Societat 02/07/2019

Amagaven sota la dutxa l'accés a una plantació de marihuana

Desarticulat un clan familiar del Prat de Llobregat dedicat al tràfic de droga

Acn
2 min
Amagaven sota la dutxa l'accés a una plantació de marihuana

BarcelonaUn operatiu conjunt de la Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional ha desarticulat un clan familiar al Prat de Llobregat dedicat al tràfic de marihuana. Havien excavat sota de l'immoble per amagar-hi una plantació. L'entrada era sota un plat de dutxa, de 200 quilos de pes i que s’accionava automàticament. Havien reforçat l’estructura amb bigues per aguantar el pes de la infraestructura, però sense les preceptives mesures de seguretat. Hi ha sis detinguts acusats de delictes contra la salut pública, defraudació de fluid elèctric, tinença il·lícita d'armes i pertinença a grup criminal. Una setena persona va ser arrestada perquè tenia una ordre d'ingrés a presó per una causa anterior.

La investigació ha durat cinc mesos. L'organització tenia vincles amb el narcotràfic internacional i tenia una estructura jerarquitzada i altament especialitzada. Un dels líders del clan s'havia presentat a les eleccions municipals sota el paraigua d'una agrupació local.

Els detinguts són sis homes i una dona, sis espanyols i un marroquí, d'entre 22 i 53 anys. La dona va ser detinguda perquè tenia una ordre d'ingrés a presó pendent. La investigació va tenir el seu origen en una informació de la Guàrdia Civil sobre un carregament de marihuana amb destí a Holanda. El vehicle amb el qual estava previst fer l'enviament estava sent investigat pels Mossos d'Esquadra perquè sospitaven que s'utilitzava per al tràfic de drogues. Era d'un dels líders del clan. D'altra banda, la Policia Nacional tenia una investigació oberta al voltant del cercle de confiança del principal investigat.

Els tres cossos van posar en marxa un equip conjunt i van aconseguir determinar com s'estructurava i com funcionava el clan principal i la resta de persones que hi participaven. El jutjat d'instrucció número 4 del Prat va coordinar les actuacions policials. L'estructura era de tres nivells, amb tasques diferenciades, cosa que permetia que poguessin parcel·lar la seva activitat.

Les entrades i detencions es van portar a terme el 19 de juny, sis al barri de Sant Cosme del Prat i una a Abrera. El xalet d'Abrera, on hi havia dos membres del clan, pertanyia a un banc i estava ocupat.

En els escorcolls es van intervenir tres armes curtes, una de les quals de calibre 45, dues de simulades, 50 cartutxos de munició, un carregador de pistola, munició de guerra, una defensa elèctrica, una arma de foc llarga inutilitzada, armes blanques contundents, 1.025 plantes de marihuana, 1.016 esqueixos, 24,8 quilos de cabdells, quatre vehicles, 9.900 euros, un comptador de bitllets i documentació diversa.

En un dels immobles escorcollats és on es va localitzar la plantació amagada en un soterrani al qual s'accedia pel plat de dutxa. El complex estava format per tres estances d'uns quinze metres quadrats i 2,5 metres d'alçada. Allà es van trobar 710 plantes de marihuana i una arma curta d'aire comprimit. Per localitzar aquesta plantació el personal del Tedax de la Guàrdia Civil va utilitzar un equip de Georadar.

Van manipular la xarxa general elèctrica per alimentar les plantacions per camuflar l'elevat consum elèctric, amb el corresponent risc d'incendi per sobrecàrrega.

El dia 21 de juny els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge va decretar presó per a tres i llibertat amb càrrecs per als altres quatre. En aquests moments la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

stats