Obligar els nens a acabar-se els àpats és dolent

Una guia de l'Agència de la Salut Pública recomana deixar decidir als infants quant volen menjar

"Els adults tenen la responsabilitat de decidir què menjaran els nens i nenes i quan ho faran, però els infants la tenen sobre les quantitats": aquesta és una de les principals conclusions de la guia 'Acompanyar els àpats dels infants', presentada aquest dilluns per l' Agència de la Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), i que puntualitza que són els indicadors de gana i sacietat del mateix infant els que haurien de guiar les quantitats de la ingesta.

Per aquesta raó una de les editores de la guia, Gemma Salvador, ha explicat en roda de premsa que " el pes baix no és un problema, sinó que ho és l'excés en una part molt important de la població infantil". De fet, un 30,4% dels nens i nenes de 6 a 12 anys té excés de pes –un 18,7% sobrepès i un 11,7% directament obesitat– segons les dades del departament de Salut. Tot i així, sovint s'indueix els infants "a menjar més del que marquen els senyals de gana i sacietat", ha puntualitzat Salvador, segons recull l'ACN.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha afegit per la seva banda que si es mantenen aquests índexs d'obesitat les futures generacions "possiblement tindran uns nivells de salut pitjors que els dels seus pares". La solució, segons la guia, és que "els infants mengin la quantitat que desitgin", però matisa que és responsabilitat de l'adult oferir una ració raonable perquè l'infant pugui triar. Davant del dubte, la millor opció és oferir menys menjar i després donar l'opció de repetir.

Els riscos d'obligar a menjar certs aliments

"És millor convidar l'infant a tastar un aliment, en comptes de pressionar-lo perquè se l'acabi", explica el mateix document. No seguir aquesta indicació podria provocar " aversió cap al producte" o una alteració del "mecanisme gana-sacietat" i, fins i tot, perpetuar les  pautes no saludables en l'edat adulta.

En el cas contrari, en el qual l'infant sí que accepta l'aliment i vol repetir, l'informe recomana "donar volum" als primers plats de verdures i llegums o als postres de fruita. I al contrari, crida a vigilar més amb els segons plats, sobretot aquells que porten carn, però donar via lliure a la ingesta de pa i aigua.

Com a conclusió, l'informe explica que la responsabilitat de l'adult és "garantir un bon ambient a l'hora de menjar", i crida a evitar "càstigs, imposicions o discussions". L'agència afegeix que la durada òptima pels àpats és de 30 minuts.