Entren en vigor la limitació de reunions a 10 persones i el tancament d'establiments a les 00.30 hores

El DOGC publica la resolució després que el TSJC l'aprovés aquest dimecres

Ara
2 min
Una terrassa plena de gent a Barcelona

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dijous les restriccions per aturar l'avenç del covid anunciades pel Govern el dilluns. La publicació suposa la seva entrada en vigor, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hi donés el vistiplau aquest dimecres. Així, els establiments públics i les activitats hauran de tancar de 00.30 a 6 hores, respectant 30 minuts més per a activitats recreatives musicals que ja tenen aquesta previsió perquè puguin desallotjar el públic. També es limiten les reunions i trobades familiars i socials a un màxim de deu persones, tant en públic com en privat, excepte si són bombolles de convivència. També es prohibeix menjar o beure en grup a l'espai públic.

El Govern està ara a l'espera de rebre l'aval del TSJC a la petició del toc de queda nocturn entre la una de la matinada i les sis del matí en els municipis amb més incidència de la covid, un total de 158.

Aval judicial

A la resolució publicada ahir pel TSJC, els magistrats consideren "indispensables" les mesures demanades pel Govern tenint en compte el "sobtat agreujament de la pandèmia" d'aquestes últimes setmanes. La petició de les restriccions va anar acompanyada d'un informe de l'Agència de Salut Pública que el TSJC dona per bo. El document justifica que ara mateix "hi ha una transmissió comunitària creixent, no controlada i sostinguda". El virus, diu l'agència, ha tornat a colpejat totes les franges d'edat però ha tingut un impacte "explosiu" en la franja de 15 a 29 anys, on la velocitat de contagi és "set vegades més alta que fa tres setmanes" i està relacionada amb els "brots massius en l'àmbit social".

L'informe també detecta "un increment preocupant" de casos a la franja de 30 a 39 anys l'última setmana, insisteix en la presència ja majoritària de la variant Delta, "que és més transmissible i que representa la causa de més del 40% dels contagis" a Catalunya, i alerta d'un "creixement progressiu de la pressió" a tots els nivells de l'atenció sanitària, començant per la primària –on l'activitat relacionada amb el covid ha crescut del 6% al 25% en un mes– i acabant pels hospitals, que ja tenen més llits covid ocupats que en el mateix període de l'any passat.

L'agència també recorda que s'han començat a detectar casos de persones contagiades tot i estar completament vacunades i que una part del personal sanitari ha hagut d'agafar la baixa perquè té símptomes compatibles amb el covid o és contacte estret d'un positiu –la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, donava la xifra ahir de 823 professionals–. Arran de totes aquestes explicacions, el TSJC considera "adequades i proporcionades" les restriccions proposades pel Govern.

I els magistrats hi afegeixen les dades d'incidència presentades per l'advocat de la Generalitat, que en un altre informe entregat al tribunal destaca el creixement de la incidència acumulada els últims set dies a Catalunya, que se situa en 595 casos per cada 100.000 habitants, una "xifra desorbitada" segons els serveis jurídics del Govern, tenint en compte que duplica la taxa de fa dues setmanes i multiplica per set la de fa tres setmanes.

stats