Societat 02/07/2019

"És molt angoixant haver de defensar sempre casa teva"

Veïns d'un bloc de la ronda de Sant Antoni denuncien intents reiterats d'obrir-hi un narcopis

Maria Ortega
3 min
El bloc de pisos de la ronda Sant Antoni, 20, on s'han intentat l'ocupació / PERE TORDERA

BarcelonaEls veïns del número 20 de la ronda Sant Antoni, al barri del Raval de Barcelona, viuen, des de divendres a la nit, un dolorós 'déjà-vu'. Fa dos anys que aquesta comunitat ja es va haver d'organitzar per expulsar tres nois que havien ocupat un pis buit a l'entresòl i que, sospiten, consumien i traficaven amb droga. No va ser fàcil. Els nous inquilins havien canviat el pany del pis i s'hi havien fet forts. Els veïns van aprofitar un migdia que havien sortit a dinar per blindar la porta del carrer des de dins amb llistons de fusta i van resistir insults i intents reiterats de reocupació. Fins al punt que es van organitzar en un grup de WhatsApp per no deixar mai el bloc sol i van desactivar els intèrfons perquè ningú no obrís mai sense veure a qui estava obrint realment.

"És molt angoixant haver de viure així, defensat sempre casa teva", resumeix una de les veïnes, que lamenta que la propietària del bloc hagi tingut durant dues dècades aquest pis buit a l'entresòl i que hagin hagut de ser els mateixos veïns els que posin tota la carn a la graella per preservar l'edifici. Aquell ensurt va servir per col·locar càmeres i alarma al pis, on, segons els veïns, els ocupants havien començat a fer un forat que sospiten que volien utilitzar per robar a la botiga de joies que hi ha al costat. També va servir per posar en alerta la comunitat. Després de veure com algú s'havia intentat colar a l'escala utilitzant, fins i tot, un petit forat a la part de dalt de la porta del carrer, sabien que no podien confiar-se. Qualsevol badada podia ser la porta d'una nova ocupació.

Des d'aquest cap de setmana, i després de dos anys de relativa calma, tornen a viure en tensió. Divendres uns veïns ja es van creuar amb dos nois que baixaven l'escala amb "pinta de no ser amics de ningú", com detalla una veïna, que prefereix no donar el seu nom. Això ja va fer encendre les alarmes de la comunitat, que va fer una ràpida comprovació i va determinar que no, que els visitants no eren amics de ningú i que, de fet, la porta de l'entresòl tornava a estar oberta i havia saltat l'avís de les càmeres de vigilància.

Els veïns van comprovar, llavors, que els sospitosos s'havien quedat asseguts en un banc del davant del bloc, a la part pacificada de la ronda Sant Antoni, i van avisar la policia. La resposta, lamenten, no va ser tan ràpida com esperaven. "Van trigar dues hores i mitja a arribar. Cal ser molt ràpid, si no, no se soluciona el problema", critica una de les veïnes, que assegura que viuen en un "estat de setge constant": "Si ocupen el pis i no els podem treure, tot l'edifici cau com un castell de cartes. És com una gangrena". Fonts dels Mossos d'Esquadra apunten que van atendre un avís, però que ja no hi havia ningú a l'interior del pis.

Cartró al pany

Salvat el primer ensurt, van veure com, primer diumenge i després dilluns, els col·locaven un cartró dins del forat del pany de la porta del carrer per impedir que tanqués i facilitar-se l'accés al pis buit. "Són les màfies de la misèria", asseguren en referència a la pràctica de trobar pisos buits i llogar-los a preu molt baix a gent que sol consumir i traficar amb droga. Des dels Mossos expliquen que actualment no consta cap ocupació ni que el bloc tingui un narcopis o un punt de venda de drogues. Els veïns asseguren que ja han instat la propietat a llogar l'habitatge i, si és possible, a destinar-lo a lloguer social. Perquè, diuen, ells no tindrien cap problema si el pis l'hagués ocupat algú necessitat que no el convertís en un narcopis.

Asseguren, en aquest sentit, que l'administrador de finques els ha garantit que veuen clar que han de donar ús al pis, però que això passarà a partir de setembre. "No podem estar tot l'estiu així", lamenta una veïna, que explica que l'entresòl havia sigut la sastreria del seu pare i que estava connectat amb els baixos, on hi havia la botiga de la mare. Quan ells es van jubilar, els dos espais es van separar i a la botiga s'hi va instal·lar un forn de pa, que va tancar ja fa 12 anys. I els espais acumulen ara anys sense ús.

Fonts municipals asseguren que des del districte de Ciutat Vella s'està en converses tant amb els veïns de la finca com amb els Mossos per prendre el pols a la situació. I des de la plataforma Fem Sant Antoni han denunciat el cas i han instat tots els propietaris de blocs i pisos buits a posar-los en lloguer social: "Cada pis buit és terreny adobat per a les màfies i una família menys al barri. Institucions, actueu ja!"

stats