Societat 21/10/2016

L’Ajuntament de Barcelona preveu construir 8.854 pisos d’ús social fins al 2025

La inversió de 1.666 milions en aquests deu anys multiplica per dos l’assignació de l’anterior pla d’habitatge i preveu construir 1.000 habitatges cada any

Ara
3 min
El preu del lloguer es dispara un 7% a Barcelona i un 4% a Catalunya

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona vol canviar el model de la política d’habitatge municipal per frenar les tensions en el parc d’habitatge, que està provocant fortes desigualtats i dificultats per accedir a un pis a les famílies més vulnerables. El pla pel dret a l’habitatge s’iniciarà el 2016 i tindrà una durada de 10 anys, fins al 2025, durant el qual l’Ajuntament preveu construir uns 1.000 habitatges d’ús social cada any, fins als 8.854 previstos. El 80% d’aquests nous pisos es destinaran a ús social. La inversió de 1.666 milions d’euros que farà el consistori és un 77% més alta que la de l’anterior pla, de 8 anys (2008-2015), establerta en els 756 milions. L’actuació, a més, permetrà crear 29.000 llocs de treball directes durant aquest decenni.

Actualment, l’Ajuntament és el propietari de l’1% dels habitatges que hi ha a la ciutat. Aquesta xifra, sumada a aquells de què disposen les entitats socials, fa que el parc de pisos socials a Barcelona ascendeixi fins als 20.000 habitatges, el 15% del total de pisos de la ciutat. Tal com ha explicat el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, aquesta xifra encara està lluny de la mitjana de les grans ciutats europees, que se situa en els 100.000 pisos, 5 vegades per sobre. Montaner espera que amb aquest nou pla Barcelona assoleixi aquesta xifra l’any 2025.

La tinent d’alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha comunicat que aquest és el tercer pla d’habitatge que s’engega des de l’Ajuntament i el primer que actua des de la premissa que l’habitatge és un dret i un servei públic per a les famílies i els veïns de la ciutat. Ortiz, a més, ha recordat les tensions que viu actualment el preu de l’habitatge a la ciutat, tant a l’hora de vendre com de llogar, cosa que n'impossibilita o dificulta l’accés universal.

El pla s’articula a partir de 4 eixos i posa sobre la taula l’emergència social, el bon ús de l’habitatge, les noves promocions en el sector i l’impuls de la rehabilitació d’edificis per convertir-los en llars. Per això el govern es veurà obligat a mobilitzar “solar per impulsar la construcció de promocions”, segons Montaner, i ja ha començat a adquirir habitatges.

Per aquest motiu, segons la tinent d’alcalde, cal abordar les necessitats actuals com l’emergència residencial o la mobilització de pisos buits, així com afrontar i neutralitzar la realitat que s’està imposant respecte d'aquesta qüestió per “propiciar canvis estructurals que portin a un nou paradigma i a un nou model”. Respecte a l‘impacte que s’està generant, Ortiz ha remarcat l’envelliment de la població i la pèrdua de parc d’habitatge destinat a primera residència com a conseqüència de l’alta rotació del turisme i dels professionals que vénen a treballar a la capital catalana. Totes les actuacions de l’Ajuntament van dirigides, doncs, a garantir l’accés a un habitatge a totes les persones ”que viuen i volen seguir vivint a Barcelona”, ha remarcat. La manca de llar és, tal com ha recordat Ortiz, la primera causa de risc d’exclusió social de la ciutadania.

A l’espera de l’aprovació

Per la seva banda, Montaner ha advertit que el pla, de més de 450 pàgines, encara ha de ser validat pels grups polítics de l’Ajuntament i per la ciutadania a través d’un procés participatiu. Totes aquestes actuacions es duran a terme gràcies a la col·laboració econòmica de l’Ajuntament, la Generalitat i altres organismes. Segons Ortiz, als 1.666,2 milions d’euros que aporta directament el consistori cal sumar-hi la xifra que hi afegirà la Generalitat en concepte de política d’habitatge, en el marc del Consorci d’Habitatge de Barcelona, que podria arribar fins als 2.000 milions. La suma total es podria elevar fins als 2.973 milions si es tenen en compte les aportacions d’altres actors públics i privats que acompanyaran el paquet d’inversió.

Ortiz ha recordat que l’aprovació del pla també permetrà incrementar la partida d’ajuts al pagament del lloguer “de les classes populars i mitjanes”, i les que es destinen a la rehabilitació del parc d’habitatges, tant en actuacions en l’interior dels pisos com en les façanes.

Fins ara, la maquinària de l’Ajuntament construeix uns 200 habitatges a l’any per a lloguer social. L’aprovació del pla multiplicarà aquesta xifra per 5. L’Ajuntament ha aprofitat la presentació del pla per demanar la col·laboració de les administracions catalana i espanyola “per impulsar canvis legislatius”.

stats