ERC insta Colau a prendre la iniciativa si vol un pacte estable a Barcelona

Es preveu que l'alcaldessa posi avui de manifest en una conferència la voluntat del seu govern de segellar l'acord

MARIA ORTEGA / NÚRIA MARTÍNEZ

L'equip de govern de Barcelona té clar que, superada la incògnita de la governabilitat a Catalunya, és moment d’afrontar la seva minoria –d'11 regidors sobre 41– i intentar tancar un pacte de govern estable. Aquest serà, previsiblement, un dels temes que abordarà l’alcaldessa, Ada Colau, en la seva conferència d'aquest vespre al Col·legi de Periodistes per engegar l’any polític. El soci preferent, com no ho han amagat des de Barcelona en Comú, seria ERC, que preveient una ofensiva del govern de Colau per garantir-se l'estabilitat avisa que vol parlar del model de ciutat amb el govern i retreu a l'alcaldessa que no se'ls hagi citat encara per abordar aquest possible acord.

Fonts republicanes han explicat a l'ARA, en aquest sentit, que no estan disposats a firmar un xec en blanc pel bé de la governabilitat, i insten BComú a discutir els termes d'una possible entesa abans de fer crides públiques. L'acord, diuen, no es produiria si el govern volgués sumar-hi el PSC.

Els socialistes, al seu torn, s'han mostrat més partidaris d'aquesta entrada al govern i, segons ha admès aquest dimecres en un debat a BTV la regidora Carmen Andrés, mantenen converses regulars amb BComú. Per al PSC l'aprovació del pressupost municipal per al 2016 va lligada a aquesta possible entrada al govern, perquè, segons ha apuntat Andrés, " és imprescindible garantir l'estabilitat del govern per garantir que allò que s'aprova en el pressupost es pot complir".

"No pots compartir un projecte de ciutat amb algú que no saps quin projecte té", ha lamentat el portaveu d'ERC Jordi Coronas en el debat, i ha lamentat que no hi ha hagut converses amb el govern sobre un possible govern d'esquerres. ERC ha recordat que sí que ha segellat acords puntuals amb l'equip de Colau, com el que ha permès desencallar les ordenances fiscals, que van comptar amb el suport d'ERC, PSC i la CUP.

Colau farà, previsiblement, aquest vespre una crida a les forces d'esquerra a segellar un pacte que garanteixi l'estabilitat del govern municipal. El següent escenari clau de negociació serà el dels pressupostos, i des de BComú s'aspira a segellar el pacte amb socis estables per evitar que cada negociació s'allargui, com va passar amb les ordenances fiscals. Ciutadans ha admès avui que ha estat amb converses amb el govern per aprovar els comptes, però que, de moment, no s'han atès les seves demandes.

 

 

Més continguts de