Societat 19/02/2015

"Un neandertal es va posar davant d'un altre i el va fer riure": tret de sortida a la sèrie 'Ara Ciència+Art'

Eudald Carbonell, Pepa Plana, Manel Esteller i Sergi Buka han parlat sobre les fronteres existents entre les dues disciplines en un debat moderat per Antoni Bassas al CCCB

Martí Gelabert
2 min

BarcelonaA PARTIR DE DIUMENGE, PARTICIPA EN EL CONCURS DE 'CIÈNCIA+ART'

Aquest dijous a la tarda s'ha donat el tret de sortida a una iniciativa que pretén conjuntar art i ciència. El diari ARA, de manera conjunta amb el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), l’Associació de Centres de Recerca de Catalunya (ACER) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), presenta una sèrie de 13 vídeos Ara Ciència+Art per desdibuixar fronteres entre les dues disciplines. En un acte al CCCB, moderat per Antoni Bassas i que ha comptat amb la participació d'Eudald Carbonell, director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES); Pepa Plana, pallassa; l'investigador Manel Esteller i l'il·lusionista Sergi Buka, s'ha mostrat un primer tast de la nova sèrie.

Els quatre personatges convidats seran els protagonistes d'algunes de les converses que es podran veure al diari ARA. Ells mateixos han parlat sobre la importància de l'existència de la transversatilitat de coneixements, que ha estat el principal eix que ha dinamitzat el debat. "Vam arribar a la conclusió que un neandertal es va arribar a posar davant d'un altre i el va fer riure". Aquesta afirmació és fruit de la trobada entre Eudald Carbonell i Pepa Plana, tot i assegurant la dificultat de no poder demostrar científicament un art efímer.

Carbonell, Plana, Esteller i Buka han realitzat un viatge interior per trobar el punt d'unió entre ciència i art. En el cas de Carbonell, l'expert ha assegurat que no sap escriure sense la necessitat d'escoltar música. Per la seva banda, Sergi Buka ha assenyalat que en els seus trucs la ciència hi té un paper molt important. De fet, així ho ha demostrat en un moment màgic presentant "el cinema abans del cinema", que amb una llanterna màgica del s. XIX ha descobert com els artistes s'imaginaven l'univers. Manel Esteller, en el seu cas, ha aprofitat per plantejar alguna pregunta com 'Per què una cançó ens posa trist?'. Pepa Plana ha fet un autoretrat de la seva situació i, tot i dient que és "ignorant en moltes coses", ha conclòs que la ciència és la capacitat d'explicar-ho tot i que ella mateixa és "una apassionada" del que no sap, ja que es bombardeja, com els científics, a preguntes.

A l'acte també han participat el president del CoNCA, Carles Duarte; el president d'ACER, Josep Samitier i la Vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la UOC, Marta Aymerich, que també han volgut parlar sobre els punts en comú de les dues disciplines. Aymerich ha assegurat que es connecta "el talent per crear coneixement", mentre que Carles Duarte ha emfatitzat en la importància de tenir "una mirada sobre el món que aprèn a descobrir, com fan els infants, però reproduint-ho amb una mirada més adulta".

stats