Més de 700 trucades al telèfon 112 per les tempestes i ventades al Vallès i al Maresme

Un esclafit fa volar una gran xapa metàl·lica d’una teulada a Granollers i provoca importants danys materials

En aquest inici del mes de setembre no hi ha dia en què no hi hagi una forta tempesta. Ahir els xàfecs van ser més locals que en dies anteriors, però a mitja tarda un aiguat impressionant es va estancar entre el Vallès Oriental i el Maresme, on va causar estralls. Les conseqüències més notables es van veure a Granollers, on, segons una estació de la xarxa Meteoclimatic, que agrupa estacions d’observadors particulars, hi van arribar a caure 87 l/m 2. Segons les últimes dades, el telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 700 trucades en les últimes hores en relació a l'episodi.

La majoria de les trucades –259– s'han rebut precisament des de Granollers. 155 veïns de Mataró –un altre dels municipis afectats pels aiguats– van realitzar avisos al telèfon d'emergències per inundacions en baixos i altres incidències derivades del temporal, que també ha afectat en les últimes hores el Barcelonès Nord i el municipi de Badalona (amb 56 trucades en les últimes hores). 

La tempesta va deixar sense llum uns 2.000 clients en el moment més fort de l’aiguat, i va obligar els bombers a rescatar un conductor que s’havia quedat atrapat dins d’un cotxe. Els vídeos que circulaven ahir per les xarxes fan pensar que l’aiguat va anar acompanyat del que s’anomena un esclafit, és a dir, un desplomament sobtat d’aire enmig d’una tempesta, que té conseqüències similars a un tornado però que, a diferència d’aquest fenomen, genera ratxes fortes de vent en una sola direcció.

Les ventades van fer volar per complet la planxa metàl·lica que cobria la teulada d’un edifici de l’avinguda Sant Esteve, una estructura molt gran que en caure al carrer va fer malbé diversos balcons i terrasses dels edificis que tenia davant. Ahir a la nit els bombers encara treballaven assegurant alguns dels balcons que havien quedat més malmesos. Probablement durant la tronada els cops de vent van superar els 100 km/h en alguns carrers de Granollers. Una altra de les ciutats afectades per les fortes tempestes d’ahir va ser Mataró, on al port es van arribar a acumular 77 l/m 2, i a la depuradora, al sud de la ciutat, fins a 132. La pluja també hi va provocar múltiples incidències a la via pública i inundacions de baixos. Els bombers van haver d’ajudar quatre persones a sortir dels seus vehicles mentre estaven circulant per la N-II a l’alçada de Caldes d’Estrac.

Les línies R11 i R3 de Rodalies van experimentar retards de més de mitja hora a causa de les pluges. Altres pluges importants d’ahir a la tarda van ser els 56 l/m2 a la Roca del Vallès, els 46 de Dosrius, els 68 de Sant Vicenç de Montalt i els 65 de Cardedeu.

Pont amb millores relatives

Aquesta nit encara hi pot haver hagut més aiguats sobtats a prop de mar, però fenòmens cada cop més locals. La previsió del temps fa pensar que els quatre dies vinents seran una mica més tranquils. Aquesta tarda tornaran a augmentar els núvols de sud a nord, i és probable que hi hagi alguns xàfecs al Pirineu i a les Terres de l’Ebre, però avui el gruix de les precipitacions afectarà sobretot el País Valencià. Diumenge serà el dia més inestable de tots quatre. Els núvols augmentaran en general, i cal esperar algunes tempestes que poden tornar a ser fortes en diverses comarques.

Els aiguats s’entreveuen especialment probables a les Terre de l’Ebre i al Camp de Tarragona, tot i que podrien fer-se presents en altres comarques de l’oest i al Pirineu. La nit de diumenge a dilluns és possible que acabi plovent també a la resta de comarques, i podria fer-ho també amb força. Dilluns encara serà un dia insegur a la costa durant el matí, però a la tarda el temps millorarà clarament. L’onze de setembre s’entreveu el dia més assolellat de tots quatre, i també el més calorós. Tantes tempestes podrien fer pensar en un final ràpid de la calor, però no serà així. Entre dimarts i dimecres de la setmana que ve la temperatura tornarà a superar els 30º en força comarques, i la sensació d’estiu serà ben viva. Si ha d’arribar un canvi de temps que porti temperatures de tardor, difícilment arribarà abans del dia 20, a prop ja del canvi oficial d’estació.

No sembla que la treva de l’onze de setembre s’hagi d’allargar gaires dies més. A llarg termini l’escenari més probable és que a partir de dimecres continuï el temps molt canviant i que les tongades de tempestes es vagin repetint en altres moments del mes de setembre.