Els alcaldes demanen recursos per poder aplicar les restriccions

Els municipis sense toc de queda temen un efecte crida cap a les seves poblacions

3 min
Els alcaldes estan preocupats perquè no tenen eines ni recursos per tancar l'accés a les platges i cales

GironaPreocupació entre els alcaldes que, a partir de divendres a la mitjanit, hauran d’aplicar les restriccions anunciades pel Govern per aturar els contagis. “Cal aplicar mesures, però esperem que vagin acompanyades del suport i dels recursos que fan falta. Si traslladem la responsabilitat als ajuntaments, cal que els dimensionem perquè puguin prestar aquests serveis”, reclama l’alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera. “És materialment impossible tancar quilòmetres i quilòmetres d’espais naturals com les platges: no tenim ni prou personal ni tan sols prou tanques. Aquest tipus de recomanacions són impossibles de complir”, reconeix el seu homòleg a Roses, Joan Plana. A més a més, si el TSJC avala el toc de queda en 161 municipis, els pobles que no tenen aquesta restricció temen un efecte crida: “Estem rodejats de poblacions que sí que tenen toc de queda, i estem preocupats per si la gent ve cap aquí: no tenim suficients efectius policials per arribar a totes les cales i platgetes que tenim”, admet l’alcaldessa de Begur, Maite Selva.

Moltes poblacions petites i mitjanes o bé no disposen de policia local o en tenen una plantilla reduïda. “Cada estiu augmentem les dotacions i les hores extres, però més no podem. I també sabem que els Mossos no tenen gaires efectius, també són els que són”, indica l’alcaldessa de Santa Cristina d’Aro, Lourdes Fuentes. En aquest municipi no estava previst demanar que s’apliqués el toc de queda, però aquest matí el Govern ha rectificat i l’ha inclòs a la llista: aquesta població quedava envoltada de municipis on, si el TSJC ho avala, no es podrà circular entre la 1 i les 6 de la matinada. “Ens preocupava molt que la gent vingués a continuar la festa aquí perquè tots els pobles del costat tenen toc de queda”, afegeix Fuentes.

L’Empordà, dividit pel toc de queda

De fet, al Baix Empordà i la Selva gran part dels municipis, sobretot del litoral, estaran afectats per les restriccions de mobilitat nocturnes, si el TSJC les avala. Per contra, a l’Alt Empordà no hi ha cap població afectada: a tot arreu es podrà circular sense limitacions, i això podria provocar que molts ciutadans decidissin desplaçar-se cap al nord per evitar que els multin si surten de nit. “Ho hem vist amb la restricció de vehicles al cap de Creus: quan a Cadaqués i Roses els han regulat, nosaltres hem hagut d’anar al darrere perquè la gent optava per accedir-hi des del nostre municipi. En el moment que regules, la pressió per alguna banda s’ha d’escapar”, afirma Cervera. 

En aquest municipi, fins ara, no han tingut gaires problemes amb botellons i festes: “No estem parlant d’una cosa generalitzada, de moment es poden controlar”. Ara bé, l’alcalde es pregunta on aniran les persones quan tanquin els bars i restaurants a dos quarts d’una de la nit: “Aniran de botellon? A casa? Ho haurem de veure”, assenyala el batlle de Port de la Selva. En aquest sentit, des de Roses tampoc saben com anirà aquest primer cap de setmana amb noves limitacions. “No sabem si la gent, amb les restriccions, tornarà a agafar por i es mourà menys; o si ho aprofitarà per anar on no hi ha toc de queda. Hem d’estar preparats per si augmenten els visitants”, exposa l’alcalde rosinc. 

Població real versus població empadronada

A més a més, des de Begur estan molt preocupats per si, al no tenir toc de queda, augmenten encara més el nombre de festes privades en domicilis: des de principis d’aquest estiu, cada cap de setmana reben l’avís d’entre 20 i 25 celebracions. “Aquí tenim grans problemes per controlar les festes privades, i perquè la policia hi pugui intervenir, t’han d’obrir la porta. El que fem és avisar-los i, si són reincidents, els sancionem”, assenyala Selva, que també creu que la Generalitat hauria de tenir en compte la població real de cada població a l'hora de demanar el toc de queda, i no només l’empadronada. “Nosaltres som 4.100 habitants, però avui som 10.000 i el cap de setmana arribem a 15.000. Sap greu que no hàgim entrat en els municipis amb toc de queda per la població censada”, lamenta l'alcaldessa. 

Pel que fa als municipis que sí que hauran d’aplicar restriccions de mobilitat nocturna –si el TSJC hi dona el vistiplau– hi ha disparitat d’opinions. Mentre municipis com Girona creuen que és una mesura “ben raonable”; d’altres, com Lloret de Mar, opinen que és “massa dura” i que “no permetrà desenvolupar mínimament la temporada turística”. Així mateix, hi ha alcaldes, com el de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, que no està “tan segur” que serveixi per mitigar els contagis. “Dubto que tingui una repercussió sanitària destacada, i menys si s’aplica de la 1 a les 6 de la matinada, hi ha mesures més eficaces”, opina. 

stats