ha demanat el pas a la fase 1, però no ha entregat la documentació necessària. El govern espanyol l'ha emplaçat a una nova reunió quan tingui els papers a punt. 

Madrid demana començar la desescalada dilluns

Ayuso ha explicat que no ha pogut parlar amb Fuentes ni ha volgut revelar les converses que hagin pogut tenir els últims dies. La dimissió ha coincidit amb l'anunci d'una reordenació de l'estructura de la conselleria de Sanitat. Fent tàndem amb el conseller, Enrique Ruiz Escudero, la presidenta madrilenya hi ha col·locat Antonio Zapatero, que va ser el director de l'hospital de campanya d'Ifema, clausurat fa uns dies després de la reducció de la pressió assistencial. Ayuso ha tornat a parlar del "miracle d'Ifema" i, enmig de les turbulències internes dins l'executiu, ha optat per fer lluir el que ha sigut el principal actiu del govern madrileny durant aquesta crisi. Zapatero s'encarregarà sobretot del pla de desescalada i d'estudis epidemiològics a pacients que han superat el covid-19. A més, també liderarà la gestió de les residències de gent gran, focus polèmic a Madrid per la quantitat de centres investigats per la Fiscalia.

"La veritat és que la meva intenció era reestructurar l'àrea i aquesta decisió no es pren amb mitja hora", s'ha defensat Ayuso, que ha argumentat que vol "posar els millors al capdavant". En preguntar-li si agraïa la gestió de Fuentes durant els dies més durs de la pandèmia, Ayuso ha assenyalat que ha sigut "tasca de tots". "Estic molt agraïda a les persones que venen i als que deixen les seves responsabilitats públiques", ha conclòs la presidenta, que ha evidenciat malestar amb la situació. De tota manera, no ha concretat quin era el criteri de Fuentes sobre l'avanç en la desescalada, però fonts pròximes a la ja exdirectora de Salut Pública de la regió apunten que era partidària de la prudència, com la presidenta.

Fuentes havia estat nomenada per al càrrec el 24 de setembre i amb l'arribada del coronavirus va emetre les primeres resolucions de cessament d'activitat en residències de gent gran i activitat docent presencial. Anteriorment havia desenvolupat la seva activitat professional al Servei Madrileny de Salut en l'àmbit hospitalari, als hospitals 12 d'Octubre, Infanta Cristina, Carlos III i Clínic de San Carlos i La Paz. Al capdavant de la direcció general de Salut Pública complia la seva segona etapa després d'haver-hi estat també sota la presidència de Cristina Cifuentes entre el juliol del 2015 i el gener del 2017.