Societat 17/04/2018

Reprenen els treballs per recuperar el vehicle atrapat per una esllavissada al Pallars Jussà

Se sospita que dins del cotxe hi havia un matrimoni de la zona i els serveis d'emergències intenten accedir-hi

Ara
2 min
Operaris treballen a la carretera on es va produir l'esllavissada, que va quedar molt afectada

BarcelonaEls Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra han reprès aquest migdia els treballs per recuperar el vehicle, amb almenys dos ocupants, que ahir a la tarda va quedar atrapat per una gran esllavissada de pedra al Pallars Jussà. Els serveis d'emergències estan intentant accedir al punt on hi ha el cotxe, després que aquest matí els geòlegs de l'Institut Cartogràfic i Geològic hagin avaluat l'estabilitat del terreny i hagin donat el vistiplau per reprendre les tasques de rescat. Els bombers i els Mossos ara busquen el vehicle: se sospita que a dins hi viatjava un matrimoni de la zona.

L'esllavissada ha cobert completament la carretera

La gran esllavissada de pedra encara bloqueja completament la carretera LV-9124 a Castell de Mur, al Pallars Jussà. Es creu que el cotxe estava circulant per aquest tram de la carretera en el moment que es va produir el despreniment. El vehicle va quedar sota les roques despreses, que ocupen "uns 200 metres de la carretera", segons ha explicat l'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol.

El despreniment va ser tan gran que els sismògrafs de la zona el van detectar com si es tractés d'un petit terratrèmol.

Cap a un quart de deu del vespre d'ahir els efectius es van retirar de la zona. Davant el risc d'un nou despreniment, els Mossos mantenen tancat l'accés a la cinglera afectada i continuen tallats tres quilòmetres de carretera. Encara es recomana no acostar-se a la zona.

Les tasques de rescat van per llarg perquè, per accedir a la zona afectada per l'esllavissada, els serveis d'emergències necessiten maquinària pesant per retirar les roques despreses. A més, han d'assegurar l'estabilitat del terreny. A última hora d'ahir la unitat canina dels Mossos es va sumar a l'operació de recerca, que avui s'ha reprès també amb la policia científica.

Tot i que "havia plogut molt", ahir l'alcalde de Castell de Mur va desvincular l'esllavissada de les condicions meteorològiques i va apuntar a un fet accidental. De fet, va recordar que sota la cinglera hi havia un poble medieval abandonat fa dècades "perquè ja se sabia que hi havia perill de caiguda". "Quedaven restes de les cases, que ara han quedat totalment arrasades", va explicar Mullol.

La major part de les roques situades a l'esquerra de la carretera van caure sobre la via i la van cobrir completament. L'alcalde, però, va assegurar ahir que no tem que hi hagi "més risc" d'un altre despreniment a la zona. La carretera és titularitat de la Diputació de Lleida, que també hi va enviar els seus tècnics.

stats