Pandèmia

El Govern inclou tres municipis més el toc de queda i ja en són 161

Si el TSJC aprova el toc de queda, la mesura es preveu renovar-la cada setmana

4 min
Un control nocturn de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

BarcelonaPer evitar l'efecte crida, el Govern ha inclòs tres municipis més on s'aplicarà el toc de queda si el TSJC avala el confinament nocturn entre la 01.00 h i les 06.00 h almenys durant una setmana. Santa Cristina d'Aro, Altafulla i Caldes d'Estrac havien quedat fora perquè la seva incidència és menor de 400 casos positius per 100.000 habitants però el fet que quedessin envoltats de localitats que sí que estaven afectades per la restricció, ha fet que finalment quedin dins de la llista.

En una compareixença conjunta, els consellers d'Interior i Sanitat han justificat la voluntat de recuperar el toc de queda com a una mesura "necessària" dacant d'una situació epidemiològica que s'agreuja i atenent les peticions dels professionals sanitaris, que han vist com l'explosió de casos positius entre la població més jove encara no vacunada ha tornat a col·lapsar els centres de primària i a omplir els hospitals. En les últimes 24 hores, hi ha 20 ingressos més a la UCI.

El conseller Josep Maria Argimon ha avançat que serà un estiu complicat perquè l'alta incidència de casos, que tripliquen el llindar de perillositat marcat pel ministeri de Sanitat, així que ha donat per fet que cada setmana s'haurà de revisar la mesura del toc de queda per renovar-lo i fins i tot anar afengint-hi municipis.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja s'havia mostrat confiat ahir que es pugui implantar el toc de queda aquest mateix cap de setmana. Els municipis afectats per aquesta mesura són els de més de 5.000 habitants que tenen una incidència acumulada del covid igual o superior als 400 contagis per cada 100.000 habitants els últims set dies. La restricció també inclou els municipis que envolten les poblacions amb aquesta incidència per evitar la propagació del virus. En total, el toc de queda s'aplicaria a 158 localitats de Catalunya: pots consultar la llista en el següent document.

Mapa interactiu: Municipis afectats pel toc de queda
Mapa interactiu: Auri Garcia

Segons Aragonès, la proposta del confinament nocturn repercuteix a "la major part de la població de Catalunya" perquè les poblacions afectades són les que tenen més habitants. De fet, dels 10 municipis més poblats, només Lleida (amb 140.000 habitants) s'escapa d'aquesta mesura: el Govern el vol aplicar a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Reus. L'àrea metropolitana de Barcelona (AMB) és la més castigada pel covid i per això la petició del toc de queda incorpora la zona nord amb Sant Cugat del Vallès i Rubí i la sud amb Cornellà de Llobregat, Castelldefels i Esplugues. Les 36 localitats que conformen l'AMB estan dins la proposta del confinament nocturn per la forta incidència que tenen del virus excepte en tres casos, la Palma de Cervelló, el Papiol i Sant Climent de Llobregat, que hi estan incloses perquè envolten la resta de poblacions.

La transmissió del virus al país s'ha concentrat a les zones urbanes, que tenen una gran mobilitat entre elles. Però a l'estiu s'hi ha sumat l'arribada del turisme i la mobilitat interna, com ara els desplaçaments a les segones residències, motiu pel qual la pandèmia també afecta els destins més típics de vacances. Per això el Govern vol estendre la restricció a les zones de la Costa Daurada, com Salou -la ciutat que actualment lidera la incidència del covid a Catalunya-, Vila-seca, Sitges i Cambrils, així com de la Costa Brava, com Lloret de Mar, Blanes i Platja d’Aro.

Però si la petició del toc de queda rep el vistiplau del TSJC, la llista de 158 municipis deixaria situacions curioses en termes fronterers: que a un costat de la vorera s'apliqui el confinament nocturn i a l'altre no. Un exemple és el cas de Girona i Salt, que estan unides per diversos carrers, de manera que pot ser molt difícil establir on comença una població i on acaba l'altra, informa Maria Garcia. També pot passar el mateix a la Catalunya Central perquè a Igualada no hi hauria toc de queda mentre que al municipi del costat, Vilanova del Camí, sí.

Evitar "pràctiques" que dificulten les restriccions

Aragonès ha argumentat que la decisió de demanar el toc de queda s'ha pres després de parlar amb els representants locals, amb l'objectiu de "reduir la interacció social i protegir la ciutadania". "El confinament nocturn ajuda a evitar pràctiques que dificulten el compliment de les mesures" per frenar l'expansió del covid, ha justificat el president, que ha afegit que el Govern estarà "al costat" dels municipis afectats per "acompanyar-los" en el compliment del toc de queda. Aragonès, que ha fet una compareixença en què els periodistes no podien fer preguntes, no ha concretat com serien els dispositius policials i ha assegurat que la restricció es revertirà "tan aviat com la pandèmia ho permeti".

Els serveis jurídics de la Generalitat creuen que aquest nou toc de queda rebrà l'aval del TSJC perquè s'empara en la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, que va autoritzar el toc de queda en 32 municipis per la incidència de la pandèmia. Tot i això, l'última paraula la tindrà el TSJC perquè com que afecta drets fonamentals –el de lliure circulació–, abans d'entrar en vigor necessita el vistiplau dels jutges. Aragonès ha admès que és una mesura "severa" perquè limita la lliure mobilitat tot i que ha argumentat que és "necessària i clau" per aturar la tensió del virus sobre el sistema sanitari i el seu personal. "Volem evitar que en el futur s'hagin de prendre restriccions més importants", ha advertit. Aragonès també ha volgut aclarir que el confinament nocturn és paral·lel a les altres mesures anunciades aquesta setmana pel Govern, que ja tenen l'autorització del TSJC i que ja han entrat en vigor aquest dijous després de ser publicades al DOGC.

Precedents contraris

Tanmateix, els magistrats no tenen una posició unànime sobre el confinament nocturn. Tot i que el Govern confia que el TSJC segueixi el criteri del tribunal valencià, hi ha precedents contraris. Per exemple, el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha tombat la petició del govern autonòmic d'aplicar el toc de queda a l'illa de Tenerife, on s'acumula més incidència del virus, tot i la valoració favorable de la Fiscalia. Altres comunitats com Cantàbria també tenen previst demanar-lo.

Estàs d'acord que s'implanti un toc de queda per municipis?
stats