BARCELONA

Xoc veïnal per la superilla del Poblenou

L’Ajuntament en retoca detalls mentre part dels veïns demanen retirar-la del tot

La prova pilot de la superilla del Poblenou ha dividit els veïns del barri en dos bàndols: els que estan satisfets amb el projecte però volen discutir-ne alguns detalls i els que demanen retirar-lo del tot. Aquests últims van obrir fa un mes una petició a Change.org per dir no a la superilla en què ja acumulen 2.000 firmes, i fa unes setmanes van decidir agrupar-se sota el nom Plataforma d’Afectats per la Superilla. Ahir van presentar una proposta amb sis punts bàsics per substituir l’actual projecte, i el primer de tots és “considerar acabada la prova pilot, tornar a la situació anterior a la superilla i començar a replantejar des de zero les actuacions a fer al barri del Poblenou”.

És una posició que l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou (AVVP), fins ara l’oficial, rebutja totalment. El seu president, Salvador Clarós, afirma que “la superilla ha de tirar endavant”. “És una proposta que té una sèrie de problemes, però és un projecte de transformació de l’espai urbà que el que vol és pacificar el trànsit i millorar les nostres condicions de vida”, assenyala. Per això, al seu parer, s’ha de crear “una taula de mobilitat i superilles on es trobin tots els agents implicats, des de les associacions de veïns i els comerços fins a l’administració”. De moment, al grup de Facebook Veïns Superilla-Propostes alguns particulars han començat a debatre propostes de millora.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Superilla, retreuen a l’Associació de Veïns que no incloguessin el seu parer en la postura oficial, i els acusen de “funcionar com un satèl·lit de l’Ajuntament”. “Hi ha una part dels veïns que no ens sentim representats i estem molt descontents amb la superilla”, sosté un portaveu de la plataforma d’afectats, Jordi Campins. Entre d’altres, la plataforma lamenta que hagi augmentat el trànsit en el perímetre de la superilla (carrers Badajoz, Llacuna, Pallars i Tànger) i que s’hagin incrementat en 15 minuts els trajectes d’entrada o sortida al barri, “cosa que, contràriament al que es volia, fa que augmenti la contaminació”.

Més ‘botellons’ a la zona

Segons la plataforma, la superilla també ha incrementat la inseguretat vial a la zona, “ja que ningú respecta els senyals de circulació, direccionalitat o velocitat”, i també la inseguretat personal. “A l’espai alliberat no es pot jugar a pilota ni res semblant. El trànsit de vianants és nul i la falta de comerços ho converteix en un desert poc il·luminat i sense vida”, afegeixen. Segons Campins, ja s’ha començat a notar “l’efecte crida per als grups consumidors d’alcohol i droga, que fins ara tenien el jardí de Can Framis com a lloc de peregrinació i ara veuen incrementades les seves àrees d’activitat, amb 4 o 5 nits de botellón fins ara”. En definitiva, segons Campins, “la superilla és un pastís que se’ls ha cremat i ara volen pactar amb nosaltres la melmelada i el sucre; però quan mossegues, el gust a cremat hi és. Nosaltres volem un altre pastís”, conclou. En concret, un pastís que inclogui modificacions urbanístiques que vagin més en la línia del passeig de Sant Joan o Enric Granados.

El dia que van constituir-se com a plataforma, el grup de veïns va traslladar les seves inquietuds a la tinent d’Urbanisme, Janet Sanz, que ja s’ha compromès a atendre’ls igual que a la resta d’actors implicats. “Tots els actors estan convidats a debatre els termes de la superilla, i a l’Ajuntament estem oberts a totes les propostes pel que fa a la mobilitat i als usos”, diuen a l’ARA fonts del consistori.

De moment, l’Ajuntament ha retocat detalls de la superilla, com ara les zones de càrrega i descàrrega o els aparcaments. En un segon paquet de mesures, el govern de BComú ha instaurat diversos punts d’atenció per atendre suggeriments i està monitoritzant la qualitat de l’aire i el soroll de la zona. Des de l’oposició, CiU va presentar dimecres una proposta per retirar la superilla i implantar-la amb el consens previ de tots els veïns, un text que va ser rebutjat amb els vots en contra de BComú, ERC, PSC i CUP. PP i Ciutadans hi van votar a favor.