BARCELONA

ERC tensa la negociació de govern amb Colau

Els republicans es neguen a segellar un acord si inclou el PSC i retreuen a BComú manca de diàleg i la CUP declina entrar al govern

El ball ja fa mesos que dura i que ha quedat silenciat per les successives convocatòries electorals. Però l’anunci formal, aquest dimecres, que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, té la voluntat de tancar un acord de governabilitat amb els partits d’esquerra ha obligat tothom a posar les cartes sobre la taula. Si més no, unes quantes. ERC, que havia sigut d’entrada el candidat preferit de Barcelona en Comú per entrar al govern de la ciutat, està posant les coses més difícils que el PSC. I, a part de retreure a l’equip de l’alcaldessa la falta de trobades bilaterals per contrastar el model de ciutat i consensuar objectius, els republicans es fan forts ara amb una condició que ja havien apuntat: no entraran en un govern on hi hagi el PSC.

El cap de files d’ERC, Alfred Bosch, va ser especialment contundent ahir a l’hora de defensar que no se situaran al costat de qui ha governat la ciutat durant 32 anys i  va titllar els socialistes de “representants de l’'establishment' barceloní” i de la “vella política”. Va concretar, això sí, que aquesta setmana es reunirà amb l’alcaldessa per abordar la negociació i que esperen una proposta que no se centri en càrrecs sinó en model de ciutat.

Trobades regulars amb el PSC

El govern sí que manté trobades regulars amb el PSC, com va admetre la regidora Carmen Andrés. I, de fet, ha arribat a confeccionar algun document marc de grans línies d’acord amb els socialistes. Després de l’envestida d’ahir de Bosch, el president del grup municipal socialista, Jaume Collboni, va acusar els republicans de ser “poc coherents” perquè sí que han segellat un pacte de govern amb ells a l’Àrea Metropolitana. El PSC veu amb bons ulls la proposta d’un govern de coalició -a la ciutat, diu Collboni, “sempre li ha anat bé” quan l’han governada coalicions d’esquerres-, però avisa que la negociació no només ha de ser per parlar de govern sinó també del pressupost per a aquest any i del Pla d’Actuació Municipal.

Colau, al seu torn, va reiterar ahir en una entrevista a RAC1 la seva crida a PSC, ERC i la CUP per segellar aquest gran acord i va assegurar que el pacte no implicaria que totes les forces haguessin de votar en el mateix sentit en tots els àmbits. L’alcaldessa va defensar que la seva preferència seria que l’acord inclogués el màxim nombre de forces possibles. Moments després, ERC es va encarregar de llançar el seu missatge de pressió a l’alcaldessa perquè es decantés per un dels dos socis -al marge de la CUP-.  Aquest mateix divendres, la CUP ha fixat el seu posicionament: no entrarà al govern. La cap de files de la formació, María José Lecha, ha defensat que no és necessari entrar a govern per arribar a acords amb BComú i que així ho faran quan s'abordin polítiques "rupturistes".

Lecha ha assegurat que no han rebut cap proposta oficial de l'equip de Colau per formalitzar l'entesa. El que sí que han rebut és la convocatòria que Colau ha fet al conjunt de presidents de grup municipal per parlar del pla de xoc als barris que també va presentar durant la conferència al Col·legi de Periodistes de dimecres.

Per a la resta de forces del consistori, la crida a la gran coalició de les esquerres és un pas cap al passat per reeditar l’antic tripartit. Acusen Colau de voler pactar amb qui va fer moltes de les polítiques que ara el seu equip diu que vol revertir.

Proposen retirar la Medalla d’Or a la infanta

Barcelona tornarà a discutir si retira la Medalla d’Or de la Ciutat a la infanta Cristina. Aquest cop ho farà a la comissió de Presidència de la setmana que ve i a proposta d’ERC. El canvi de composició al govern municipal i el nou escenari polític català podrien fer que la votació acabés amb un resultat diferent del que va tenir quan es va produir per primer cop, el 2014. En aquella ocasió, la iniciativa va topar amb la negativa de CiU -que volia esperar a veure el resultat del judici- i del PP i no va prosperar.